4 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljExpertizele seismice la blocuri zguduie conturile proprietarilor

Expertizele seismice la blocuri zguduie conturile proprietarilor

Blocul Romarta intră în categoria imobilelor care trebuie expertizate seismic
Blocul Romarta intră în categoria imobilelor care trebuie expertizate seismic

Craiovenii care locuiesc în blocuri construite înainte de 1978 și au fost notificați de administrația locală că sunt obligați ca în timp de doi ani să le expertizeze trebuie să știe că acest lucru se va face prin asociația de proprietari. Expertiza vizează atât proprietatea individuală, apartamentul, cât și părțile comune ale unui bloc. Prin urmare, reprezentanții proprietarilor vor fi cei care vor discuta cu locatarii care suportă costurile, vor angaja experții autorizați și vor transmite la final rezultatul expertizei către administrația locală. 

Notificările prin care craiovenii care locuiesc la bloc sunt înștiințați că trebuie să-și expertizeze imobilul în care stau i-au bulversat pe mulți dintre reprezentanții proprietarilor. Asociațiile de proprietari au reacționat diferit. Unii dintre președinți le-au pus în brațe proprietarilor notificările, spu­­­­nându-le să se descurce, alții încă nu știu ce au de făcut, dar sunt și asociații care au început să caute un specialist în domeniu și să se intereseze de costuri. În Craiova, primăria a expediat aceste notificări prin intermediul asociațiilor de proprietari, considerând că aceasta este cea mai sigură cale de a ajunge la destinatar. Totodată, reprezentanții locatarilor sunt cei care vor purta discuții cu proprietarii și cu acordul acestora vor angaja un expert autorizat care să expertizeze blocul și să-l înscrie în una dintre cele patru clase de risc seismic. Plățile vor fi făcute tot de către asociație din contribuția proprietarilor, iar la final rezultatul expertizei va fi transmis administrației locale. „Asociațiile trebuie să înmâneze aceste notificări la blocurile construite până în 1978. Prin grija lor se va face și această expertizare, vor contacta un expert care să facă această lucrare și să încadreze clădirea într-o clasă de risc seismic. Legea spune să notificăm proprietarii de imobile, dar noi nu puteam să trimitem 25.000 de notificări prin poștă, prin urmare am rugat asociațiile, pentru că tot asociațiile ne-au furnizat informațiile legate de clădiri și proprietari. În cele 24 de luni pe care le au la dispoziție, asociațiile trebuie să caute pe piață un expert, să facă o ofertă și să încheie un contract la o valoare acceptabilă. Noi o să-i chemăm pe cei de la asociații la o ședință, să-i instruim, că văd că nu au înțeles cu toții ce atribuții au. Este timp în cele 24 de luni să ne întâlnim cu reprezentanții proprietarilor și să stabilim ce au de făcut împreună cu proprietarii, pentru că dumnealor fac aceste expertize pe bani proprii“, a precizat un reprezentant al Primăriei Craiova.
Ce au înțeles asociațiile

Ce spun, la rândul lor, reprezentanții proprietarilor și cum au înțeles să acționeze într-o atare situație am aflat de la unii dintre președinții de asociații din Craiova. Câțiva dintre ei au distribuit notificările transmise de primărie proprietarilor și acum așteaptă următoarele decizii ale administrației locale. „Noi am transmis 98% din notificările primite de la primărie. Ar mai fi proprietarii care sunt plecați din țară. Am vorbit cu cei de la administrația locală, le returnăm lor notificările, iar ei le trimit proprietarilor prin poștă. Nu știu deocamdată cum vom proceda. Cred că ne vor anunța tot cei de la primărie. Noi nu am decis până la acest moment cum vom preceda, trebuie să stabilim împreună cu proprietarii“, a spus Gheorghe Irimescu, președintele Asociației nr. 19 Brazda lui Novac.
Alți reprezentanți ai locatarilor spun că au la dispoziție suficient timp, doi ani, să discute cu proprietarii despre modul în care vor angaja un expert și cum vor face plățile, bineînțeles dacă locatarii își dau acordul. „Este o inițiativă bună, mai ales că aceste clădiri, cele mai vechi de 1978, au trecut printr-un cutremur. Trebuie făcută această expertiză ca proprietarii să știe care este starea imobilului în care locuiesc și să ia măsuri dacă au posibilitatea financiară să o facă. Noi am hotărât în comitet ca la Adunarea Generală, care va avea loc în primul trimestru al anului viitor, să prezentăm adresa primăriei și proprietarii să decidă. Blocul este construit din 1959, dar nu are probleme vizibile. Eu știu că după cutremurul din 1977 s-a făcut o centură în jurul blocului care are rol să țină blocul. Este bună această măsură pentru că mulți au făcut modificări prin apartamente și nu se știe niciodată cât de afectată este clădirea. Noi, de exemplu, avem o problemă la subsol, unde a fost o centrală administrată de furnizorul de căldură și când au scos cazanul au afectat un stâlp de susținere, ce-i drept l-au refăcut, dar nu știu cât de bine s-a efectuat lucrarea. Sper să nu facem astfel de expertize de dragul de a face o expertiză“, a spus Petru Becheru, președintele Asociației de proprietari Bloc „Romarta“.

Atenție la blocul Casa Albă!

Sunt în Craiova și blocuri care au fost expertizate seismic și încadrate într-o clasă de risc și prin urmare nu mai este necesară a doua expertiză. „Și noi am primit notificări de la primărie, dar blocul nostru este printre puținele clădiri de locuințe expertizate din Craiova. Clădirea a fost expertizată în anul anul 2010 și este înscrisă în clasa de risc seismic I, adică ar fi cu bulină roșie. Eu le-am transmis și expertiza, și listele cu proprietarii celor de la primărie. Am plătit la acea dată pentru această expertiză 400 de lei“, a precizat Stan Stoian, președintele Asociației de proprietari Casa Albă. Aici se ridică altă problemă. Imobilul construit în anul 1926 este încadrat în clasa de risc seismic I și prezintă risc de prăbușire, fără să se fi luat măsurile necesare de consolidare. În situația unor astfel de imobile, legea spune clar: „Se interzic organizarea şi desfăşurarea de activităţi permanente şi/sau temporare în spaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) lit. a) şi altele asemenea, care implică aglomerări de persoane, până la finalizarea lucrărilor de intervenţie realizate în scopul creşterii nivelului de siguranţă la acţiuni seismice a construcţiei existente“. Spațiile la care legea face referire sunt spații publice cu altă destinație decât cea de locuință – spațiile realizate în scopul desfășurării de activități care implică aglomerări de persoane, precum: săli de spectacol, de expoziții, de lectură, spații pentru comerț, structuri turistice de cazare și alimentație publică și prestări de servicii, asistență socială și medicală, administrație publică și altele asemenea, indiferent dacă aceste spații sunt rezultatul concepției inițiale a construcției ori, după caz, al unor amenajări ulterioare. Cu toate acestea, la acest moment, la parterul clădirii funcționează mai multe societăți comerciale.

Ce spune legea

„Proprietarii construcţiilor, persoane fizice sau juridice, şi asociaţiile de proprietari, precum şi persoanele juridice care au în administrare construcţii au obligaţia să acţioneze pentru:
a) urmărirea comportării în exploatare a construcţiilor din proprietate sau din administrare;
b) expertizarea tehnică, de către experţi tehnici atestaţi, pentru cerinţa fundamentală rezistenţă mecanică şi stabilitate, a construcţiilor existente care prezintă niveluri insuficiente de protecţie la acţiuni seismice, degradări sau avarieri în urma unor acţiuni seismice în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic şi fundamentării măsurilor de intervenţie;
c) transmiterea concluziilor raportului de expertiză tehnică şi a încadrării construcţiei în clasă de risc seismic către autorităţile administraţiei publice locale competente, precum şi către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, în termen de 30 de zile de la data primirii raportului de expertiză tehnică, în vederea asigurării, în condiţiile legii, a monitorizării acţiunilor pentru reducerea riscului seismic, respectiv înscrierii în partea I a cărţii funciare a imobilului a clasei de risc seismic în care a fost încadrată construcţia existentă“, Art. 2., alin 1 din Legea nr. 282/2015 pentru modificarea și completarea OG nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS