2.9 C
Craiova
sâmbătă, 28 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAmbasadorul SUA, la Universitatea din Craiova: „Democrația se poate menține doar prin participare la vot“

Ambasadorul SUA, la Universitatea din Craiova: „Democrația se poate menține doar prin participare la vot“

Excelența Sa Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, a fost prezent vineri la Universitatea din Craiova (Foto: Bogdan Grosu)
Excelența Sa Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, a fost prezent vineri la Universitatea din Craiova (Foto: Bogdan Grosu)

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Excelența Sa Hans Klemm, a fost prezent ieri la Universitatea din Craiova, la deschiderea oficială a Zilelor Facultății de Științe. Evenimentul a avut loc în Sala Albastră, unde au participat zeci de studenți și profesori. Excelența Sa Hans Klemm le-a vorbit studenților despre alegerile care vor avea loc marți, 8 noiembrie, în Statele Unite, dar și despre cum se poate menține democrația, îndrumându-i să participe activ la alegerile din România, care vor avea loc pe 11 decembrie. Totodată, a explicat tinerilor rolul educației, punând accent pe faptul că cetățenii americani care nu au studii au descoperit că au tot mai puține oportunități economice.

Zeci de studenți au fost prezenți, vineri, în Sala Albastră a Universității din Craiova, la deschiderea oficială a Zilelor Facultății de Științe, care reunește departamentele de Chimie, Geografie, Matematică-Fizică, cu o tradiție de peste 60 de ani, și cel de Informatică, vechi de peste 40 de ani. Invitat special la acest eveniment a fost ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Excelența Sa Hans Klemm. Având în vedere că peste doar câteva zile vor avea loc alegerile prezidențiale din Statele Unite, un eveniment urmărit de întreg mapamondul, cum a fost și campania electorală dusă de cei doi candidați pentru Casa Albă, Hilary Clinton și Donald Trump, Hans Klemm le-a vorbit tinerilor despre acest subiect, dar și despre democrație și necesitatea participării la vot a cetățenilor.
„Este prima mea vizită la Universitatea din Craiova, unde am mai participat la un eveniment organizat de Ford, și apreciez faptul că beneficiați de stagii de practică și de burse. În plus, Ford nu vrea doar să rămână la Craiova, ci vrea și să se extindă. Azi (vineri – n.r. ) am venit să vă vorbesc nu numai despre alegerile din SUA, dar și despre cele care vor avea loc în România, în luna decembrie. Este foarte important să participați în număr cât mai mare la vot. România se bucură de privilegiul de a avea democrație, care poate supraviețui numai prin implicarea directă a cetățenilor în procesul de votare. Cel mai bun mod de a asigura o guvernare integră este să votezi“, a spus Hans Klemm.
Politica externă, subiect central

Studenții Universității din Craiova, prezenți la întâlnirea cu ambasadorul american, Hans Klemm (Foto: Bogdan Grosu)
Studenții Universității din Craiova, prezenți la întâlnirea cu ambasadorul american, Hans Klemm (Foto: Bogdan Grosu)

Ambasadorul Klemm le-a făcut studenților un scurt istoric al campaniei electorale și le-a prezentat principalele teme puse în dezbatere de cei doi candidați americani. „Campania electorală pentru alegerile din SUA a început în urmă cu aproximativ doi ani. În 2015, și-a anunțat candidatura Donald Trump, și apoi Hilary Clinton. În acest timp, cei doi candidați au făcut campanie electorală cu potențialii contracandidați republicani și democrați. În cele din urmă, în luna iulie, Donald Trump a fost nominalizat ca fiind candidatul republican, iar în luna august, Hilary Clinton, din partea democraților“, le-a povestit studenților Hans Klemm. În ceea ce privește temele principale de campanie ale celor doi candidați, ambasadorul SUA a precizat că s-au axat în principal pe politica externă. „Au fost câteva teme de campanie. În mod obișnuit, se dezbat probleme de politică internă. Politica externă nu joacă un rol principal, dar în această campanie, câteva chestiuni de politică externă au ajuns pe prima pagină a ziarelor internaționale. Dezbaterile au început când unul dintre candidați a întrebat dacă aliații NATO vor respecta angajamentele asumate sau dacă o să răspundă intimidărilor. Această problemă a apărut în contextul politic actual, având în vedere faptul că administrația Obama susține puternic alianța NATO. Contracandidații au avut poziții diferite. Clinton a susținut mai mult intervenționism în Siria, pe când Trump nu“, a spus Hans Klemm. De asemenea, au fost amintite dezbaterile despre rolul femeii în societate, dar și despre rasism. „S-a discutat, de asemenea, despre rolul femeii în societate, având în vedere că Hillary Clinton este prima femeie care candidează la funcția de președinte al Americii. S-a discutat și despre rasism. Și acum există dezbateri despre respectarea drepturilor afro-americanilor. S-a discutat despre relația afro-americanilor cu forțele de ordine, dacă poliția se comportă așa cum trebuie sau dacă polițiștii se simt respectați de afro-americani. Sunt teme importante pentru că structura demografică a Statelor Unite ale Americii este în continuă schimbare. Se estimează că în 2040 americanii albi vor fi minoritari“, a spus ambasadorul SUA la București.

Educația poate aduce reușita în carieră

Una din temele mari ale campaniei electorale din SUA a vizat situația economică. La acest capitol, ambasadorul american a vorbit despre importanța educației. „S-a discutat foarte mult despre criza economică, care a afectat atât România, cât și SUA. Unii cred că a plecat din SUA. Creșterea economică în SUA a încetinit din 2000. Creșterea medie a venitului a scăzut până la 1%. Americanii din clasa de mijloc și-au văzut veniturile scăzând sau stagnând. Există diferențe mari între oameni și poate educația este din ce în ce mai importantă pentru a reuși în carieră. Este nevoie de absolvirea unor studii de licență sau chiar de master. Americanii care nu au studii au descoperit că e greu să aibă oportunități economice. Candidatul republican a promis să reducă taxele și impozitele, să dezvolte învățământul, sănătatea și protecția mediului. Clinton a promis că va face investiții în infrastructură, în dezvoltarea căilor de comunicații prin investiții în căi ferate, autostrăzi, aeroporturi pentru a asigura creșterea economică“, a spus Hans Klemm. De asemenea, au fost amintite dezbaterile pe tema imigrației. „S-a discutat și dacă emigranții din țările musulmane se pot integra în SUA, iar Clinton a spus că da, și Obama a susținut chiar că au avut rezultate foarte bune de integrare nu numai emigranții musulmani, ci și cei veniți din alte țări“, a mai relatat ambasadorul.
Marți, întreg mapamondul va afla cine va fi președintele SUA în următorii patru ani. Tot atunci se vor alege și membrii Congresului, ai Camerei Reprezentanților și cei ai Senatului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS