Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în România. Cea mai întâlnită afecțiune a inimii în cazul doljenilor este hipertensiunea arterială, peste 76.000 de persoane suferind de această boală. În țară nu există însă un program național de prevenție pentru bolile inimii. Ford România și Fundația Gazeta de Sud au demarat, în urmă cu două săptămâni, o campanie de screening cardiovascular în comunele doljene. Medicii Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Județean Craiova s-au alăturat acestei campanii și vorbesc despre importanța acestei acțiuni în rândul populației doljene.
În Clinica de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență Craiova sunt internați lunar în jur de 400 de bolnavi. Peste 60% dintre aceștia vin din mediul rural. Cei mai mulți ajung târziu la medic, atunci când boala este deja în stadiu avansat.
În România nu se derulează la nivel național programe de prevenție pentru bolile de inimă, deși sunt cea mai întâlnită patologie. În alte țări, incidența bolilor cardiovasculare a scăzut după ce ani la rând populația a putut să beneficieze gratuit de consultații de prevenție. Acesta este și scopul campaniei „Ascultă-ți inima“, demarată de Ford România și Fundația Gazeta de Sud.
Medicii care lucrează în Clinica de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova s-au alăturat acestei campanii. Până acum, cadrele medicale au ajuns în patru localități doljene – Bârca, Bistreț Cârna și Gighera.
În total, aproape 300 de dojeni au beneficiat de consultații gratuite. „Clinica de Cardiologie de la SJU Craiova s-a implicat în campanie prin prezența a zece medici rezidenți, care merg, prin rotație, în fiecare weekend, în comunele unde se desfășoară campania. Astfel de acțiuni sunt binevenite în contextul socio-economic al României. Mulți pacienți nu au acces nici măcar la consultații într-o policlinică de stat, unde serviciile sunt gratuite. Din anii 2007-2008 nu s-a mai derulat nici un program de asistență medicală în țară. Și acela a fost un program costisitor, care nu a adus rezultatele scontate și nu a acoperit valoarea reală a investiției“, a spus conf. univ. dr. Octavian Istrătoaie, șeful Clinicii de Cardiologie de la SJU Craiova.
„Ne confruntăm cu o patologie constantă la o populație îmbătrânită, neglijată“
Medicii cardiologi impli-cați în campanie spun că în urma consultațiilor s-a descoperit că majoritatea persoanelor sufereau de afecțiuni ale inimii. Unii nu au știu niciodată acest lucru, alții știau că au probleme cu inima, dar nu au mai ajuns la un medic specialist de ani buni. Șeful Clinicii de Cardiologie este de părere că rolul medicului de familie, mai ales în mediul rural, ar trebui să crească.
„În mediul rural există o adresabilitate de 2.000 și uneori chiar 3.000 de pacienți pentru un singur medic de familie. Așa se face că medicul de familie s-a transformat într-un funcționar, nu face decât niște consulturi superficiale, în limita unor dotări medicale precare. Practic, eliberează rețete și trimite bolnavul la consultații specializate. Mai mult de 60% dintre bolnavii care ajung în ambulatoriu și în clinică provin din mediul rural“, a spus conf. univ. dr. Octavian Istrătoaie.
O parte din pacienții consultați în cadrul campaniei „Ascultă-ți inima“ primesc acum îngrijire și tratament în Clinica de Cardiologie. Principalele afecțiuni întâlnite la pacienții doljeni sunt hipertensiunea, diabetul, dislipidemia, accidentul vascular cerebral minor care a trecut neobservat. „Sunt și multe cazuri de insuficiență cardiacă. Unii pacienții, care în urma consultațiilor de prevenție făcute în campanie au fost descoperiți cu afecțiuni grave, au fost chemați pentru internare, astfel încât să continue investigațiile. Din păcate, mulți ajung la spital în stadii terminale, cu boli complicate, care cresc costurile de spitalizare și de întreținere. Ne confruntăm cu o patologie constantă la o populație îmbătrânită, neglijată, bătrâni care au copiii plecați în Italia, Spania, Germania, care vin o dată pe an acasă și își găsesc părinții aproape morți în casă și îi aduc la spital“, a povestit conf. univ. dr. Octavian Istrătoaie.
„Oamenii trebuie să aibă grijă în primul rând la regimul alimentar”
Metodele de prevenire a afecţiunilor cardiovasculare nu necesită un efort prea mare din partea pacientului, ci mai multă voinţă, sunt de părere medicii. O alimentaţie adecvată, bogată în legume şi fructe proaspete, poate contribui la funcţionarea normală a întregului organism. „Oamenii trebuie să aibă grijă în primul rând la regimul alimentar. La noi în teritoriu mulți gătesc cu untură, uleiul este mereu prezent în dietă, toate sunt elemente toxice pentru evoluția unei boli cardiovasculare. Trei din cinci pacienți știu că mălaiul slăbește, dar nu se gândesc că la porc dau tot mălai ca să se îngrașe. Exceptând perioadele de vară-toamnă, când avem legume și fructe la un preț rezonabil, necesarul de vitamine și fibre este limitat. Deși avem Dunărea la doi pași și avem un bazin hidric important, consumul de pește este redus. Se consumă și foarte multă sare. Suntem singurul popor care are și un basm în legătură cu asta. «Sarea în bucate»“, atrage atenția conf.univ. dr. Octavian Istrătoaie, șeful Clinicii de Cardiologie de la SJU Craiova.
Campania „Ascultă-ți inima“ continuă
Campania „Ascultă-ți inima“ continuă. În acest weekend, sâmbătă și duminică, respectiv pe 5 și 6 noiembrie, doljenii din Fărcaș și Drăgotești vor putea beneficia de consultații medicale gratuite. Pe 12 noiembrie, medicii vor ajunge în comuna Gogoșu, iar pe 13 noiembrie în Cernătești.