Guvernul Cioloș a rezolvat problema terenului pe care urmează să fie construit Spitalul Regional din Craiova. Executivul a aprobat miercuri o hotărâre prin care s-a decis transferarea unei suprafețe de peste zece hectare, situată lângă Centura de Nord a orașului, de la Ministerul Apărării Naționale la Ministerul Sănătății. Aceasta era una din condițiile obligatorii pe care România trebuia să le îndeplinească pentru a putea accesa banii necesari construirii unității medicale. În acest moment, se face o radiografie a serviciilor de sănătate din regiune, astfel încât să se cunoască cu exactitate nevoile care trebuie acoperite de Spitalul Regional. Săptămâna trecută, un reprezentant al vicepreședintelui Băncii Europene de Investiții a venit în Craiova pentru a evalua situația din teren.
Terenul alocat construcției Spitalului Regional are peste zece hectare și este situat pe centura de nord, la intersecția cu drumul spre Ghercești. Inițial, s-a dorit ca acesta să fie mult mai mare, dar pentru că o persoană a revendicat o parcelă conform legilor retrocedării, autoritățile au decis să nu prelungească formalitățile și să renunțe la acea bucată de pământ. „Terenul, în total, are peste 10 ha. Există în acest moment un litigiu, dar pentru o altă bucată, situată lângă parcela pe care se va construi spitalul. Ministerul Sănătății (MS) și autoritățile locale și-au dorit să punem la dispoziție un teren mult mai mare, practic să avem și acea parcelă aflată în litigiu, însă pentru a nu tărăgăna lucrurile și a evita să așteptăm până se revendică acea parcelă care îi aparține cuiva, am decis să rămânem cu cele 10 ha, care sunt suficiente. Cert este că acum avem teren“, a explicat dr. Bogdan Fănuță, managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova.
„Sperăm ca în 2017 să înceapă licitațiile pentru studiile de fezabilitate“
Demersurile nu se opresc însă aici. În acest moment, Ministerul Sănătății se ocupă de maparea serviciilor medicale din Oltenia, adică face inventarierea nevoilor medicale din regiune pe care va trebui să le acopere Spitalul Regional. „Cea mai importantă condiție a fost ca terenurile să fie în proprietatea Ministerului Sănătății. S-a reușit la Craiova. La Cluj, știu că lucrurile erau destul de avansate, dar la Iași am înțeles că sunt în continuare ceva probleme cu terenul. A doua etapă presupune ca până la 31 decembrie România să realizeze, prin MS, maparea serviciilor de sănătate. Practic, trebuie făcută o radiografie a tuturor serviciilor de sănătate la nivel de regiune, ca să se știe de ce anume este nevoie. În funcție de aceste date se va hotărî ce număr de paturi trebuie alocat, care sunt specialitățile de care este nevoie, ce patologie este mai frecventă în fiecare regiune“, a adăugat dr. Bogdan Fănuță.
Demersurile se află în stadiu avansat. „Maparea serviciilor de sănătate a început deja. Săptămâna trecută a venit în vizită un reprezentant al vicepreședintelui Băncii Europene de Investiții, pentru a verifica dacă datele trimise de noi și MS către Banca Europeană corespund realității. În urma acestei vizite, s-a stabilit că tot ceea ce noi am trimis corespunde cu realitatea. Sperăm ca în 2017 să înceapă licitațiile pentru studiile de fezabilitate și alte proiecte necesare“, a precizat managerul SJU Craiova.
Care sunt riscurile?
Finanțarea de 50 de milioane de euro pe care UE este pregătită să o aloce pentru construirea Spitalului Regional Craiova depinde și de îndeplinierea de către România a mai multor condiții, până la 31 decembrie 2016. Este vorba despre finalizarea inventarierii serviciilor de sănătate și stabilirea clară a surselor pentru restul finanțării necesare construirii spitalului. „Este o problemă la aceste condiționalități ex-ante care trebuiau îndeplinite de România cu ceva timp în urmă. Dacă nu le vom îndeplini, degeaba avem terenul, pentru că nu mai primim finanțarea de la UE. Toate trebuie îndeplinite până la 31 decembrie 2016. Asta înseamnă să fie gata maparea serviciilor de sănătate și să fie stabilită clar alocarea banilor: cât dă Uniunea Europeană, cât dă Guvernul României, cât dau autoritățile locale, ce fel de spitale ne dorim, dacă se depășește suma stabilită, cine va produce finananțarea suplimentară. E posibil ca UE să spună că ei plătesc 50% din sumă, guvernul – 40% și autoritățile locale – 10%, însă trebuie să se decidă cine va plăti diferența, dacă cumva o să coste mai mult. Acestea sunt chestiuni care trebuie puse la punct. Însă lucrurile se mișcă, suntem optimiști“, a declarat dr. Fănuță.
În acest moment, proiectele pentru cele trei spitale regionale care urmează să fie construite în Craiova, Cluj și Iași sunt finanțate la pachet și fiecare depinde de stadiul în care se află celelalte. Managerul Spitalului Județean Craiova crede că cele trei proiecte ar trebui să continue independent drumul spre finanțare și fiecare să primească banii în momentul în care a făcut toate demersurile necesare. „Eu cred că este un risc faptul că mergem cu finanțarea la pachet pentru toate trei spitalele, am spus asta și la MS, și autorităților europene. Acum, de exemplu, există riscul ca nici Cluj, nici Craiova să nu primească finanțare, pentru că Iași încă nu are problema terenului rezolvată. Putea să fie și invers. De la început am susținut că cele trei proiecte trebuie susținute separat. Cred că, până la urmă, se va merge separat, astfel încât un spital să nu îl blocheze pe celălalt“, a mai spus dr. Bogdan Fănuță.
Această problemă însă pare să fi fost rezolvată, după cum a explicat, pentru GdS, Raluca Șoaită, consilier personal al ministrului sănătății, Vlad Voiculescu. „Proiectele de construire a acelor spitale sunt independente. Ele vor fi construite din fonduri europene, la care se adaugă partea de cofinanțare a guvernului și a autorităților locale. Dacă, de exemplu, proiectul de la Craiova este în fază avansată față de celelalte, acest lucru nu va împiedica derularea lui. Craiova este, deocamdată, singurul oraș pentru care s-a emis hotărâre de guvern de transfer al terenului, iar amplasamentul lui este foarte bun”, a spus Șoaită.
„Am explicat că închiderea Spitalului Județean Craiova nu este o soluție“
La un moment dat, s-a pus problema închiderii Spitalului Județean de Urgență Craiova, după ce se va construi Spitalul Regional. Între timp, această variantă a fost exclusă, iar cele două unități ar trebuie să completeze nevoia de servicii medicale din regiune. „Am explicat tuturor că închiderea Spitalului Județean Craiova nu este o soluție. Dacă acest spital cu 1.600 de paturi dispare și pacienții sunt mutați în Spitalul Regional, care va avea maximum 1.000 de paturi, se va ajunge la supraaglomerare, Spitalul Regional va ajunge să se blocheze. Cred că ar trebui să se cadă de acord ca în regiunea noastră să fie două unități mari, Spitalul Regional, care trebuie să devină al regiunii, și acest spital, care trebuie să rămână județean, astfel încât o parte din pacienți să poate fi tratați în continuare aici, având în vedere că unitatea are și Terapie Intensivă“, a concluzionat dr. Bogdan Fănuță, managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova.
Prioteasa caută bani în Oltenia
Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a spus că proiectul ce vizează construirea Spitalului Regional în Craiova este o prioritate și se va face tot posibilul pentru a contribui la finanțarea unității medicale. „Noi am spus că vom susține financiar construcția spitalului, dacă este nevoie. Rămâne de văzut ce înseamnă implicarea noastră. Dacă este nevoie de o sumă mare de bani, având în vedere că vorbim de un spital regional, poate o să primim sprijin și din partea celorlalte Consilii Județene și primării din Oltenia. 10% este un procent mare și numai prin colaborare cu celelalte județe vom putea să strângem suma. Deocamdată însă, nu se știe clar cu ce sumă ar trebui să contribuim“, a declarat președintele CJ Dolj.