35.7 C
Craiova
luni, 1 iulie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljEmoţii mari şi o cerere în căsătorie la depunerea jurământului militar

Emoţii mari şi o cerere în căsătorie la depunerea jurământului militar

142 de tineri şi-au ales arma comunicaţii şi informatică şi au depus jurământul (Foto: Lucian Anghel)
142 de tineri şi-au ales arma comunicaţii şi informatică şi au depus jurământul (Foto: Lucian Anghel)

În curtea Bazei de instrucţie comunicaţii şi informatică din Craiova era vineri o atmosferă solemnă. Într-o ordine ireproşabilă, 142 de soldaţi şi-au legat destinul de Armata Română şi au depus jurământul în faţa superiorilor şi a familiilor. Evenimentul a fost marcat şi de o emoţionantă cerere în căsătorie.
142 de tineri, care au fost instruiţi la Baza de instrucţie comunicaţii şi informatică, au făcut promisiunea că vor servi patria chiar şi cu preţul vieţii. Părinţi cu lacrimi în ochi, copii gălăgioşi şi cadre militare i-au urmărit cu atenţie şi le-au transmis gânduri de încurajare. „Am venit aici pentru băiatul nostru, a depus jurământul. Când l-am văzut îmbrăcat în uniformă, am retrăit momentele de acum patruzeci şi ceva de ani, de când am făcut armata. Este extraordinar că încă se practică acest jurământ militar care este, într-adevăr, o chestiune foarte importantă. Este emoţionant şi pentru noi, ca părinţi, dar şi pentru ei. Băiatului meu i-a plăcut întotdeauna disciplina şi a fost voinţa lui să intre în armată, nu i-am impus nimic. A terminat liceul de matematică-informatică şi a ales această meserie. Patru luni şi jumătate a făcut instrucţie în această unitate, iar după depunerea jurământului va mai face pregătire până la sfârşitul anului, apoi va merge la locul de muncă unde a fost repartizat. Se va ocupa de telecomunicaţii în comuna Pantelimon, aproape de Bucureşti“, a spus emoţionat Vasile David, unul dintre părinţii care şi-a văzut copilul intrând oficial în armată.

Soldaţii au mărşăluit în faţa celor care au venit să le fie alături (Foto: Lucian Anghel)
Soldaţii au mărşăluit în faţa celor care au venit să le fie alături (Foto: Lucian Anghel)

În timpul ceremoniei, membrii familiilor îi căutau cu privirea şi îi recunoşteau cu greu sub şepcile uniformei. Îmbrăcaţi impecabil şi cu mănuşi albe, toţi soldaţii ţineau armele cu putere, ca şi când atunci ar fi plecat la luptă. După rostirea jurământului, cu toţii au mărşăluit prin faţa celor care veniseră să le fie alături într-un moment atât de important. O mamă încă avea lacrimi în ochi şi după terminarea evenimentului. „Băiatul meu a depus jurământul şi am venit aici să îi fiu alături. Este un pas important pentru toţi cei care au făcut acest lucru şi trebuia să îi susţinem. Ca mamă, simţi o emoţie destul de puternică pentru că îţi dai seama că, într-un fel, îl pierzi. Simt că într-un fel el se oferă patriei. Copilul meu a fost dezamăgit din cauză că tinerii din ziua de astăzi nu prea au multe oportunităţi şi a spus că armata este cea mai potrivită pentru el. Va lucra în telecomunicaţii la Otopeni“, a spus Eli Stănescu.
La 30 de ani a devenit militar, aşa cum şi-a dorit toată viaţa

Câteva fete au ales meseria de militar (Foto: Lucian Anghel)
Câteva fete au ales meseria de militar (Foto: Lucian Anghel)

Anca Dobrovăţ este unul dintre soldaţii care a ales arma comunicaţii şi informatică. Este din Bacău, are 30 de ani şi odată cu depunerea jurământului, şi-a dus la îndeplinire visul pe care îl avea din copilărie. Impunătoare şi extrem de serioasă, Anca se imagina de mult timp îmbrăcată în uniforma militară. „Chiar dacă mulţi tineri fug de reguli, pe mine tocmai ordinea şi disciplina m-au făcut să aleg armata. Îmi place foarte mult uniforma militară, statutul acestei meserii. Mi se pare că meseria de militar este una dintre cele mai frumoase. După jurământ urmează să ne specializăm în arma pe care am ales-o, comunicaţii şi informatică. Sunt convinsă că vom învăţa lucruri extraordinare. Domeniul informaticii este foarte complex. Eu sunt pusă la punct cu tot ce înseamnă tehnologia, iar de obicei învăţ foarte repede tot ce ţine de acest domeniu. Nu mi-e teamă de nimic. Consider că frica sau teama nu ar trebui să existe în meseria de militar“, a spus aceasta.
Tânăra este conştientă de faptul că armata presupune multe sacrificii, însă iubeşte prea mult această meserie ca să renunţe. „Întreaga mea familie este foarte mândră de mine. Mai am un frate, care este poliţist. Amândoi am fost atraşi de uniformă. Am fost repartizată în Bacău, la o unitate militară de forţe speciale. Până înainte de jurământ am făcut foarte multă pregătire fizică. Facem exact acelaşi lucru ca şi bărbaţii. Este grea instrucţia, dar nu imposibilă. Cine îşi doreşte cu adevărat, întotdeauna va găsi resursele necesare“, a spus Anca Dobrovăţ.

Cerere în căsătorie, chiar în timpul jurământului

Unul dintre soldaţi şi-a cerut iubita de soţie în timpul ceremoniei (Foto: Lucian Anghel)
Unul dintre soldaţi şi-a cerut iubita de soţie în timpul ceremoniei (Foto: Lucian Anghel)

Soldatul Lucan, unul dintre cei care au depus jurământul, a rostit un discurs în numele colegilor săi. „Vom face tot ce ne stă în putinţă să vă răsplătim pentru tot ce aţi făcut pentru noi. Păşim cu încredere şi hotărâre pe drumul plin de provocări al vieţii militare. Vă mulţumim că ne-aţi fost alături la sărbătoarea noastră de suflet“, a spus acesta. Evenimentul a fost întrerupt de un moment foarte special. După cuvintele spuse de soldat, acesta a surprins pe toată lumea cerându-şi iubita de soţie. „Odată cu depunerea jurământului militar, am decis să încep viaţa alături de tine. Vreau să fim alături la bine şi la rău şi te întreb cu toată sinceritatea: vrei să fii soţia mea?“, a spus emoţionat tânărul. A urmat mult aşteptatul „Da“, în aplauzele sutelor de oameni prezenţi. Colegii şi superiorii l-au ajutat să pregătească momentul şi i-au înmânat un buchet de flori pe care soldatul i l-a oferit iubitei sale. Pentru el, ziua depunerii jurământului va rămâne una cu totul specială, ziua în care a devenit militar şi în care a luat hotărârea să se căsătorească.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS