4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljZeci de oameni amărâţi au rămas fără ajutor social la Sălcuța

Zeci de oameni amărâţi au rămas fără ajutor social la Sălcuța

Zeci de persoane din comuna doljeană Sălcuţa s-au trezit că au fost tăiate de la ajutor social. Oamenii trăiesc în condiţii greu de imaginat, într-o sărăcie lucie, în case care stau să cadă. Nemulţumirea acestora este cu atât mai mare, cu cât, susţin ei, au vecini în comună care primesc ajutoare sociale, deşi trăiesc în case cu etaj, au în curţi maşini de zeci de mii de euro și locuiesc mai mult peste hotare decât în sat. Reprezentanţii primăriei susţin însă că i-au tăiat de la plată doar pe cei care nu şi-au realizat numărul zilelor de lucru sau pe cei plecaţi în străinătate. Oamenii însă îi contrazic, spunând că au realizat în fiecare lună numărul de zile stabilit de primărie şi aduc acuzaţii grave asistenţilor sociali, spunând că nu le-ar fi călcat niciodată pragul, anchetele sociale ar fi fost făcute din birou, iar pontajul nu ar fi fost făcut corect.

Zeci de locuitori din Sălcuţa au primit plicuri de la primăria din localitate cu înştiinţare că în această lună nu vor mai primi ajutor social: au fost date suspendări pentru 16 dosare, în noiembrie 11 şi alte zeci în septembrie. La cei mai mulţi dintre ei, motivaţia menţionată este că nu au fost prestate orele de muncă. Pentru mulţi dintre aceşti oameni, ajutorul social este singurul venit al familiei, pe lângă alocaţiile copiilor.

Suspendaţi de la ajutorul social

Cristina Zidariu locuieşte împreună cu soţul şi cu cei patru copii într-o casă cu două camere din chirpici. Doar una dintre încăperi este locuibilă, în cealaltă bucăţi din tavan au început să cadă, zidurile sunt crăpate. Femeia susţine că a prestat orele de lucru stabilite în fiecare lună şi nu înţelege care este motivul pentru care a fost tăiată de la plată. „Am patru copii, toţi la şcoală. Sunt o mamă disperată. Cei 560 de lei erau singurii bani care ne intrau în casă pe lângă alocaţiile copiilor. De când am primit însă plicul că am fost suspendaţi de la plată, am decis ca pe băiatul cel mare, de 17 ani, să nu îl mai trimit la şcoală. Făcea naveta între Sălcuţa şi Pleniţa, nu ne mai permitem. Îi ţin în şcoală pe cei mici. Astăzi (miercuri, n.r.) nu am avut ce să le dau de mâncare. Le-am făcut copiilor murături prăjite, nu mi-am permis altceva. Am mers la primărie în nenumărate rânduri, însă nici nu au vrut să discute cu mine. Mi-au spus că nu am prestat orele, fapt care nu este adevărat. Am efectuat de fiecare dată orele primite, am fost la tăiat de lemne, la strâns de frunze, la şanţuri, la tot ce mi s-a cerut, de multe ori am luat şi copiii cu mine. Cei din primărie, în special cei de la Asistenţă Socială, nu ne-au trecut nici măcar o singură dată pragul să vadă în ce condiţii trăim, să facă acele anchete sociale aşa cum cere legea. Le-au făcut din birou, nu ştiu că tavanul cade pe noi, că am patru copii cărora nu am ce să le pun pe masă. În situaţia mea sunt foarte multe persoane, oameni aflaţi în situaţii critice, oameni bolnavi, care au copii cu cancer sau cu alte boli grave, care nu au nici bani pentru medicamente. O să ajungem în situaţia în care să ne ducem cu copiii la primărie să le dea ei să mănânce şi să îi îngrijească pentru că noi nu ne mai permitem“, a povestit femeia. În aceeaşi situaţie se află şi familia Ştefan. În două camere locuiesc 20 de persoane, bătrâni, tineri şi copii, mulţi bolnavi, fără alte venituri decât ajutorul social. Şi Florian Miu se află într-o situaţie disperată. Trăieşte din pensia de handicap a mamei care este nevăzătoare.
„Mi-au spus că nu am dreptul să primesc ajutor social pentru că am pământ. Pe pământul din spatele gospodăriei nici iarba nu creşte, este pietros. Când m-am dus la primărie să le spun acest lucru, m-au luat de tricou şi m-au dat afară pe scări. Este nedrept, suntem oameni săraci care nu avem ce să punem pe masă, iar ajutoarele sociale sunt acordate celor înstăriţi, cu vile, cu maşini, cu bani… Doar în satul Plopşor sunt cel puţin şapte familii cu palate, maşini care primesc lună de lună ajutor social“, a povestit bărbatul.

„Cei suspendaţi de la plată sunt leneşi“

Atât reprezentanţii Serviciului de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Sălcuţa, cât şi edilul susţin că toţi cei care au fost tăiaţi de la ajutorul social nu şi-au prestat orele de muncă. „I-am suspendat de la plată pe toţi cei care nu şi-au prestat normele. În octombrie am dat suspendări pentru 16 dosare, în noiembrie pentru 11 dosare şi alte zeci în septembrie. Sunt oameni care beneficiază de ajutoare de 15 ani. Cei suspendaţi de la plată sunt leneşi, nu vor să muncească. Este foarte greu să îi faci să înţeleagă ce au de făcut, sunt needucaţi. Ne luptăm cu morile de vânt. Toţi cei care au fost suspendaţi de la paltă, fie nu au muncit, fie sunt plecaţi peste hotare. Sunt foarte greu de monitorizat, pleacă o lună, două, apoi revin în comună şi suntem obligaţi, conform legii, să îi punem la plată. Zilnic, un reprezentant al primăriei merge în comună cu un tabel şi notează în dreptul fiecărei persoane care primeşte ajutor social dacă este la muncă sau nu“, a spus Maria Simona, asistent social la Primăria Sălcuţa.

„În ceea ce-i priveşte pe cei cu case mari, maşini este foarte greu să dovedim că le aparţin“

În ceea ce priveşte acuzaţiile aduse de oameni cu privire la ajutoarele sociale acordate celor înstăriţi, reprezentanţii primăriei susţin că legea este permisivă şi din acest motiv se ajunge la astfel de situaţii. Chiar primarul recunoaşte că sunt sate în comună în care oamenii nu au ce pune pe masă, sunt săraci lipiţi, în special în satele Sălcuţa şi Mârza, însă figurează că au teren, mai mult decât permite legea pentru a beneficia de ajutor social. „Sunt oameni care au 2.100 de metri pătraţi, cu 100 de metri mai mult decât permite legea, şi automat nu au dreptul. În ceea ce-i priveşte pe cei cu case mari, maşini este foarte greu să dovedim că le aparţin. Legea spune că au voie să aibă maşină, dar pentru a primi ajutor social condiţia este ca autovehiculul să fie mai vechi de zece ani. Şi cei mai mulţi au maşini second-hand, extrem de vechi. Sunt cazuri în care n-au nici acte pe ele, nu sunt înmatriculate şi nu putem face nimic. De luna viitoare, toţi cei care au fost suspendaţi de la plată dacă efectuează numărul de ore pe care îl primesc vor lua ajutoare sociale“, a spus Eugen Giurcă, primarul comunei Sălcuţa.
Reprezentanţii Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Dolj susţin că judeţul Dolj este primul în ţară în ceea ce priveşte numărul beneficiarilor de ajutoare sociale. „Anual, în urma verificărilor noastre tăiem de la plată 2.000 de beneficiari, însă reprezentanţii primăriilor, după o perioadă, îi repun în plată“, a spus Marius Simcelescu, director AJPIS Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS