Ziua de 10 noiembrie are o puternică încărcătură istorică. Ieri a fost sărbătorită Ziua Artileriei – componentă de bază a Armatei moderne a României, și comemorată împlinirea a 100 de ani de la Şarja de la Robăneşti. Momentul a fost marcat pe locul unde, în urmă cu un secol, cavaleria română a dat un asalt eroic asupra trupelor germane.
La aproximativ 15 kilometri de Craiova, în comuna doljeană Robăneşti, zeci de copii, oficialităţi locale şi judeţene, istorici, veterani de război și militari au retrăit istoria scrisă în urmă cu un secol în aceste locuri. Primul popas a fost făcut la Crucea ridicată în memoria lui Gheorghe Donici, înălţat post-mortem la gradul de sublocotenent, şi a continuat la Monumentul Eroilor din comuna Robăneşti. „Este o zi memorabilă. În urmă cu 100 de ani, pe aceste meleaguri s-a petrecut una din cele mai emoţionante, cele mai patriotice şi cele mai dătătoare de speranţă evenimente pentru neamul românesc. Este vorba de celebra Şarjă de la Robăneşti, o acţiune care în termeni miliari, pentru epoca aceea, era din start sortită eşecului, din cauza faptului că şarjiştii români trebuia să lupte călare împotriva tunurilor şi obuzierelor germane. Din acest motiv, din 110 participanţi, 92 au murit pe câmpul de luptă. Este un eveniment memorabil din zbuciumata istorie a poporului român. Faptul că atunci a murit pe câmpul de luptă Gheorghe Donici, un voluntar din Moldova de 67 de ani, arată unitatea şi solidaritatea poporului român. Pentru a marca acest eveniment, a fost lansată la Cercul Militar o carte care se numeşte «Şarjele cavaleriei române», o lucrare ce prezintă toate şarjele din Primul Război Mondial, cu accent pe Şarja de la Robăneşti, locul de care noi trebuie să fim mândri“, a spus conf. univ. dr. Constanţiu Dinulescu, de la Facultatea de Ştiinţe Sociale, din cadrul Universităţii din Craiova.
Garda de onoare a Brigăzii 2 Infanterie „Rovine“ a adus un omagiu eroilor căzuţi
Şi pentru generalul de brigadă Dumitru Băluţă, comemorarea de la Robăneşti a avut o semnificaţie aparte. Născut şi crescut în aceste locuri, generalul de brigadă a mărturisit că a reconstituit în nenumărate rânduri drumul parcurs de cavaleria română. „10 noiembrie 1916 este o dată memorabilă atât în istoria comunităţii locale, a judeţului, cât şi în istoria ţării. A rămas în istoria militară datorită spiritului de jertfă demonstrat de cavaleriştii români şi a pierderilor foarte mari pe care le-au suferit în această încleştare în care au fost angajate două regimente: Regimentul 4 «Regina Maria», care şi-a dat tributul de sânge în localitate, şi Regimentul 9 Roşiori, sub comanda căpitanului Filitti. Este cu atât mai emoţionant pentru mine, având în vedere că este satul meu natal, unde de mic copil am călcat pe urmele cavaleriştilor, am reconstituit în nenumărate rânduri drumul parcurs de aceştia de la Popânzăleşti prin Lăcriţa, peste Dealul Robăneştilor, până pe câmpul de bătaie“.
Pentru a marca această zi extrem de importantă pentru istoria noastră, la monumentul eroilor „Șarja Robănești 1916“ – ridicat în anul 1923 în comună, chiar pe locul luptei -, acestora le-a fost adus un omagiu de către garda de onoare a Brigăzii 2 Infanterie „Rovine“, compusă din trei plutoane formate din militari cu experiență care au luat parte la teatrele de operațiuni. Alături de aceştia, la manifestări a mai participat un pluton de cavalerie, reprezentativ pentru momentul istoric 10 noiembrie.
Ziua Artileriei Române
Pe 10 noiembrie 2016 s-au împlinit 173 de ani de când, prin Porunca Domnească nr. 198, domnitorul Gheorghe Bibescu a legiferat, în cadrul procesului de remodelare modernă a armatei române, înfiinţarea primei baterii a Ţării Româneşti, act ce simbolizează constituirea artileriei ca armă de sine stătătoare.