Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au hotărât, miercuri, să condamne definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare un ofițer din cadrul IPJ Dolj care, în aprilie 2013, s-a urcat băut la volan și a provocat un accident în urma căruia a avariat trei autoturisme și a rănit un taximetrist. Potrivit legii, polițiștii condamnați definitiv își pierd locul de muncă.
Inspectorul principal de poliţie Bogdan Ştocîţă a fost trimis în judecată în iulie 2013, fiind acuzat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova de comiterea infracțiunilor de conducere sub influența băuturilor alcoolice și părăsirea locului accidentului.
Mai exact, polițistul craiovean a fost acuzat că, în seara zilei de 6 aprilie 2013, s-a urcat băut la volan și a provocat un accident de circulație. Astfel, în timp ce conducea pe strada Caracal din municipiu maşina personală, o Skoda Octavia, Ștocîță a pierdut controlul direcţiei şi a intrat pe contrasens, unde a lovit şi avariat două taximetre şi alt autoturism parcat în apropiere. În urma accidentului, unul dintre taximetrişti a fost rănit la piciorul stâng. Pentru că era cât pe ce să fie bătut de colegii taximetriştilor cărora le-a avariat maşinile, poliţistul a fugit, dar s-a întors la locul accidentului după ce au ajuns poliţiştii de la Rutieră. Aceştia l-au testat pe ofiţerul Ştocîţă cu aparatul etilotest, care a indicat o alcoolemie de 0,91 mg/litru alcool pur în aerul expirat. Ulterior, poliţistul a fost dus de colegii săi de la Rutieră la Spitalul de Urgenţă Craiova, unde i-au fost recoltate probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei.
Ulterior, cercetările au fost preluate de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, care au dispus trimiterea în judecată a polițistului la sfârșitul lunii iulie 2013. Anchetatorii au reținut că ofițerul Bogdan Ştocîţă, „în seara de 6.04.2013, a condus pe drumurile publice autoturismul proprietate personală marca Skoda Octavia cu numărul de înmatriculare DJ-29-STO, având o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 grame/l alcool pur în sânge, împrejurare în care a avariat trei autoturisme şi a produs vătămarea corporală a numitului Radu Marin, după care a părăsit locul accidentului, fără încuviinţarea organelor de poliţie“.
Condamnat cu suspendare și la Craiova, și la București
Fiind vorba de un ofițer al IPJ Dolj, dosarul penal a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Craiova, instanță care s-a pronunțat în iunie 2015.
Inculpatul a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice și la doi ani și jumătate de închisoare pentru părăsirea locului accidentului. În final, instanța a contopit cele două pedepse în cea mai mare și a dispus suspendarea executării pedepsei de doi ani și șase luni de închisoare. Inculpatul a formulat apel împotriva sentinței Curții de Apel Craiova, iar dosarul a ajuns la Curtea Supremă, iar miercuri, pe 23 noiembrie, judecătorii bucureșteni s-au pronunțat. Instanța a admis apelul formulat de ofițerul Ştocîţă și l-a achitat pentru părăsirea locului accidentului, însă a menținut pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice. Hotărârea Curții supreme este definitivă.
Întrebați ce se întâmplă după condamnarea definitivă a ofițerului Bogdan Ştocîţă, reprezentanții IPJ Dolj au precizat că măsurile legale în cazul acestuia vor fi dispuse de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). „După punerea în mișcare a acțiunii penale, ofițerul în cauză a fost pus la dispoziția șefului IPJ Dolj. În conformitate cu procedurile legale, hotărârea definitivă a instanței se înaintează către structurile de resurse umane al MAI, urmând să fie dispuse măsurile legale“, au precizat pentru GdS reprezentanții IPJ Dolj.
Polițiștii condamnați definitiv sunt dați afară
Potrivit Legii nr. 360/2002 (Statutul polițistului), încetarea raporturilor de serviciu ale polițistului are loc, printre altele, când este condamnat printr-o hotărâre judecătorească definitivă. Există însă o excepție de la această prevedere legală: atunci când un polițist a fost condamnat cu suspendare ori cu amendă penală pentru infracțiuni comise din culpă, poate fi menținut în funcție în baza aprobării ministrului de interne (pentru ofițeri) ori de Inspectoratul General al Poliției Române (pentru subofițeri).