Ministerul Educației Naționale a publicat normele metodologice pe baza cărora se va pune în aplicare programul „Masă caldă pentru elevi“ în 50 de unități de învățământ pilot, printre care se află și Liceul „Adrian Păunescu“ din Bârca, județul Dolj, unde sunt peste 500 de elevi. Potrivit normelor metodologice, elevii vor primi masă caldă pregătită în unitatea școlară sau oferită de o firmă de catering dacă există spații adecvate pentru servirea ei. În situațiile în care unitățile de învățământ nu dispun de astfel de spații, elevii vor primi pachet. Pe pachete trebuie să scrie „produs gratuit“. În cazul elevilor diagnosticați cu anumite boli sau care au intoleranță la anumite alimente trebuie să se respecte regimul alimentar.
Hotărârea guvernului pentru aprobarea normelor metodologice pentru programul pilot „Masă caldă pentru elevi“, arată că suportul alimentar pentru elevii din 50 de școli din țară constă în masă caldă, preparată în regim propriu, pentru unitățile de învățământ în care există cantină cu avize de funcționare și spațiu adecvat de servire a mesei. De asemenea, masa caldă se poate asigura în regim catering, pentru unitățile școlare în care nu există cantină pentru prepararea în regim propriu, dar în care exista un spațiu de servire a mesei sau alt spațiu amenajabil în acest scop. Pachetul alimentar se va asigura în cazurile în care nu există nici cantină și nici spațiu amenajabil în scopul servirii mesei. În demersul de asigurare a pachetului alimentar se va respecta regimul alimentar ar fiecărui elev, iar în acest scop părinții vor depune declarații în care consemnează diagnosticul sau intoleranța copilului la anumite alimente. Unitatea de învățământ beneficiară răspunde, în mod direct, de asigurarea condițiilor de primire, recepție și distribuție a produselor alimentare, prin nominalizarea persoanelor responsabile în acest sens, precum și de confirmarea documentelor ce stau la baza plății acestora. Banii pentru masa caldă vor fi asigurați de guvern, suma fiind de șapte lei pe zi de fiecare elev. Consiliile locale pot suplimenta sumele. În Dolj, programul masa caldă va fi implementat la Liceul „Adrian Păunescu“ din Bârca. Inspectoratul Școlar Județean Dolj este responsabil de comunicarea cu Ministerul Educației în ceea ce privește implementarea programului, schimbarea numărului de elevi, schimbarea denumirii, comasarea sau desființarea unor niveluri de învățământ.
Pentru respectarea principiilor de hrană sănătoasă, produsele alimentare vor fi livrate zilnic. În plus, ele trebuie pregătite în ziua livrării. Pe fiecare pachet trebuie să fie trecut, pe lângă conținutul lui, termenul de valabilitate, dar și mențiunea „produs livrat gratuit“. Conform normelor, fiecare pachet trebuie să conțină maximum 50% pâine sau produse de panificație de 80 grame, brânzeturi sau carne să reprezinte 25%, nu mai puțin de 40 de grame și salată tot 40 de grame adică 25%. Elevii pot primi și sandviciuri care vor avea o valabilitate de 24 de ore.