-0.5 C
Craiova
luni, 6 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria, pusă la întreținere pentru adăposturile antiaeriene?

Primăria, pusă la întreținere pentru adăposturile antiaeriene?

După ce au fost scoase cu Poliția Locală din adăposturile antiaeriene de la subsolul blocurilor, pe care le transformaseră în beciuri pentru murături și vechituri, unele dintre asociațiile de proprietari craiovene își fac planul cum să treacă la întreținere primăria. Acestea consideră că administrația locală este un proprietar ca toți ceilalți și trebuie să plătească o cotă-parte din cheltuielile cu întreținerea părților comune. Reprezentanții administrației locale spun că nu este „o atitudine normală a proprietarilor“ și că adăposturile vor fi folosite în situații de urgență tot de către aceștia.

Unele dintre asociațiile de proprietari din Craiova vor să pună primăria să plătească întreținere pentru adăposturile antiaeriene din subsolurile blocurilor. Acest lucru se întâmplă după ce locatarii au fost avertizați să elibereze adăposturile locale antiaeriene (ALA) de la subsolul blocurilor, deoarece în caz contrar riscau să fie amendați, lucru care s-a și întâmplat cu proprietarii care își zidiseră aici boxe folosite pentru vechituri și conservele de iarnă. După ce au aflat că primăria este proprietară pe mare parte din subsolul blocului, reprezentanții locatarilor s-au hotărât să calculeze suprafața utilă a acestor adăposturi cu scopul de a calcula cota-parte care îi revine de plată administrației locale pentru părțile comune. „Am stabilit cu administratorul și contabilul să-mi calculeze, în funcție de suprafața utilă a adăposturilor pe care noi le avem la subsolul unora dintre blocuri, cota de contribuție care i-ar reveni proprietarului acestor adăposturi. Eu înțeleg că primăria este proprietar, are aceleași calități ca și ceilalți proprietari și trebuie să plătească orice cheltuială pe părțile comune, cu unele excepții. Până acum, noi am întreținut aceste spații, le-am deratizat și dezinfectat pe cheltuiala noastră. Acum, aceste acțiuni cad în sarcina proprietarului, a administrației locale“, a spus Constantin Stănescu, președintele Asociației de proprietari 14 Rovine.
Reprezentanții asociații-lor au contactat juriștii Uniunii Asociațiilor de Proprietari Craiova, pentru a le contesta procesele-verbale încheiate de reprezentanții Poliției Locale, atunci când au amendat asociațiile. „Proprietatea este stabilită prin lege, fostele adăposturi aparțin domeniului public al administrației locale, nu au fost incluse în prețurile apartamentelor atunci când au fost vândute foștilor locatari. În această situație, primăria este proprietar pe un alt spațiu decât cele cu destinație de locuință și obligatoriu plătește pentru cheltuielile pe părțile comune. Sunt președinți care au venit să discutăm și să găsim procedura prin care să treacă la plată și primăria. Este cazul Asociației 14 Rovine, dar și 21 Gorunului. Cu precădere, pot să treacă pe lista de plată cheltuielile suportate de asociație cu deratizarea și dezinfecția și care de acum înainte vor cădea în sarcina proprietarului, adică primăria“, susține Ion Pătrulescu, jurist la UAP Craiova.

Adăposturile sunt dotate cu uși blindate (Foto: GdS)
Adăposturile sunt dotate cu uși blindate (Foto: GdS)

Primăria nu este acceptată în bloc

Există și asociații de proprietari care consideră că primăria nu are nici un drept asupra acestor adăposturi, că ele aparțin proprietarilor și, drept urmare, nu acceptă prezența „noului“ proprietar în bloc. „Adăposturile ALA care sunt în blocuri private nu sunt ale primăriei. Conform Legii nr. 481/2004, actualizată în 2016, nu poate să existe proprietate publică în blocuri private. De exemplu, subsolul blocului nostru a fost inundat, oamenii au suportat cheltuielile cu igienizarea, plătește primăria ceva? Cine plătește întreținerea pentru aceste spații? Primăria spune că este ea proprietar și va preda RAADPFL spre administrare aceste adăposturi, dar, conform legii, eu înțeleg că noi, proprietarii, suntem obligați să le punem la dispoziția Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) în 24 de ore dacă este o alertă. Nu mai există noțiunea de adăpost antiaerian, nu trebuie să mai stăm cramponați în ceva ce nu mai există, normele de reglementare trebuie actualizate“, este părerea unui proprietar din Asociația 13 Rovine.
Cert este faptul că, la această dată, adăposturile antiaeriene din blocurile de locuințe din municipiu sunt în administrarea RAADPFL Craiova. „Potrivit HCL nr. 162/30.04.2015, s-a aprobat gestiunea directă pentru activitățile de administrare a domeniului public și privat date în competența RAADPFL Craiova, printre care se numără și activitatea de administrare, întreținere și reparare a adăposturilor locale antiaeriene. Respectivele adăposturi fac parte din domeniul public“, se arată într-un răspuns dat GdS și semnat de Aurelia Filip, director general al RAADPFL Craiova.

Nu e corect să fie trecută la întreținere primăria

Reprezentanții primăriei, proprietara de drept a adăposturilor locale antiaeriene, spun că proprietarii nu procedează corect dacă intenționează să treacă instituția primăriei pe listele de plată la întreținere. „Oamenii au ajuns să se autoîmproprietărească, aceste adăposturi sunt din construcția imobilului cu destinația spații pentru situații de urgență. A fost o perioadă foarte mare de timp în care nu s-a preocupat nimeni de ele și locatarii au ajuns să le folosească pe post de debara. Primăria a luat măsuri ca aceste spații să intre în administrarea RAADPFL, ele au fost eliberate și trebuie aduse în stare de funcționalitate. Acestea nu fac parte din părțile comune ale blocului. Eu cred că nu este o atitudine normală a proprietarilor să treacă la întreținere primăria pentru aceste spații. Ele vor servi, în cazul unei probleme, tot acestor proprietari“, a declarat Radu Preda, city-managerul municipiului Craiova.

Ce prevede legea

„Pentru protecția populației și a bunurilor din patrimoniul cultural național de efectele atacurilor din aer, se realizează sistemul național de adăpostire, care cuprinde: adăposturi pentru puncte de comandă destinate Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, adăposturi publice de protecției civilă aflate în administrarea consiliilor locale și fondul privat de adăpostire realizat de operatorii economici și proprietarii de imobile“, se arată în art. 45 din Legea nr. 481/2004 privind protecția civilă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS