Comerţ ca în lumea a treia în centrul Craiovei: zeci de maşini parcate pe trotuar, marfă expusă pe jos sau vândută direct din portbagaj, producători agricoli care se plâng că nu au unde să îşi comercializeze produsele. Este imaginea care poate fi văzută în fiecare zi în Piaţa Chiriac. Oamenii spun că, deşi condiţiile sunt insalubre şi improprii comerţului, sunt nevoiţi să vină aici pentru că este singura piaţă de gros din oraş, mutată în acest loc după ce a luat foc fostul Târg Municipal din strada Caracal. Autorităţile susţin că aceasta a fost o soluţie temporară, dar situaţia se va schimba anul viitor, odată cu extinderea actualului Târg Municipal de pe strada Dimitrie Gerota.
În fiecare zi, încă de la primele ore ale dimineţii, zona din Piaţa Chiriac devine un adevărat furnicar. Trotuarele sunt ocupate de maşinile celor care vin din întreg judeţul să îşi comercializeze produsele aici, iar pe măsură ce te apropii aleile devin tot mai aglomerate, astfel încât e greu să mai zăreşti intrarea. Dintre dubele şi maşinile parcate apar oameni ce cară în spate saci cu legume sau fructe, pe care îi depozitează în piaţă. Lupta pentru un loc este acerbă, şi de cele mai multe ori o câştigă cei care vin încă de noaptea. Chiar şi aşa, există riscul de a nu prinde un loc sub copertină şi de a-şi vinde produsele sub cerul liber, chiar dacă afară plouă. „Am venit azi-noapte la 4.00 ca să prind şi locul ăsta, că nici pe ăsta nu-l prindeam. N-avem condiţii! Muncim de-astă primăvară ca nişte câini şi ni se strică marfa în ploaie! Vânzarea merge prost, de azi dimineaţă am vândut doar o plăsuţă de gogonele şi nişte ardei. Ţăranii muncesc şi îşi vând marfa pe nimic“, a spus Ştefănica Popa, din Secui.
De aceeaşi părere este şi Elena Drăgoi. Este din Teasc şi face agricultură de când se ştie, dar spune că lipsa pieţei de desfacere este o problemă pe care o resimte mai acut după ce a luat foc fostul Târg Municipal din strada Caracal. „Vin de la Teasc şi tremurăm pe-aici, fără să avem nici cele mai elementare condiţii. Ţăranul e pătimit. Întotdeauna a fost aşa şi aşa va fi şi de acum înainte pentru că nimeni nu ţine cu noi. Eu nu vând de ieri, de azi, vând de 45 de ani. Am 65 de ani, am lucrat în agricultură, îmi place, nu pot să stau fără să muncesc, dar n-am condiţii de desfacere a mărfii. Era mai bine când era târgul în Caracal, se băga maşina şi vindeai din ea, aici nu ai cum. Bani ni se iau, dar condiţii nu sunt. Dacă e cald, se împute marfa, dacă plouă, ca acum, plouă şi pe ea. Sunt plecată de-azi dimineaţă de la 3.00 şi, dacă vând marfa, bine, dacă nu, vin mâine din nou. Vrem să ni se facă un angro şi să fie totul organizat“, a spus Elena Drăgoi.
Şi Picu Becheanu, din Dăbuleni, consideră că înfiinţarea unei pieţe de gros ar rezolva problema comerţului în Bănie. „Un oraş cum e Craiova să nu aibă un angro, în care să intre şi maşini, şi căruţe cu marfă, e inadmisibil! Mergeţi în oraşele mari să vedeţi ce angrouri sunt acolo, ce condiţii, iar noi ne pătimim aici, în ploaie. Spaţiul este extraordinar de mic. Nici când era târgul pe Caracal nu era strălucit, tot aşa, apă, ploi, dar măcar era spaţiu. Conducerea Craiovei chiar nu găseşte un spaţiu unde să facă un angro aşa, pentru Uniunea Europeană, că tot ne trimite la Uniunea Europeană, iar noi stăm ca acum 20 de ani? Aici, dacă nu vii de seara, nu mai găseşti loc“, a spus Picu Becheanu.
Pe lângă lipsa spaţiului, oamenii reclamă şi condiţiile insalubre şi spun că li s-a întâmplat să îşi găsească marfa mâncată de şobolani. „Vin de la Mârşani şi vindem în condiţii mizerabile! Să facă un angro în rândul lumii. Toţi vin, promit şi nu ne fac nimic. E lume care doarme în piaţă ca să nu îşi piardă locul. Eu mi-am lăsat marfa în piaţă şi dimineaţa am găsit ardeii mâncaţi de şobolani. Dacă era un angro mai aranjat, veneau şi alţii din alte părţi şi ne luau marfa. În Târgu Jiu, la Braşov există astfel de angrouri, organizate, curate, în schimb, la noi, ca la nebuni! Nu mai spun că vânzarea merge extraordinar de prost. Până acum n-am vândut nici de-o cafea“, a spus Florentina Predoiaş.
„Este o piaţă dezordonată, fără nici un fel de reguli“
Şi craiovenii care locuiesc în zonă sunt nemulţumiţi şi spun că, pe lângă faptul că nu mai au pe unde să circule, îi deranjează şi mizeria care rămâne în urma celor care vin să vândă aici. Oamenii susţin, că, deşi au făcut nenumărate sesizări, autorităţile nu se grăbesc să ia măsuri. „Este o mare mizerie ce este aici la Piaţa Chiriac! Toate trotuarele, toate trecerile de pietoni sunt ocupate de maşini ale celor care vin şi vând aici. Este o piaţă dezordonată, fără nici un fel de reguli. Ar trebui să aibă parcare interioară şi toate condiţiile în aşa fel încât pietonii să poată circula, iar consumatorii să îşi procure civilizat alimentele. Am sesizat la Telefonul Cetăţeanului toate aceste aspecte. Poliţia Comunitară vine, stă pe aici, se uită, (şoferii – n.r.) trag pe treceri de pietoni, nici un fel de amenzi… Este o criză de autoritate din punct de vedere al administraţiei publice locale şi cu atât mai mult al celor care se ocupă de piaţă. Problema ar putea fi rezolvată printr-o mai bună organizare – ar trebui demolată o parte din piaţă şi făcută o parcare interioară-, printr-o disciplinare a celor care vin şi vând aici, prin punerea de stâlpişori care să protejeze trotuarele şi, mai mult decât atât, prin sancţiuni celor care vin aici. Nici la ei în curte nu fac ce fac aici! E nevoie de piaţă, dar nu aşa! Aşa se face comerţ în România Europeană în secolul 21? Comerţ stradal de ultima speţă, de cea mai joasă condiţie, e degradant aşa ceva! Ce comerţ e ăsta, ca în Evul Mediu? Fac şi gunoaie pe aici! Eu numai în Africa am văzut aşa ceva. Într-o piaţă din Camerun am văzut asemenea lucruri, debandadă totală!“, a spus Viorel Găină, din Craiova.
Reprezentanţii Poliţiei Locale susţin că au echipaje în zonă, dar, din lipsă de personal, în timpul săptămânii acestea stau numai trei ore. „Un echipaj de la Poliţia Locală este în fiecare zi în Piaţa Chiriac, între orele 6.30 – 9.30, dar apoi pleacă pentru că mai avem şi alte sarcini de îndeplinit, iar echipajele sunt reduse numeric. Cât este Poliţia Locală acolo, e linişte. După ce pleacă, lucrurile se schimbă. În weekend, noi asigurăm echipaje permanent în Piaţa Mare, Piaţa Chiriac şi Târgul Municipal“, a spus Octavian Mateescu, şef la Poliţia Locală Craiova.
Rezolvarea situației din Piaţa Chiriac, amânată pentru anul viitor
În ceea ce priveşte condiţiile insalubre din piaţă, reprezentanţii SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, societate a municipalităţii care administrează pieţele din oraş, susţin că s-au făcut mai multe deratizări în cursul acestui an, iar dacă sunt şobolani, aceştia ar putea veni de pe proprietăţile învecinate. „Societatea noastră a făcut mai multe deratizări în cursul acestui an în toate pieţele Craiovei, inclusiv în Piaţa Chiriac, ultima dintre ele fiind efectuată pe data de 25 octombrie. Dacă totuşi există şobolani, ar putea să vină de pe proprietăţile învecinate, unde nu se desfăşoară activităţi economice. În alte pieţe, de exemplu în Piaţa Craioviţa Nouă Big,
ne-am pus de acord cu agenţii economici privaţi din zonele limitrofe, în vederea efectuării unor deratizări simultane, pentru a obţine rezultatele dorite. În Piaţa Chiriac nu se poate face, însă, aşa ceva. Proprietarii învecinaţi pieţei nu desfăşoară activităţi economice şi nu sunt obligaţi să facă deratizare pe proprietatea lor, astfel că nu putem stabili cu aceştia o deratizare simultană“, a spus Adrian Dinu, purtător de cuvânt al SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL.
În ceea ce priveşte mutarea comercianţilor în Piaţa Chiriac după ce a luat foc fostul Târg Municipal din strada Caracal, autorităţile susţin că aceasta a fost o soluţie temporară, dar lucrurile se vor schimba de anul viitor. „Mutarea comercianţilor de fructe şi legume în Piaţa Chiriac a fost o soluţie temporară, sugerată chiar de comercianţi, la care s-a recurs la începutul acestui an, când Târgul Municipal şi-a schimbat locaţia. Urmează ca anul viitor, odată cu extinderea actualului Târg Municipal de pe strada Dimitrie Gerota, să fie mutată acolo întreaga activitate desfăşurată în Piaţa Chiriac. Comercianţii de fructe şi legume vor avea acolo propriul sector, în care să-şi poată desface produsele fie din chioşcuri, fie direct din vehicule, iar clienţii acestora vor avea o parcare în care să-şi lase maşinile personale cât timp îşi fac cumpărăturile“, a spus Adrian Dinu, purtător de cuvânt al SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL.