Multe dintre străzile Craiovei se transformă în lacuri la fiecare ploaie, indiferent de cantitatea de precipitații. Dacă la o ploaie torențială, precum cea din iunie, canalizarea orașului s-a dovedit ineficientă, nici după precipitațiile de marți seară și miercuri, moderate ca intensitate, străzile importante ale Craiovei (unele recent reabilitate) nu au arătat prea bine.
Un tur al Craiovei pe o vreme precum cea de ieri, când ploaia a fost moderată, te face să crezi, la prima vedere, că orașul nu are canalizare pluvială. Sunt multe străzi, unele chiar recent reabilitate, unde apa băltește pentru că nu are unde să se scurgă. Porțiuni de drumuri intens circulate se aflau și ieri sub apă. La fel și unele parcări sau stații de autobuz. Potrivit Companiei de Apă Oltenia (CAO), canalizarea pluvială din Craiova funcţionează în condiţii normale la cantităţi de 15-20 litri/mp, însă acest lucru nu era deloc evident după ploile mărunte de marți seară și miercuri. Un exemplu elocvent era intersecția străzii Bucovăț cu bulevardul Știrbei Vodă și strada Banul Stepan (la intrarea în Parcul Tineretului). Apa băltea în parcările amenajate pe strada Bucovăț, chiar înainte de intersecție, dar se întindea și în restul zonei. Stația de autobuz de pe bulevardul Știrbei Vodă, imediat după intersecția cu strada Banul Stepan, era și ea acoperită în totalitate de apă. Bălți se formează, de altfel, la toate intersecțiile drumurilor principale cu străzile adiacente, mai ales acolo unde artera principală a fost reabilitată.
„Nu știu cum au făcut lucrările pe aici, dar se vede clar că legăturile dintre străzi nu sunt așa cum ar trebui. Asfaltul este lăsat la intersecții, iar apa băltește. Este baltă când intri de pe Râului pe Bucovăț (sensul de mers către Parcul Tineretului, n.r.), baltă la prima stradă care dă în Bucovăț, baltă când ajungi în bulevardul Știrbei Vodă, baltă și când treci de intersecția asta. Nici guri de canal nu se văd pe aici, mă refer la zonele afectate. Nu știu cum au gândit proiectul, dacă au avut vreunul când s-a lucrat la aceste străzi“, a spus un craiovean de pe strada Bucovăț.
Situația prezentată se regăsea și în alte zone ale orașului. Pe strada Popoveni, apa băltea ieri la intersecția cu Victor Gomoiu, dar și pe anumite porțiuni de drum. Pe bulevardul Carol I, reabilitat în primăvară, la fiecare ploaie apa se strânge înainte de Podișor și nu mai ajunge la canalizare. Chiar și pe strada Bariera Vâlcii, recepționată în vară după mai bine de doi ani de lucrări, constructorul a dat-o în bară astupând o gură de canal în dreptul Teleconstrucția. Rezultatul: apa se strânge aici și formează un adevărat lac de acumulare. „Gura de canal pe care au astupat-o prelua toată apa de pe trotuar și aici nu se mai strângea apa. Au făcut un geiger mai în față, dar apa nu ajunge până acolo și băltește. Nu știu care a fost logica celor care au lucrat aici“, s-a plâns un localnic.
Zona Brestei, fruntașă la inundații
Tot constructorul ar fi de vină și pentru lacul format pe strada Elie Georgescu, din cartierul Rovine. Zona este puțin în pantă și apa se adună de fiecare dată în dreptul blocului D12. „Fie vară, fie iarnă, noi stăm cu apa asta aici. Cum plouă, cum se face baltă și apoi, Dumnezeu cu mila. Așteptăm să se evapore că nu are unde să se scurgă. Uneori apa trece și de bordură“, a explicat un localnic. Aici, Compania de Apă a încercat să facă o gură de scurgere, dar nu a reușit. „Acolo nu există canal care să preia apa. Am încercat să montăm aici un geiger, dar nu s-a putut. Nu există această posibilitate. Apa va fi mereu acolo după ploaie, din păcate“, spunea recent un reprezentant CAO. „Au încercat pe naiba. Au spart asfaltul la câțiva metri mai încolo, au văzut că e treabă grea și au renunțat. S-a mai și lăsat asfaltul în urma lor, pentru că au pus pământ galben și au astupat. Acum au reparat din nou“, a adăugat același localnic.
Probleme similare nu sunt doar pe străzile mai mici, ci și pe arterele importante ale Craiovei. Fie că este vorba de Calea București (porțiunea de stradă reabilitată și recepționată în primăvară), de bulevardul Dacia (zona Craiovița Nouă) sau de strada Brestei, toate arătau ieri că au o problemă cu apa care se formează pe margine, din cauza faptului că nu are unde să se scurgă. Brestei este chiar fruntașă la acest capitol, pentru că pe toate străzile adiacente se formează bălți, indiferent de cantitatea de precipitații sau de natura drumului (de pământ, cu pietriș sau asfaltat). „Străzile de pământ din Craiova mai fac față la ploi, pentru că apa se scurge în pământ, dar cele asfaltate… Apa de pe asfalt nu are unde să se ducă, mai ales dacă nu sunt guri de scurgere suficiente sau dacă au mai fost și astupate de constructori“, susținea recent un oficial al Companiei de Apă Oltenia.
De altfel, aceasta ar fi și cauza pentru care chiar și o ploaie măruntă transformă unele străzi din Bănie în adevărate lacuri: lucrările de modernizare făcute anapoda. Au spus chiar și cei de la Compania de Apă, care au recunoscut că uneori mai au discuții cu constructorii care reabilitează străzile, pentru că fie astupă din gurile de canal, fie le obturează, iar apa rămâne pe stradă. „Când observăm astfel de situații, le solicităm să le remedieze. Uneori mai spargem și noi asfaltul în jurul gurilor de canal, tocmai pentru a-i determina să refacă mai repede zonele unde sunt probleme cu scurgerea apei“, a menționat un reprezentant al CAO.
Gospodării și locuințe inundate în Branişte
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj a anunțat, ieri, că în urma precipitaţiilor căzute la nivelul judeţului a fost nevoie de intervenția pompierilor pentru a evacua apa din 12 gospodării şi patru locuinţe din comuna Podari – sat Branişte, strada Aeroclubului. „Pentru evacuarea apei s-a acționat cu șase pompieri şi trei motopompe transportabile“, a precizat ISU Dolj.