O firmă de apartament care și-a mutat sediul din județul Ilfov în București a lăsat cu ochii în soare Direcția pentru Protecția Copilului Dolj. EOL Facility a câștigat un contract de aproape 500.000 de euro pentru mansardarea unei clădiri și realizarea unor scări de acces la o clădire aparținând Direcției, apoi a intrat în insolvență și nu a mai terminat lucrările. Unul dintre proprietarii firmei figurează ca acționar într-o altă societate implicată în fraude cu fonduri europene de milioane de euro.
Direcția pentru Protecția Copilului (DGASPC) Dolj a lansat în octombrie 2014 licitația pentru desemnarea firmei care să mansardeze un corp de clădire de pe strada Constantin Lecca din Craiova și să construiască mai multe scări de acces. Șapte firme au depus oferte, dar, după o lună și jumătate, câștigătoare a fost desemnată firma EOL Facility, pe atunci cu sediul în comuna Voluntari din județul Ilfov, deși unul dintre participanți solicitase prelungirea termenului de depunere a ofertelor pentru întocmirea devizelor. Sub semnătura directorului Florin Stancu, DGASPC a refuzat acest lucru motivând că firmele au avut timp suficient să-și pregătească ofertele. Astfel că, pe 23 decembrie, cu două zile înainte de Crăciunul din 2014, Direcția atribuia contractul firmei EOL Facility. Suma: 1.550.000 de lei fără TVA (circa 500.000 de euro). Potrivit caietului de sarcini, firma trebuia să finalizeze lucrările în termen de un an, dar din cauza frigului, contractul a fost pus în aplicare în martie 2015. EOL a început lucrările, apoi a solicitat recepționarea lor. DGASPC a descoperit, însă, o serie de neconcordanțe și a cerut firmei să le remedieze. „Lucrările la acest imobil ar fi trebuit să fie gata anul acesta, însă constructorul a întârziat foarte mult, motiv pentru care am calculat penalităţi de întârziere. Se pare că această firmă s-a confruntat cu probleme financiare. A avut loc recepţia lucrărilor, moment în care am identificat o serie de lucrări efectuate necorespunzător sau neefectuate. Am întocmit o listă şi am adus la cunoştinţă constructorului să remedieze problemele. Din calculele noastre, acestea se ridică la aproape 20.000 de lei. I-am dat un ultimatum de 15 zile pentru remedierea problemelor. Dacă nu îl respectă, vom ajunge la rezilierea contractului“, a declarat directorul DGASPC Dolj, Florin Stancu. În septembrie 2016, însă, EOL Facility și-a cerut, surprinzător, intrarea în insolvență și a obținut acest lucru la Tribunalul București pe data de 13 septembrie. Potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, EOL a avut cifre importante de afaceri și profit în cei doi ani de activitate. De exemplu, anul trecut, firma a avut o cifră de afaceri de aproape cinci milioane de euro și un profit de 400.000 de euro, iar în 2014 – o cifră de afaceri de 4 milioane de euro și un profit de 400.000 de euro. EOL Facility figurează cu datorii la bugetele statului de circa o sută de mii de lei, foarte puțin comparativ cu cifra de afaceri, așa că intrarea sa în insolvență rămâne un mister. Potrivit Finanțelor, obiectul său de activitate este producerea de energie electrică.
Firma este deținută majoritar de un personaj controversat: Mary-Bogdana Ciurescu. Ea a mai figurat în acționariatul unei firme, Electrica Serv, implicată în fraude cu fonduri europene de milioane de euro, potrivit presei de la acea vreme.
Parcursul zbuciumat al Electrica Serv
Electrica Serv SRL Bucureşti a fost înfiinţată în anul 2006, în Buftea, judeţul Ilfov, având ca principal obiect de activitate „Lucrări de instalaţii electrice“. La doi ani de la înfiinţare, în anul 2008, firma avea deja o cifră de afaceri de peste două milioane lei, iar în 2009 ajungea la afaceri de 36,5 milioane de lei, cu numai zece angajaţi. Apogeul a fost atins în 2011, când cifra de afaceri a societăţii se ridica la 245.000.654 lei, cu un profit net de 4.673.615 lei. Anul 2012, însă, s-a încheiat cu o cădere bruscă, cifra de afaceri ajungând la „doar“ 16.910.902 lei, cu pierderi de 2.643.667 lei şi datorii totale de 219.086.941 lei. La finalul anului 2013, societatea raporta afaceri de 47.478.930 lei, pierderi de 67.733.598 lei, datorii totale de 88.174.801 lei şi capitaluri proprii negative de -2.407.367 lei. De asemenea, la data de 30 septembrie 2014, societatea consemna restanţe de plată către bugetele de stat în valoare cumulată de 133.764 lei. O parte din aceste venituri au fost obținute cu ajutorul fondurilor europene. La finalul anului 2012, Guvernul României anunţa că, urmare a unei verificări efectuate la Administraţia Fondului pentru Mediu, au apărut suspiciuni de fraude uriaşe. În acest context, era menţionată şi firma Electrica Serv SRL, care depusese două proiecte pentru parcuri eoliene în judeţul Vaslui, derularea proiectelor şi acordarea finanţărilor nerambursabile aferente fiind făcută în condiţii extreme de dubioase.
În raportul respectiv se mai arată că, în decembrie 2011, Curtea de Apel Bucureşti decisese condamnarea la trei ani de închisoare, în regim de detenţie, a asociatului majoritar al Electrica Serv SRL, Gina Capotă, pentru săvârşirea infracţiunilor de fals şi infracţiuni contra intereselor financiare ale Uniunii Europene. În martie 2012 a fost atrasă în firmă, în calitate de asociat, Mary-Bogdana Ciurescu, iniţial cu o cotă de 0,0099% din părţile sociale. După câteva zile, era înregistrată o nouă hotărâre a asociaţilor, conform căreia Mary-Bogdana Ciurescu prelua integral controlul asupra firmei. La scurt timp, a mai apărut un asociat, Silviu Georgel Ștefan, cu o cotă de deţinere de 0,01%. Au urmat proiecte de divizare a firmei, precum şi de implicare a acesteia în constituirea de noi societăţi comerciale, iar în 2013 au avut loc noi modificări în structura asociaţilor. În prezent, conform Registrului Comerţului, capitalul social al Electrica Serv SRL este controlat de compania cipriotă Urelia Consulting Limited (59,7367%), diferenţa fiind în posesia societăţilor Avanlar Consulting Limited Cipru (20,8384%) şi Exactech Srl Bucureşti (19,4249%), Mary-Bogdana Ciurescu rămânând doar cu rolul de administrator. Electrica Serv SRL accesase fonduri europene în condiţiile în care figura deja în Centrala Incidentelor de Plăţi (CIP) cu incidente de plată majore cu bilete la ordin. Seria ţepelor cu acest tip de instrumente de plată a început în decembrie 2008, când a fost consemnat primul incident, iar în perioada februarie – decembrie 2010 a urmat o suită de peste 100 de incidente de plată majore cu bilete la ordin. În intervalul de timp menţionat, administrator al firmei era Gina Capotă. Noul administrator, Mary-Bogdana Ciurescu, a început să împartă şi el bilete la ordin şi cecuri, din decembrie 2012 până în iulie 2014. Numele său apare și în acționariatul altei firme, Electrica Serv Construcții, care a primit un contract de reabilitare termică a mai multor blocuri din sectorul doi din București.
EOL Facility a creat probleme și în Miercurea-Ciuc și Iași, acolo unde a câștigat un contract de reabilitare termică a blocurilor cu fonduri europene. Firma a întârziat foarte mult lucrările, dar le-a finalizat după scandaluri cu autoritățile locale.
GdS a încercat să obțină un punct de vedere de la reprezentanții firmei, dar numărul de telefon mobil, singurul oficial, era închis. Firma figurează cu sediul într-o cameră dintr-un bloc de locuințe cu 15 etaje de pe Șoseaua Pantelimon din București.