Duminică însorită, dar lume puțină la vot în sudul Doljului. Oamenii acuză sărăcia și lipsa locurilor de muncă și deplâng soarta tineretului, plecat să lucreze „servitori prin Occident“. Ce își doresc de la noul parlament? „Să fure așa, mai cu talent!“, îi ironizează pe politicieni un localnic. Un tânăr din Băilești care muncește în Marea Britanie spune că principala problemă e cea economică, iar politica e tot o afacere. „Toată prostituția asta în România vine de la bani“, concluzionează el.
Cu toate că duminică a fost o zi însorită, până la ora prânzului puțini alegători s-au îndreptat către urnele de vot în comunele de pe traseul Craiova – Perișor – Galicea Mare – Calafat – Băilești. La Secția nr. 431 Perișor (ora 10.00), doar 164 de persoane votaseră din 1.187 de înscriși pe listele permanente. În fața secției, oamenii au stat de vorbă cu reporterii GdS. „Am votat cu speranța ca să ne meargă mai bine. Tineretul de azi e vai de mama lui, nu are locuri de muncă, nici șomaj, nimic. Eu nu înțeleg o chestie: cine se consideră că este șomer? Și ăla care nu mai are șomaj de zece ani? E nu mai am de acum cinci ani. Eu ce sunt pe pământul ăsta? Un nimic, nu? În comună, unde să muncesc? Eu m-aș duce acum, dar unde?“, ne întreabă Ion Budurnoiu, unul dintre localnici. Aurică Ciontu spune că nu se pricepe la politică. „S-o facă alții, care sunt buni de politicieni!“, spune omul. Și ne exemplifică cine sunt cei potriviți ca fiind politicieni în zilele noastre. „Cei care știu să mintă, să-și tragă șpăgile, ăștia sunt! Până acum, toți politicienii ne-au mințit. La ăștia de intră acum în parlament sper să le meargă bibilica, pentru tineretul ăsta al nostru! Unde sunt copiii ăștia ai noștri, unde se duc? Se duc în partera ailaltă. Termină o facultate și pleacă. «Mă duc, domne, în partea ailaltă. Că ăla îmi dă!»“, ne explică bătrânul. Alt domn intervine în discuție. „La ce mă aștept de la noul parlament? Să fure mai puțin. Că toți care vin, și generațiile tinere, se uită cu ochii numai după afaceri, după șmecherii. Să fure așa, mai cu talent! Hai domne, să fim serioși, că nu se face nimic. Ferească Dumnezeu să ne dea ăștia afară din Uniunea Europeană! Că o să vedeți o sărăcie modernă…. Suntem în pericol? Eu cred că da. Dacă iese Italia, urmează Franța… Și atunci o să vedem sărăcie, industrie nexam, s-a dus… Eu nu am încredere în nimeni, dar votăm așa, să ne facem o datorie, că poate verifică cineva buletinele și nu apare «votat» și ne amendează. Tineretul ăsta nu vedeți pe unde lucrează, servitori prin Occident. Păi asta e menirea noastră, domne?“, spune el.
„Ăi de sus au mâncat franzela“
La Galicea Mare, nea Tudor Ștefan ne face filozofia și sinteza alegerilor postdecembriste. „Sperăm ca întotdeauna, de 26 de ani, că va fi mai bine. Dar până acum nu se vede binele. Așa că o să votăm răul mai mic. Ei (politicienii) au alergat luna asta încolo și-ncolo ca să prindă un post. Lumea votează că trebuie să se ducă la vot“, explică el. La ora 10.45, Secția nr. 349 din localitate avea foarte puțini votanți. Din 1.208 alegători înscriși pe liste, doar 87 votaseră, dintre care zece pe listele suplimentare. „Este o prezență slabă, cu toate că în iunie prezența a fost maximă. Cred că mai mulți alegători o să vină după ora 15.00“, a spus președinta secției, Tatiana Ciocoi.
O doamnă din Calafat echipată cu haină de piele și căciulă de blană era foarte revoltată din cauza nivelului de trai. Nervoasă, femeia explica jurnaliștilor că nu poate trăi cu cele doar câteva sute de lei pe care le primește. „Am plătit apa un milion jumate domne! E posibil așa ceva? Cu ce să trăim? Nu vă gândiți la noi? Să veniți să vedeți cu ce mă încălzesc! O femeie care am probleme de sănătate… Eu nu știu cine o fi sau nu o fi, dar să se gândească la oameni. Țăranul a muncit și i se dă 400 de lei pe lună. Ăi de sus au mâncat franzela datorită ăluia de jos“, ne strigă doamna Mariana Oiță. La Secția nr. 197 din localitate erau 1.749 de înscriși, însă până la ora 11.50 votaseră doar 267 de persoane. Un domn tocmai se grăbea să intre în secție. De ce a venit la vot? „Să fie o viață mai bună pentru tineretul ăsta. Uite, în Calafat, nu prea mai sunt locuri de muncă. S-au dus fabricile… Eu cred că mai sunt oameni capabili pe liste, dar să mai țină și cu clasa de jos. Să vină tineretul din partea aia, că au plecat toți!“, ne spune Petre Crăițoiu.
„La noi curge foarte încet timpul“
Nici la Secția nr. 178 din Băilești prezența la vot nu era încurajatoare.
„Prezența este foarte, foarte slabă în comparație cu votările de până acum. Din 1.028 de alegători aflați pe liste, s-au prezentat la vot 141, iar pe listele suplimentare doar nouă persoane“, a subliniat președinta secției, Janina Drăgancea.
La Secția nr. 182 din aceeași localitate, la prânz votaseră doar 196 de persoane din cele 1.478 înscrise pe liste. Cătălin Popescu, un tânăr care muncește în străinătate, se îndreaptă hotărât spre secția de votare. Ce își dorește de la aceste alegeri? „Să avem măcar jumătate din salariul pe care îl câștig eu în Țara Galilor. Odată cu banii o să vină și demnitatea oamenilor, o să-și dea seama că nu trebuie să lase capul jos. Timpul va rezolva treaba asta, dar la noi curge foarte încet timpul. În partea cealaltă, lumea e mult mai demnă, pentru că are bani în buzunar. Pot să înfrunte pe oricine“, spune el. Îl întrebăm dacă pe liste se află politicieni care merită votați. „Sunt câțiva… Dar mă uit pe internet și văd câtă propagandă negativă se face oamenilor noi. Toată lumea uită că acum un an toate partidele au intrat la fund, au stat două luni, n-au zis nimic și după aia au ieșit ca șobolanii afară. Acum încep și dau din gură, ponegresc pe toată lumea. Toată prostituția asta în România vine de la bani“, concluzionează tânărul.