3.4 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimul caz de trichineloză din Dolj, descoperit la Segarcea

Primul caz de trichineloză din Dolj, descoperit la Segarcea

Toţi cei care sacrifică porci trebuie să facă analizele pentru depistarea trichinelozei
Toţi cei care sacrifică porci trebuie să facă analizele pentru depistarea trichinelozei

Medicii veterinari au confirmat pri­mul caz de tri­chineloză din acest an în judeţul Dolj. Porcul infestat a fost sacrificat de o familie din Segarcea, iar diagnosticul a fost pus atunci când proprietarul animalului a dus probe din carne la analize. Carnea a fost confiscată de inspectorii sanitar-veterinari şi incinerată. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dolj avertizează că toţi cei care sacrifică porci trebuie să facă analizele pentru depistarea trichinelozei. „Acest caz de trichineloză a fost descoperit în oraşul Segarcea la un control de rutină, adică proprietarul a venit cu carnea la analiză, doctorul a văzut că este ceva suspect şi diagnosticul s-a confirmat în laboratorul sanitar-veterinar, la noi, la Craiova. Nu sunt probleme deosebite pentru că nici unul dintre membrii familiei respective nu a consumat acea carne, iar animalul sacrificat a fost confiscat şi trimis la incinerator. În urma anchetei epidemiologice, noi i-am sfătuit pe toţi proprietarii din zonă să facă examen atunci când vor sacrifica porcii de Crăciun“, a spus Costică Retea, director adjunct al DSVSA Dolj.
Trichineloza este o boală infecţioasă determinată de parazitul Trichinella spiralis. Acesta ajunge în organism în urma consumului de carne contaminată. „Trichineloza este o boală care se transmite în principal prin consumul cărnii pentru că larvele se închistează în musculatură, iar atunci când consumăm carnea ingerăm şi acele larve, care sunt microscopice. În cazul în care carnea nu este bine preparată şi e făcută cârnaţi afumaţi, de exemplu, sau nu este bine fiartă sau prăjită, ele se dechistează în organismul uman şi se transformă în larve care migrează şi se închistează din nou în musculatura celui care o consumă. Ulterior, apar dureri abdominale sau musculare, iar boala este destul de greu de tratat pentru că omul rămâne toată viaţa cu aceste chisturi în musculatură. Prin tratamente, larva moare, dar chisturile rămân, deci boala este destul de periculoasă. În aceste condiţii, oamenii trebuie să recolteze probe de carne din muşchii pilieri diafragmatici, sunt doi muşchi ca două curele, şi două coaste lipite şi să se prezinte cu ele la medic“, a mai spus Retea.
Medicii spun că porcinele constituie principalul rezervor de infecţie, dar Trichinella spiralis se mai poate localiza şi la mistreţi, urşi, lupi, vulpi sau chiar şi la câini. Pentru examenul trichineloscopic, doljenii trebuie să scoată din buzunar aproximativ 20 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS