Asigurarea obligatorie a locuințelor nu este încheiată de majoritatea proprietarilor de imobile din Oltenia. Doar 13,30% din deținătorii de locuințe din Dolj au, anul acesta, asigurare obligatorie. Cel mai rău la acest capitol stau locuitorii din județele Olt și Gorj, care și-au asigurat doar 8,98% respectiv 8,99% din locuințe. Nici cei din mediul urban nu se înghesuie să își asigure locuințele, dar sunt mai mulți orășeni care au polițe obligatorii decât cei de la sate.
Locuitorii Oltenei continuă trendul existent la nivel național în ceea ce privește asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva dezastrelor naturale, cum ar fi inundațiile, cutremurele și alunecările de teren. Oltenia se situează sub media la nivel național de asigurare a locuințelor, care este de 19,34%. Potrivit datelor furnizate de către PAID (Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor), până la sfârșitul lunii noiembrie 2016 își asiguraseră locuințele doar 13,30% dintre doljeni; 12,42% din proprietarii de locuințe din Vâlcea și 9,33% din deținătorii de locuințe din Mehedinți. În județul Gorj își asiguraseră casele 8,99% dintre proprietari, pe când în județul Olt și-au asigurat casele cei mai puțini oameni, respectiv 8,98% din total. Cele mai puține locuințe asigurate sunt cele din mediul rural, care, de altfel, reprezintă și zonele în care, din 2005 încoace, s-au produs cele mai multe calamități naturale, în care au fost distruse parțial sau total case și gospodării.
Datele furnizate de PAID artă că s-au produs daunele pentru care au fost asigurate unele astfel de locuințe, în 2016. Cea mai mare valoare a daunelor plătite anul acesta în Oltenia, ca urmare a riscurilor produse și acoperite de polița de asigurare obligatorie a locuințelor, a fost de 109.946 lei, bani plătiți pentru locuințe din județul Gorj.
Pe țară, regiunea în care există cele mai multe polițe de asigurare obligatorie active este Transilvania, cu 20% din total, urmată de zona Bucureștiului, cu 18% din locuințe asigurate; apoi urmează Oltenia, cu doar 6% din case și apartamente asigurate. Cel mai mic grad de asigurarea locuințelor este în Maramureș – de 3%, după care urmează Crișana și Dobrogea, cu câte 4%.
Nu își asigură casele din cauza sărăciei
La nivelul țării, 75,4% din locuințele asigurate provin din mediul urban, iar restul de 24,6% sunt case din mediul rural. Potrivit statisticilor efectuate de PAID, în Dolj cele mai multe locuințe asigurate sunt în mediul urban, respectiv 30.255 de locuințe, dintr-un total de 37.795 de polițe active și plătite până la 1 noiembrie 2016. Înseamnă că în mediul rural din Dolj au fost asigurate doar 7.540 de case, ceea ce înseamnă foarte puțin, având în vedere că Doljul are peste 100 de localități ce reprezintă mediul rural.
Lipsa banilor este motivul cel mai des invocat de locuitorii din mediul rural, care nu și-au permis să își asigure locuințele împotriva calamităților naturale.
Deși primarii au dreptul să îi amendeze pe cei care nu și-au asigurat locuințele împotriva calamităților naturale, edilii nu aplică sancțiuni, fiind conștienți de starea de sărăcie a localnicilor care nu au posibilități materiale să plătească polița de asigurare. Iulian Silișteanu, primarul comunei doljene Rast, localitate grav afectată de inundațiile din 2005, spune că localnicii nu prea își asigură locuințele din cauza sărăciei: „Cei din Rastul Nou și-au făcut asigurare a locuințelor. Cei din Rastul Vechi mai puțin. Ce să le mai dau și eu amendă, după ce că n-au după ce bea apă? Nu au salarii, nu au pensii, nu au venituri… La cei de la ajutorul social li se face automat asigurarea locuinței, dar restul nu au bani. Eu nu am fost adeptul amenzilor. Mai bine încerc pe alte căi să îi conving că, dacă nu se asigură, atunci pierd mai mult. Eu am asigurare pe casă. Mi-am făcut-o de frică“.
„Ferească Dumnezeu de o calamitate!“
Primarul din Ciupercenii Noi, Gheorghe Mungiu, spune că majoritatea localnicilor nu și-au asigurat locuințele: „Din lipsa banilor nu și-au asigurat locuințele. Ferească Dumnezeu de o calamitate! Casele sunt, majoritatea, din chirpici. Nu am aplicat amenzi. Încercăm să îi facem să conștientizeze cumva importanța asigurării“. Și primarul din Desa, Gabriel Bădoiu, spune că din lipsa banilor nu își asigură oamenii locuințele.
Unii dintre locuitorii din Filiași ar fi înțeles importanța asigurării locuințelor, după cum spune primarul Gheorghe Ilie Costeluș: „Nu am o situație exactă, dar majoritatea celor cu care am vorbit și-au făcut astfel de asigurări. Oamenii sunt interesați în mod direct să aibă o asigurare. Este destul de ieftină. Costă vreo 10-20 de euro“.
Potrivit legii, locuințele din chirpici, pământ sau paiantă se asigură la tariful standard de 10 euro pe an (echivalent în lei, adică circa 45 de lei pe an, pentru astfel de locuințe de tip B), iar locuințele din cărămidă ciment și alte materiale mai rezistente (locuințe de tip A) se asigură contra unei sume de 20 de euro anual. Valoarea de despăgubire este de 20.000 de euro pentru locuințele de tip A și de 10.000 de euro pentru locuințele de tip B. Amenda pentru lipsa asigurării obligatorii a locuințelor este cuprinsă între 100 și 500 de lei și se aplică de către primării.
Doljul, locul 11 pe țară la asigurarea obligatorie a locuințelor în mediul urban
Cele mai multe locuințe s-au asigurat în mediul urban, acestea fiind preponderent apartamente. Cele mai multe locuințe sunt asigurate în București (330.096 de case și apartamente), în mediul urban din județul Timiș (67.699), urmate de mediul urban din județul Constanța (58.814). Au fost asigurate anul acesta 55.636 de locuințe în mediul urban din Brașov, iar în Prahova au încheiat poliță de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor 52.961 de persoane de la oraș. Urmează, în ordine descrescătoare a numărului de locuințe asigurate în mediul urban, județele Cluj, Iași, Sibiu, Ilfov și Galați, după care, abia pe locul 11 figurează Doljul, cu 30.255 de locuințe asigurate la oraș.
În cazul în care proprietarii de imobile doresc să încheie asigurări facultative ale locuințelor, aspect care se întâmplă mai ales în mediul urban, atunci ei trebuie să aibă și asigurarea obligatorie a locuinței.
Anul acesta s-au produs o serie de riscuri pentru care s-au achitat polițe de asigurare obligatorie, astfel că păgubiții au primit de la firmele de asigurare care fac asigurări obligatorii valoarea de răscumpărare stabilită prin lege.