4 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljExpertizarea seismică, costisitoare și grea

Expertizarea seismică, costisitoare și grea

Expertizarea clădirilor din Craiova construite înainte de 1978 este o misiune dificilă, spun specialiștii, care va genera costuri suplimentare pentru proprietari, dacă vor să afle în ce clasă de risc seismic se încadrează imobilul în care locuiesc. În plus, expertizarea atrage după sine și consolidarea clădirilor care prezintă risc de prăbușire sau degradări majore. Costurile pentru expertizare pleacă de la 1 euro/mp suprafață desfășurată, iar proprietarii trebuie să aibă cartea tehnică și proiectul de execuție a clădirii. 

Craiovenii care s-au trezit notificați de autoritățile locale că sunt obligați ca în timp de doi ani să-și expertizeze apartamentele construite înainte de 1978 și să le încadreze într-o clasă de risc seismic trebuie să știe că procedura nu este deloc ușoară. Specialiștii în domeniu sunt foarte puțini în Craiova, iar operația durează o lună. După datele pe care le culege și le calculează, expertul stabilește un nivel al gradului seismic și în funcție de asta arată ce măsuri trebuie luate pentru consolidarea clădirii pentru ca aceasta să ajungă la o clasă de risc seismic superior. Trebuie știut că există patru clase de risc seismic (Rs1, Rs2, Rs3, Rs4). Clădirile încadrate în clasa de risc seismic unu (Rs1) sunt cele mai expuse prăbușirii în cazul unui eventual cutremur. „Pentru expertizarea blocurilor care pot prezenta risc seismic, proprietarii sau asociațiile trebuie să facă rost de documentația după care s-a făcut blocul – cartea tehnică și proiectul de execuție. Blocurile făcute înainte de 1940 sunt cele mai afectate și cele care necesită intervenții. Pe lângă această documentație trebuie să avem și cadastru ca să putem face calculul de verificare la seism a acestor clădiri. În cartea tehnică ar trebui să fie date referitoare la execuția lucrării, materialele cu care s-a lucrat, calitatea oțelului folosit. Dacă nu sunt aceste date trebuie făcute măsurători, cadastru, abia apoi se poate face expertiza tehnică“, explică Gheorghe Gavrilă, expert tehnic atestat. Acesta afirmă că, dacă există aceste date, expertiza decurge mult mai ușor. În cazul în care nu se cunosc aceste elemente se ajunge să se comande lucrări de laborator, încercări pe construcție cu aparate care determină calitatea betonului, cantitatea de armătură. În Craiova nu există astfel de laboratoare, iar lucrările se pot face doar în București, Timișoara și Cluj.
Costurile unei lucrări de expertiză sunt de 1 euro/mp suprafață desfășurată, dar diferă de la un expert la altul și de la un bloc la altul. „Costurile pot însă să difere de la un specialist la altul. Dacă asociația prezintă toate datele cu secțiunea blocului, și anume compartimentarea apartamentelor, verificările la fața locului se pot face prin sondaj de către expert. Operația de expertizare a fiecărui bloc este destul de greoaie. În funcție de datele pe care le culege și după calcule, expertul stabilește un nivel al gradului seismic după care sunt luate măsurile de consolidare care trebuie executate pentru ca imobilul să fie adus la o clasă de risc seismic superior“, a mai explicat Gheorghe Gavrilă.

Zidul spart trebuie consolidat

Gheorghe Gavrilă, unul dintre puținii experți tehnici acreditați din Craiova (Foto: Bogdan Grosu)
Gheorghe Gavrilă, unul dintre puținii experți tehnici acreditați din Craiova (Foto: Bogdan Grosu)

Acolo unde s-au făcut modificări într-un apartament trebuie să existe o expertiză care va fi pusă la dispoziția specialistului. În caz contrar, proprietarul este obligat să consolideze sau să zidească pereții desființați.
„Este o rușine dacă s-au făcut modificări fără ca un expert să-și spună cuvântul. De exemplu, între bucătărie și sufragerie, proprietarii au spart peretele portant care preia sarcinile și le transmite fundațiilor din planșee. Dacă această operație s-a executat fără să fie întrebat un specialist se face un calcul la zona spartă și după coeficienții de calcul eu îmi dau seama dacă golul trebuie consolidat sau refăcut, zidit. Chiar dacă îl zidești, nu mai este ca înainte. Poți să consolidezi cu un cadru de beton armat, dar proprietarii nu prea fac asta. De exemplu, într-un bloc de lângă stadion doi proprietari care aveau apartamente învecinate au spart în diafragma de beton armat din spatele casei liftului pentru a pune o ușă. Apoi au chemat expertul, s-a dat o soluție de consolidare cu un cadru metalic. Noroc că este la etajul nouă că dacă era la parter se prăbușea cu totul. Modificările sunt ilegale și foarte grave“, a explicat Gheorghe Gavrilă. Specialistul susține că expertizarea blocurilor este costisitoare și extrem de grea.

Încadrare în clasa de risc seismic

 

Totodată, prin expertiză se stabilește gradul seismic și în funcție de asta măsurile care trebuie luate în baza unui normativ. Între clădirile mai vechi de 1978 pot fi și cazuri de excepție, când expertiza demonstrează că, în ciuda vechimii, clădirea rămâne în picioare.
„Pot fi și cazuri în care astfel de expertize sunt favorabile chiar dacă blocul este o construcție veche. De exemplu, blocurile de la Romarta făcute în anii ‘60 sunt pe zidărie portantă și s-ar putea să iasă din calcul pentru că se încadrează în clasa de risc seismic Rs4. Sunt însă și clădiri vechi în Craiova din anii 1890 -1900, care la expertiză au primit clasa de risc seismic Rs1 și sunt monument istoric. De exemplu, la Casa Albă sunt probleme foarte mari. Zidurile portante nu cad unele peste altele, golurile nu sunt toate pe același nivel. Este o clădire din anii 1930- 1932. Dacă s-au mai făcut și modificări este foarte grav pentru că structura este toată pe zidărie portantă. Norocul este că cele mai multe blocuri din Craiova s-au făcut după 1980. Totuși, nu trebuie să fim descurajați pentru că sunt clădiri proiectate acum care cad înaintea celor din anii ‘70“, a concluzionat Gheorghe Gavrilă.

Clase de risc seismic

Clasa Rs1 corespunde construcțiilor cu risc ridicat de prăbușire la cutremure având intesitățile corespunzătoare zonelor seismice de calcul (cutremurului de proiectare).

Clasa Rs2 corespunde construcțiilor la care probabilitatea de prăbușire este redusă, dar la care sunt așteptate degradări structurale majore la incidența cutremurului de protectare.

Clasa Rs3 corespunde construcțiilor la care sunt așteptate degradări structurale care nu afectează semnificativ siguranța structurală, dar la care degradările elementelor nestructurale pot fi importante.

Clasa Rs4 corespunde construcțiilor la care răspunsul seismic așteptat este similar celui corespunzător construcțiilor noi, proiectatepe baza prescripțiilor în vigoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS