Polițiștii doljeni au reținut și dus în arest un minor de 17 ani, acuzat că, împreună cu un amic de 13 ani, a furat 2.600 de lei din casa de marcat a unui magazin de pe strada Traian Lelescu din Craiova. În ultimul timp, după ce au împlinit 14 ani, mai mulți minori care au prădat magazine și farmacii din municipiu au fost internați în centre educative.
Unul este arestat, altul îi ia locul imediat. Aceasta pare să fie o regulă a unor grupuri de minori de etnie romă din Craiova, care au ajuns să fure în plină zi, din buzunare și genți, din farmacii și baruri, dar și din mașinile oprite la semafor.
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj au anunțat că au reușit să identifice doi minori care, în seara zilei de 20 octombrie, au furat 2.600 de lei dintr-un magazin de pe strada Traian Lelescu din municipiu. Este vorba de Nelu Ministeru D., de 17 ani, și Ion A., de 13 ani, ambii din Craiova. Oamenii legii au reținut că, „cei doi minori, profitând de neatenția vânzătoarei care nu se afla la casa de marcat, au sustras din sertar 2.600 de lei, plecând într-o direcție necunoscută“.
Minorul de 17 ani a fost reținut în cursul zilei de marți, iar după audieri a fost dus în arestul IPJ Dolj. Polițiștii doljeni au mai explicat că Ministeru va fi prezentat în fața magistraților Judecătoriei Craiova cu propunere de arestare preventivă pentru comiterea infracțiunii de furt calificat.
Unul cade, altul se ridică
Dacă minorul de 17 ani nu a mai comis astfel de fapte, Ion le-a dat bătăi de cap oamenilor legii ani la rând. Acesta acționa, de obicei, împreună cu sora sa, Viorica, dar și cu doi verișori ai lor, Florentina și Florian M.
Cei patru au mai fost prinși la furat în cursul anului 2013, dar și în 2015. Cei patru minori au fost identificați ca fiind autorii unui furt dintr-o farmacie de pe Calea Bucureşti, de unde au sustras 710 lei prin metoda „distragerii atenţiei“. Oamenii legii au mai stabilit că aceiaşi minori furaseră suma de 6.500 de lei dintr-un magazin de rochii de mireasă de pe strada Lipscani și 3.000 de lei dintr-un magazin alimentar de pe strada A.I. Cuza. Alte furturi au fost comise în magazine, o stație GPL și o casă de amanet, prejudiciul total fiind de aproximativ 26.000 de lei.
Polițiștii nu au putut să le facă mare lucru celor patru minori, pentru că, potrivit legii, minorii care nu au împlinit 14 ani nu răspund penal. În schimb, minorii care au între 14 şi 16 ani pot răspunde penal numai dacă se dovedeşte că au săvârşit fapta cu discernământ, iar cei care au împlinit vârsta de 16 ani răspund penal.
În noiembrie 2015, după ce a împlinit 14 ani, Florentina M. a fost arestată preventiv, fiind acuzată că a comis alte cinci furturi, toate în municipiul Craiova, prin care a produs un prejudiciu de 5.800 de lei, 500 de euro și un telefon mobil. Patru dintre fapte au fost comise în dauna unor societăți comerciale, hoteluri sau restaurante, iar într-un caz a fost vorba de spargerea unui autoturism parcat pe strada A.I. Cuza.
Săptămâna trecută, minora a fost condamnată definitiv la doi ani de detenție într-un centru educativ.
În septembrie, anul trecut, a fost arestată și Viorica A., iar în februarie 2016 a fost internată într-un centru educativ pe o perioadă de trei ani.
Oamenii legii au mai precizat că Florian M. a împlinit de curând 14 ani, însă nu a mai fost prins la furat. În schimb, Ion A. împlinește 14 ani în ianuarie 2017. Acesta din urmă și-a găsit alți „parteneri“ pentru a comite furturi în municipiul Craiova, însă polițiștii l-au reținut deja pe unul dintre ei, pe Nelu Ministeru.
Liber la furat înainte de 14 ani
Potrivit Codului Penal, minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal. Minorii care au între 14 şi 16 ani pot răspunde penal numai dacă se dovedeşte că au săvârşit o infracțiune cu discernământ. Abia după vârsta de 16 ani minorii pot răspunde penal. Acest lucru îl știu și minorii din Craiova, astfel că au ajuns să fure fără frică, în plină zi.
De asemenea, dacă au între 14 şi 18 ani, faţă de minori se poate lua o măsură educativă, printre care se numără stagiul de formare civică, supravegherea, asistarea zilnică, internarea într-un centru educativ sau într-un centru de detenție. Potrivit legii, internarea într-un centru educativ constă în internarea minorului într-o instituţie specializată în recuperarea minorilor, unde va urma un program de pregătire şcolară şi formare profesională, precum şi programe de reintegrare socială. Internarea se dispune pe o perioadă cuprinsă între unu şi trei ani.