4.2 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljConsolidarea Colegiului „Carol I“, amânată din nou

Consolidarea Colegiului „Carol I“, amânată din nou

Primăria Craiova a reziliat contractul cu firma de proiectare HACHIKO DESIGN din București care trebuia să realizeze proiectul tehnic (PT) și documentațiile de avizare ale lucrărilor de intervenție (DALI) pentru reabilitarea Colegiului „Carol I“ și a Operei Craiova. Rezilierea intervine după ce firma a anunțat că nu poate continua lucrările din cauza lipsei subcontractanților.  Primăria dorea inițial să consolideze cu fonduri europene de zeci de milioane de euro clădirea în care funcționează cele două instituții, dar a ajuns acum să scoată bani din bugetul local.

Consolidarea și reabilitarea clădirii în care funcționează Colegiul „Carol I“ și Opera Craiova stau sub semnul întrebării. La insistențele consilierilor PNL care au cerut explicații la ședința de consiliu de ieri, viceprimarul Mihail Genoiu a precizat că primăria a reziliat contractul cu proiectantul și că va scoate la licitație la pachet, în 2017, proiectarea și execuția pentru „Carol I“. În cazul Operei Craiova, lucrurile sunt și mai încurcate. Discuțiile au pornit de la propunerile de rectificări bugetare inițiate de primărie, printre care figura și alocarea a circa 7 milioane de lei pentru asfaltări în luna decembrie și de la inițiativa de a majora cu 500% impozitul pe terenurile și clădirile în paragină. „Mă tot uit la vreme și constat că în zilele următoare vor fi temperaturi cu minus și noi ne pregătim de asfaltări. Mă tem că au un iz electoral și nu înțeleg de ce trebuie să diminuăm fondurile de la protecția mediului, cultură sau învățământ“, a intervenit consilierul PNL, Flavius Sirop, secondat apoi de colegul Marian Vasile.
„De ce nu ați prins bani pentru reabilitarea Colegiului «Carol I» mai ales în contextul în care obligăm cetățenii să plătească 500%, iar noi am luat bani de la acest proiect în septembrie? Nu aveți nici cea mai mică intenție de a reabilita Colegiul, care stă să cadă“, a spus Vasile. Explicațiile oferite de directorul Direcției de Investiții, Maria Nuță, nu au mulțumit pe nimeni. „Proiectul a avut expertiză și DALI, iar indicatorii au fost aprobați în ședință de consiliu local. Pentru că firma nu poate continua proiectarea, vom scoate Proiectul Tehnic și execuția la licitație. Termenul de execuție este de doi ani, atât pentru „Carol“, cât și pentru Operă“, a spus ea dând de înțeles că în proiect ar intra și consolidarea Operei.

Viceprimarul a intervenit, spunând că de vină pentru întârzieri sunt ghidurile și instrucțiunile pe fonduri europene care s-au tot schimbat.
„Nu este neglijența cuiva. Inițial s-a plecat la un studiu, un DALI și o expertiză pentru reabilitarea Colegiului și a Operei, apoi au apărut instrucțiunile la ghiduri (pe fonduri europene – n.r.) care spuneau că, acolo unde este vorba de monumente istorice, valoarea maximă, în care intră și partea neeligibilă și cofinanțarea, trebuie să fie de maximum 5 milioane de euro cu tot cu TVA. S-a solicitat proiectanților (HACHIKO DESIGN – n.r.) să reducă proiectul la această sumă. După ce s-a lucrat la această reducere, adică se mergea strict pe partea de reabilitare și consolidare, au apărut ghidurile în care s-a stabilit că numai clădirile monument istoric sau liceele cu caracter tehnologic intră în această categorie. Monumentele istorice trebuie să aibă cu totul altă destinație decât administrație sau învățământ. Practic au căzut aceste axe și posibilitatea de a folosi bani europeni la Liceul «Carol» a căzut. La această oră s-a mers pe bugetarea proiectului tehnic plus execuție care va fi prinsă în bugetul pe 2017“, a spus Genoiu.

ADR mai dă o șansă Primăriei pentru Operă

Consilierul Vasile a insistat. „De ce nu avem banii pentru «Carol»? În vară am alocat o sumă pentru proiectul tehnic, apoi i-am luat. Acum se spune că se va face la un moment dat. Ni se spune că firma de proiectare nu are capacitate, că nu are subcontractanți“. „Contractul cu firma a fost reziliat și, pentru a scurta timpul, se merge pe proiect tehnic plus execuție“, a spus Genoiu. Întrebat dacă poate menționa un termen de finalizare a consolidării și reabilitării Colegiului „Carol“, viceprimarul a spus că acest lucru va fi stabilit prin Studiul de Fezabilitate și proiect. „Noi putem doar să vă promitem că vom veghea să se respecte termenele“, a spus el. Din discuțiile de mai sus rezultă că primăria va plăti din bugetul local reabilitarea și consolidarea proiectului, a cărui valoare va fi stabilită după licitația din 2017. La pachet cu Opera Craiova, lucrările erau evaluate acum câtva timp la circa 25 de milioane de euro. Ce se va întâmpla cu Opera? În condițiile în care municipalitatea nu a spus nimic concret despre ea, fie va fi prinsă la pachet cu Colegiul „Carol“, atât timp cât banii vin de la bugetul local, fie va fi reabilitată pe fonduri europene. Deși primăria susține că trenul fondurilor europene a fost pierdut, Agenția de Dezvoltare Regională Sud – Vest Oltenia spune că mai există o șansă. „Mâine (azi – n.r.) este ultima zi în care se mai pot depune proiecte pe această axă din Programul Operațional Regional. Depunerea de proiecte a fost lansată acum șase luni, dar Autoritatea de Management va prelungi această perioadă dacă în zonă nu se acoperă 150% din alocările bugetare. Au fost discuții îndelungate cu reprezentanții primăriei, ei s-au străduit, dar problema lor a fost că nu s-au putut separa clar structural clădirile de la «Carol» și Operă, care au multe elemente comune. Soluții există, proiectul ar putea fi făcut pe faze, pe bucăți“, au precizat reprezentanții ADR.

Genoiu, primar două săptămâni
Viceprimarul Mihail Genoiu va fi îndeplini atribuții de primar în următoarele două săptămâni, deoarece primarul Olguța Vasilescu și-a luat, de ieri, concediu fără plată pentru a merge în campania electorală. Primarul merge deja în campanie de aproape două săptămâni. Legat de asfaltările de 6 milioane de lei prevăzute în decembrie, Genoiu a declarat că ele vor fi sistate. „La ora asta se închid lucrările și se lucrează la ceea ce a rămas nefăcut în privința străzilor deja asfaltate, ridicarea la cotă a canalelor, gaigărelor și tot ce înseamnă finisarea lucrărilor executate până acum. Asfaltările nu mai continuă“, a spus el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS