Judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât, miercuri, să-l elibereze condiționat din penitenciar pe omul de afaceri craiovean Ion Fotescu, condamnat definitiv în decembrie 2014 într-un dosar privind o serie de restituiri ilegale de TVA.
Problemele omului de afaceri Ion Fotescu au început în martie 2005, când a fost acuzat de procurorii DIICOT de comiterea mai multor infracțiuni, de la spălare de bani și înșelăciune, până la constituirea unui grup infracțional organizat și fals intelectual.
Anchetatorii au reținut că, între august 2003 şi noiembrie 2004, Ion Fotescu, în calitate de administrator al SC Construct Bavaria SRL, SC Ind Bavaria SRL şi SC Geovenus SRL Craiova, a constituit un grup infracțional organizat cu scopul de a obţine rambursări ilegale de TVA. Ar fi făcut asta prin inducerea în eroare a inspectorilor Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, folosindu-se de documente falsificate emise de societățile comerciale Mariantic IMPEX SRL, Angelo Alexa SRL și Milco Com 2003 SRL, toate din București, care atestau efectuarea unor operațiuni comerciale de vânzare-cumpărare a unor terenuri sau utilaje. Grupul infracțional coordonat de Fotescu a obținut restituiri ilegale de TVA în valoare totală de peste 6,7 milioane de lei. După obţinerea rambursărilor de TVA, părţile sociale ale SC Ind Bavaria SRL şi SC Geovenus SRL au fost cesionate în mod fictiv către persoane cu identitate falsă, cum ar fi Golam Reza Aslani și Nasser M. Fiad Hed, respectiv Marius Matei şi Iraj Saatehi. După finalizarea cercetărilor, la începutul lunii februarie 2006, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a lui Ion Fotescu şi a altor nouă inculpaţi – Anghel Gheorghe, Gelu Gheorghe, Milko Radivoi Scăluş, George Georgescu, Reza Pormand, Tabit Hussein Sultan, Abdol Kalegh Ghuni Baui, Nasser Bogdagy Hassan Moussa şi Aurel Gheţu. În decembrie 2014, Curtea de Apel București a dat o sentință definitivă în acest dosar. Ion Fotescu a fost condamnat la șase ani și opt luni de închisoare, iar ceilalți inculpaţi au primit pedepse între doi şi trei ani de închisoare cu suspendare. Gelu Gheorghe a fost achitat. În plus, instanța i-a obligat pe Ion Fotescu și Milko Radivoi Scăluş, împreună cu SC Bavaria Construct SRL, să achite ANAF suma de 6.786.950 de lei.
La acestă sumă se adaugă obligaţiile fiscale accesorii calculate de la data producerii prejudiciului și până la data achitării debitului principal.
Ulterior, Fotescu a formulat la Curtea Supremă un recurs în casație, iar în iunie 2015 acțiunea i-a fost admisă și a fost eliberat din penitenciar. În ianuarie, anul acesta, Curtea de Apel București, instanța care a rejudecat apelul inculpatului, a hotărât ca acesta să execute o pedeapsă de patru ani de închisoare pentru infracțiunile comise în anii 2003-2004, iar Fotescu a fost din nou încarcerat.
Contestație admisă de Tribunalul Dolj
La începutul lunii august 2016, după nici doi ani petrecuți după gratii de Ion Fotescu, Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor din cadrul Penitenciarului Craiova a propus eliberarea condiționată a condamnatului. Pe 16 august, Judecătoria Craiova a respins propunerea Comisiei și a dispus ca reînoirea unei astfel de cereri să se facă după 11 decembrie 2016.
Hotărârea Judecătoriei Craiova a fost contestată la Tribunalul Dolj, instanță care s-a pronunțat miercuri, pe 16 noiembrie. Potrivit reprezentanților Tribunalului Dolj, a fost admisă contestația formulată de Fotescu, astfel că acesta va fi eliberat condiționat din penitenciar.