Vineri s-au validat listele cu candidații care s-au înscris pentru concursul de intrare în rezidențiat în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie. Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova este unul dintre cele șase centre de examen la nivel național pentru care au optat 681 de absolvenți de licență. Cei care vor opta pentru rezidențiat la Craiova vor avea la dispoziție doar locuri, anul acesta nefiind nici un post.
Ministerul Sănătății va organiza concursul național de intrare în rezidențiat pe 20 noiembrie. Centrele de concurs au fost stabilite în cadrul universităților de medicină și farmacie din București, Cluj, Iași, Târgu Mureș, Timișoara și Craiova. La Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova s-au înscris 681 de candidați, dintre care cei mai mulți – 454 – vor concura pentru rezidențiat în medicină, 62 pentru rezidențiat în medicină dentară și 165 pentru rezidențiat în farmacie. Absolvenții de licență care vor opta pentru spitalele din Dolj au la dispoziție doar locuri care le dau posibilitatea de pregătire, nu le asigură ulterior postul. Pentru Craiova au fost scoase la concurs 280 de locuri pentru medicină, 31 pentru medicină dentară și 11 locuri pentru rezidențiat în farmacie.
În ceea ce privește lipsa posturilor pentru rezidenți, directorul Spitalului Județean Craiova, Bogdan Fănuță, a explicat că au fost multe posturi scoase în anii anteriori. „Anul acesta nu am mai avut posturi. Noi am avut în ultimii doi ani 18 posturi scoase în specialitățile oncologie, oncopediatrie, radioterapie, chirurgie cardio-vasculară. Fiind spital județean, pe posturile care se eliberază mă interesează să vină specialiști, dar pe respectivele specializări nu s-au prezentat medici și atunci am ales această variantă să pregătim rezidenți. În general, șansa rezidenților să găsească un post este la spitalele mici“, a spus Bogdan Fănuță, directorul Spitalului Județean de Urgență Craiova. Pentru concursul național de rezidențiat din această lună nici spitalele mici nu mai scot posturi. De altfel, din cei care optează pentru rezidențiat pe loc în spital, foarte puțini tineri ajung să obțină apoi și post, procentul lor fiind mult sub 10%. „Foarte mulți absolvenți de rezidențiat pleacă apoi să lucreze în privat sau în spitalele de peste graniță“, a mai spus managerul Spitalului Județean de Urgență Craiova.
Medicii spun că salariile rezidenților sunt foarte mici în comparație cu cheltuielile, o participare la o conferință de specialitate fiind între 300 și 500 de euro. Nici cărțile de specialitate nu sunt mai ieftine. „O carte de ORL pentru tehnici de bază costă 400 de euro. Sunt și cărți care costă 1.000 de euro și chiar 2.000 de euro, care conțin cursuri pe CD fiind arătate inclusiv operațiile“, a mai spus Bogdan Fănuță, managerul Spitalului Județean de Urgență Craiova.
Sute de candidați și nici un post pentru rezidenți în spitale
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei