Peste 60 la sută dintre fermierii olteni au fost autorizaţi să îşi primească avansul din subvenţia pe suprafaţă, iar mare parte dintre ei au încasat deja banii. Reprezentanţii Agenţiilor de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură din Dolj, Olt şi Gorj dau asigurări că până la sfârşitul acestei luni toţi fermierii care au depus cereri eligibile în campania 2016 şi care trebuie să primească avansul vor avea banii în cont. Adrian Pintea, directorul general al APIA, a declarat în exclusivitate pentru Gazeta de Sud că, la nivel naţional, pe 10 noiembrie s-au virat 644 de milioane de euro în conturile a 652.314 fermieri.
Reprezentanţii Agenţiilor de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură din Dolj, Olt şi Gorj susţin că sunt în grafic cu autorizarea la plată a fermierilor care trebuie să îşi primească avansul din subvenţiile pe suprafaţă. Se acordă aproape 70 la sută din plata unică pe suprafaţă – SAPS, care este de minimum 96,88 euro/ha. Schema pentru tineri fermieri este de 22,87 euro/ha, iar în ceea ce priveşte plata redistributivă, agricultorii care au între 1 şi 5 hectare vor primi cinci euro pe hectar. În schimb, cei care au între 5 şi 30 de hectare vor primi 48,85 euro pe hectar. Pentru ce depăşeşte 30 de hectare nu se mai plăteşte plata redistributivă, iar fermierul rămâne cu restul schemelor. Pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu (Plata pentru înverzire) se acordă 57,37 euro/ha.
La nivelul judeţului Dolj, aproximativ 30.000 de fermieri au primit decizie de plată pozitivă pentru avansul aferent campaniei 2016, reprezentând aproximativ 75% din totalul de 39.740 de fermieri care au depus cerere unică de plată pentru acest an. Directorul APIA Dolj, Laurenţiu Dădulescu, susţine că între aceştia sunt incluşi şi fermieri care au fost controlaţi de reprezentanţii agenţiei. „Plăţile au început în octombrie, iar noi am autorizat peste 75 la sută dintre fermieri, inclusiv dintre cei care au fost controlaţi. În cazul multora dintre ei, banii sunt deja în conturi, iar până la sfârşitul lunii toţi agricultorii care trebuie să îşi primească avansul vor avea banii în cont. Nu vrem să îi mai dezamăgim pe fermieri şi dorim ca banii să ajungă cât mai repede la ei“, a spus Laurenţiu Dădulescu.
Pentru anul de cerere 2016, statele membre pot să plătească avansurile pentru plăţile directe numai după finalizarea controalelor administrative prevăzute de Regulamentul UE. La nivelul judeţului Dolj, până la sfârşitul lunii octombrie au fost supuse controlului clasic 157 de ferme, însumând 7.238 de parcele, dintr-un număr total de 646 de ferme selectate pentru controlul clasic.
Adrian Pintea, directorul general al APIA: La 1 decembrie vor începe plăţile finale
La nivelul judeţului Olt, 60 la sută dintre fermieri au fost autorizaţi la plată, respectiv 18.574 din totalul de 34.184. „Noi îi autorizăm la plată şi trimitem listele la Bucureşti pentru că de acolo se dau banii. Din cei 34.184 de fermieri, 3.000 sunt la control. Până acum nu am întâmpinat probleme şi, cu siguranţă, vom autoriza toţi fermierii care trebuie să primească avansul“, a spus Gheorghe Dumitrescu, director adjunct al APIA Olt.
Cel mai bine stau lucrurile în judeţul Gorj, unde au fost autorizaţi la plată 83,4 la sută dintre cei care au depus cerere eligibilă în campania 2016, iar conducerea agenţiei spune că va ajuta şi colegii din Dolj şi Olt.
„Am autorizat la plată 13.500 de fermieri, excluzând pe cei care au cerere doar în sectorul animalier şi pe cei care sunt în procedura de control. Sperăm ca până pe 15 noiembrie să finalizăm controalele clasice şi apoi să sprijinim activitatea colegilor din Dolj şi din Olt“, a spus Constantin Negrea, directorul APIA Gorj.
Fermierii care au primit avans în perioada 17 octombrie – 30 noiembrie vor avea în cont şi restul banilor, începând cu luna decembrie, a declarat pentru Gazeta de Sud directorul general al Agenţiei de Plăti şi Intervenţie pentru Agricultură, Adrian Pintea. „Până în data de 10, adică ieri, au transferată din contabilitate, pentru avans, suma de 644 de milioane de euro, pentru un număr de 652.314 fermieri. La 1 decembrie, conform regulamentului european, vor începe plăţile finale. Avansul este de până în 70 la sută din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă – n.r.) şi 85 la sută din FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală). Statul român a stabilit un avans de 69 de sută din FEGA şi 84 la sută din FEADR, iar plăţile finale vor începe cu diferenţa până la sută la sută. S-au făcut plăţi pentru opt scheme, inclusiv măsurile de dezvoltare rurală“, a spus, în exclusivitate pentru GdS, Adrian Pintea.
Restul fermierilor vor primi subvenţiile integrale pentru campania 2016 începând cu 1 decembrie. Pentru anul 2016, plăţile finanțate din FEGA se vor face la un curs de 4,4537 de lei pentru un euro.