Primăria Craiova derulează lucrări de reparații și modernizare străzi, parcări și trotuare în aproape toate cartierele din oraș, dar acestea bat pasul pe loc din cauza vremii nepotrivite. Normativele în vigoare nu le permit constructorilor să toarne asfalt pe ploaie sau la temperaturi sub 10 grade Celsius, așa că aceștia așteaptă să se încălzească pentru a continua lucrările. Cum zilele trecute a plouat, utilajele au stat trase pe dreapta, însă nici joi la prânz, când afară era soare, în zonele respective nu se vedea vreo mișcare. Autoritățile locale susțin că vremea va ține cu constructorii chiar și în decembrie și că în Bănie se va asfalta până aproape de Crăciun.
Mai mulți cititori GdS ne-au sesizat în legătură cu lucrările care au demarat în mai multe cartiere din Craiova și care acum stagnează. Constructorii au părăsit șantierele de pe străzi de săptămâna trecută și până joi la prânz nu s-a zărit nici o mișcare în zonele reclamate de cititori. „Nu știu de ce s-au mai apucat de lucru dacă acum nu mai pot continua pentru că nu le permite vremea. Stau pe strada Dâmbovița și acum este dezastru aici. Au scos bordurile, au lăsat niște șanțuri imense, care acum sunt pline de noroi. Pe o parte a străzii se mai poate parca mașina, dar pe cealaltă nu mai ai cum. Locatarii își lasă acum mașinile pe marginea străzii, la un pas de șanțurile săpate, și se blochează circulația, pentru că nu mai pot trece două autoturisme unul pe lângă altul. Am înțeles că nu se poate asfalta pe ploaie, dar nici borduri nu se pot pune?“, a precizat un craiovean din cartierul George Enescu.
O situație similară ne-a fost sesizată și în Brazda lui Novac, de la lucrările de pe strada Ion Cernătescu. „Au fost câțiva muncitori și s-au chinuit mai bine de o lună să facă un trotuar și să pună niște borduri. Acum, când ar trebui să facă și strada, au plecat. Au lăsat la un moment dat bordurile prin parcare, de nu mai aveai unde să-ți pui mașina. Acum nu mai lucrează nimeni. Dar cu strada cum rămâne? O lasă așa până la anul?“, a întrebat o locatară. Și craiovenii care locuiesc în 1 Mai au aceeași problemă. De o lună au început lucrările pe strada Dr. Constantin Angelescu, dar s-a lucrat mai întâi la trotuare. Drumul ar trebui acum asfaltat, la fel ca și celelalte străzi din zonă, dar locatarii sunt sceptici că se va mai întâmpla ceva în perioada următoare, pentru că vremea este schimbătoare, iar pe ploaie sau frig (sub 10 grade Celsius) nu se poate asfalta.
GdS a prezentat în urmă cu o lună, pornind tot de la o sesizare, o situație dintr-o parcare din Craiovița Nouă unde se turna asfalt, deși afară ploua. Tot atunci am prezentat și prevederile Normativului privind mixturile asfaltice executate la cald și condițiile tehnice privind proiectarea, prepararea și punerea în operă, indicativ AND 605, în care se menționa faptul că „aşternerea mixturilor asfaltice se face la temperaturi ale stratului suport de minimum 10 grade Celsius, pe o suprafaţă uscată“, că „lucrările se întrerup pe vânt puternic sau ploaie şi se reiau numai după uscarea stratului suport“ și că „înainte de aşternerea mixturii, stratul suport trebuie bine curăţat, iar dacă este cazul se remediază şi se reprofilează“. Cu alte cuvinte, pentru ca lucrările să nu fie de mântuială, ele nu trebuie executate în afara condițiilor impuse de normativul mai sus menționat. După relatările din GdS, constructorii au fost parcă mai atenți cu lucrările și au întrerupt munca atunci când vremea nu le-a permis. „Dar o vor mai relua?“, se întreabă craiovenii, care speră ca timpul să fie prielnic constructorilor și să nu fie ei cei care vor rămâne cu ochii în soare, din cauza lucrărilor începute și neterminate. „Dacă nu mai pot asfalta, măcar să termine cu trotuarele și cu bordurile. Să nu ne prindă iarna cu șanțurile ăstea pe străzi“, a spus un craiovean de pe strada Dâmbovița.
Autoritățile pomenesc de asfaltări până la Crăciun
Dacă în ultimele zile vremea nu a ținut cu constructorii, potrivit estimărilor făcute de Administrația Națională de Meteorologie, după 13 noiembrie în Oltenia este estimată o creştere treptată a valorilor termice, acestea „urmând să se situeze uşor peste cele climatologic specifice, cu maxime de 9-12 grade şi
minime de 3-6 grade noaptea“, în timp ce probabilitatea de apariție a precipitaţiilor „se va menţine relativ ridicată“. Cu toate acestea, autoritățile locale susțin că se vor continua lucrările din Craiovița,
George Enescu, Brazdă, 1 Mai, Rovine sau Brestei, pentru că ar urma și temperaturi mai ridicate. „În Craiova se va lucra pe străzi până aproape de Crăciun, pentru că la noi nu s-ar anunța zăpadă, după cum ne-au transmis cei de la meteo. Acum a fost vreme mai rea, a plouat, de asta nici nu s-a putut lucra, dar se pare că în decembrie ar fi temperaturi chiar și de 15-20 de grade Celsius. Lucrările sunt în conservare și vom merge mai departe cu cele începute, în perioadele în care vremea va permite. Mă refer la partea de asfaltare, pentru că bordurile se pot monta și așa. Și la asfalt se poate turna primul strat, cu cel de uzură este problema, că nu se așterne dacă nu sunt condiții optime“, a precizat Radu Preda, administratorul public al orașului.
În prezent, în Craiova mai sunt de montat borduri în spatele blocurilor-turn de la Ciupercă (vizavi de sala Polivalentă), în Craiovița Nouă, pe strada Grigore Gabrielescu (zona blocurilor 200), și pe strada Dâmbovița, din cartierul George Enescu. Se asfaltează în Craiovița Nouă, pe strada Castanilor și în parcările de aici, pe strada Fluturi (zona Brestei) și ar urma să înceapă asfaltarea și pe strada Dr. Constantin Angelescu, din cartierul 1 Mai. Lucrări se mai derulează și în cartierul Rovine, strada Bucovina, dar și în Brazda lui Novac, pe strada Ion Cernătescu.
Despre străzile din cartierul 1 Mai lăsate neasfaltate, deși utilajele au poposit în zonă de trei ori în acest an și chiar au asfaltat o parcare, o stradă (Constantin Severeanu) și o jumătate din stradă (Victor Gomoiu), GdS a scris în câteva rânduri, iar promisiunile autorităților erau că zona va fi asfaltată ba în primăvară, ba în vară, ba în toamnă. Acum se speră să se încheie lucrările măcar pe strada Constantin Angelescu, iar restul de străzi să fie gata până în vara anului viitor. „În cartierul 1 Mai, cel mai probabil se va termina cu strada Constantin Angelescu, unde s-a făcut partea de trotuare și urmează să se intre și pe stradă. Cu restul de străzi din această zonă o să vedem când se mai poate lucra. Poate și din februarie, dacă vremea va permite. Oricum, nu mai sunt multe străzi de făcut aici și nici nu ar fi probleme legate de alei sau parcări private, ca să nu se poată lucra. Conform programării, lucrările de aici ar trebui să fie gata anul viitor, prin iunie-iulie“, a specificat Radu Preda.
Câți bani au „înghițit“ străzile Craiovei
De lucrările mai sus menționate se ocupă Delta ACM, firma care a obținut, în octombrie 2014, acordul-cadru de „reparații și întreținere străzi, alei și trotuare din municipiul Craiova“, în valoare de 135 de milioane de lei (fără TVA). De atunci și până în prezent, între Delta ACM și Primăria Craiova s-au încheiat patru contracte subsecvente la acest acord-cadru, în baza cărora firma a încasat de la municipalitate peste 60 de milioane de lei. Din ultimul contract subsecvent încheiat în februarie 2016, în valoare de 25 de milioane de lei (fără TVA), primăria decontase către Delta ACM, până în vară, lucrări în valoare de 13,8 milioane de lei.
La solicitarea GdS, Primăria Craiova nu a putut răspunde, în termen de zece zile, pe ce străzi se vor mai derula lucrări de reparații și întreținere până la sfârșitul anului (cele efectuate de Delta ACM), dar a precizat ce străzi vor mai fi reabilitate și modernizate în 2016, pe baza contractului câștigat de firma Domarcons SRL Craiova. Este vorba de strada Parângului (reabilitare), strada Codlea și strada Crinului, cu Aleile I, II și III (modernizare), valoarea totală de contract pentru aceste lucrări fiind de 3.913.580 de lei.