4 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: Expoziţie dedicată lui Petăr Beron la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”

Craiova: Expoziţie dedicată lui Petăr Beron la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” vernisează joi, 24 noiembrie 2016, ora 1000, expoziția dedicată personalității de origine bulgară dr. Petăr Beron. Organizată cu concursul Lectoratului bulgar al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Craiova, această expoziție reunește aspecte din viața autorului primului manual bulgar pentru un învățământ modern.

La acest eveniment va fi prezentă o delegație condusă de dna. Prof. Dr. Elka Traykova, directorul Institutului de Literatură de pe lângă Academia de Științe din Bulgaria, care va face o donație de carte Bibliotecii Județene Aman, întărind astfel legăturile culturale între români și bulgari.

Petăr Beron, erudit bulgar de profesie doctor, s-a născut în anul 1795 într-un orășel de munte, Kotel, din Bulgaria de astăzi, iar soarta sa a fost strâns legată de România și în special de Craiova.
După ce termină medicina la Műnchen și își dă doctoratul în medicină, este numit doctor la Craiova, în anul 1832. Timp de 7 ani, cât a deținut acest post, d-rul Petăr Beron s-a ocupat și de controlul asupra comerțului cu produse medicamentoase, împiedicând vânzarea în farmacii a produselor cu conținut discutabil. În anul 1841 cumpără o moșie în împrejurimile Craiovei, unde exista și un han, la drumul spre București. Amintirea sa este păstrată și azi prin denumirea zonei de la marginea Craiovei – Hanul Doctorului.
Dr. Petăr Beron a acordat o mare atenție educației. Este considerat părintele educației laice în Bulgaria, fiind autorul primului manual cu conținut laic în limba bulgară „Abecedarul cu pești”. Își găsește sfârșitul aici, la Craiova, în 1871, la moșia sa de la periferia orașului.

Dr. Petăr Beron reprezintă una dintre cele mai mari personalități din perioada de Renaștere a Bulgariei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS