4.2 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAlegători supravegheaţi de pe marginea drumului

Alegători supravegheaţi de pe marginea drumului

Aglomeraţie la Secţia de votare de la Rojişte (Foto: Marian Apipie)
Aglomeraţie la Secţia de votare de la Rojişte (Foto: Marian Apipie)

Trecând prin comunele și orașele de pe DN 55 Craiova – Bechet, senzația a fost aceea că votul nu a dat peste cap viața localnicilor. Oamenii au venit la votare, pe rând, mulți după ce și-au mai terminat treburile prin gospodării sau după ce s-a încheiat slujba de la biserică. Singura imagine care te făcea să îți dai seama, totuși, că se întâmpla ceva ieri în unele localități era cea cu persoanele aflate pe marginea drumului, pe post de „observatori“, chiar în dreptul secțiilor de votare. În rest, până la ora 14.00, ziua a părut una liniștită, iar unele sate și comune din Dolj au oferit chiar imaginea unor localități pustii în ziua alegerilor. 

La Secția nr. 499 din comuna doljeană Teasc votaseră, până la ora 10.30, 60 de persoane, circa 5% din numărul celor cu drept de vot. „Poate vin mai târziu, nu știu, mai au și oamenii treabă pe acasă, pe la solarii“, ne explică una dintre persoanele prezente în fața secției de votare. De altfel, la marginea drumului, înainte de intrarea în secție, mai multe persoane păreau „observatori“ și buni cunoscători ai fenomenului. Nu dădeau indicații, dar se interesau de orice. „Ați observat vreo neregulă, șefu? Nu are ce să se întâmple aici la noi. Nu au fost probleme nici altă dată“, ni s-a adresat o persoană de pe marginea drumului. În secție, însă, a apărut un mic incident. Trei femei cu domiciliul în Secui, sat care apaține de Teasc, veniseră să voteze la secția din comună. Nu au primit acceptul, deși, legal, aveau dreptul să voteze oriunde în județul Dolj. „Nu înțeleg de ce ați venit la Teasc, dacă puteați să votați și la dumneavostră la Secui. Vă rog să mergeți acolo“, li s-a transmis din secție. „Este prea multă lume acolo, care e problema dacă vreau să votez aici?“, a replicat una dintre femei. Până la urmă, cele trei persoane au făcut cale întoarsă, după ce li s-a comunicat că la Secui secția este liberă. Tot aici a mai apărut un incident: un bărbat care nu s-a recomandat, dar despre care ni s-a spus că ar face parte din comisia de votare, s-a arătat mai preocupat de prezența jurnaliștilor GdS în secție, decât de bunul mers al votării. „Nu aveți ce căuta la noi și vă arăt eu că nu o să stați prea mult pe aici!“, ni s-a adresat acesta. După ora 10.30, începuse să vină lumea la vot și la Secția din Teasc.

Aglomeraţie la Secţia de votare de la Rojişte
Aglomeraţie la Secţia de votare de la Rojişte

Situația era cu totul alta la Rojiște. La Secția nr. 467 din comună, oamenii stăteau la coadă să intre la vot. Peste 200 de persoane votaseră aici până la ora 11.00, un procent de circa 15% din totalul celor cu drept de vot. În secție intrau câte trei persoane odată, iar restul își așteptau în liniște rândul la ușă. „Pe toți i-am votat, ce eu știu care sunt ăia, că venii de la biserică direct aici. Ce să ne dorim? Ce o da Dumnezeu, că el le rânduiește pe toate“, a spus o femeie care abia urca scările. Pe marginea drumului, aceiași „observatori“ ai fenomenului. Vizavi de secție, cârciuma era pustie. „Nu servim băuturi alcoolice că ne papă lupul. După nouă seara mai dăm băutură“, ne explică vânzătorul.

Votanţi la Sadova
Votanţi la Sadova

Un procentaj similar se întâlnea ieri, în jurul orei 11.30, și în comuna Sadova. La secția din Raeți votaseră 90 de persoane, dintr-un total de 540, iar la cea din Sadova 117, dar aici erau așteptați mai mult de o mie de alegători. „Sunt șase secții de votare în comună și circa 6.000 de oameni cu drept de vot. Suntem o comună mare, a doua după Poiana Mare. O să vină oamenii la vot, nu vor fi probleme“, ni s-a spus de la una dintre secții.

Bechet – un oraș părăsit în ziua alegerilor

votant la bechet

Primul oraș de pe DN 55 vizitat a fost Bechet, iar prima impresie lăsată a fost cea a unei localități părăsite. Nici urmă de „observatori“ pe marginea drumului, în dreptul secțiilor de votare, așa cum întâlneai prin comunele anterioare. La intrarea în cea mai importantă secție de votare din oraș se aflau doar jandarmii, iar înăuntru un singur alegător. Până la ora 12.00, aici votaseră circa 200 de persoane. „Nu prea are cine să vină, pentru că aproape 40% dintre locuitori sunt plecați în străinătate. De asta e așa pustiu pe aici!“, ne spun cei din secție. După ora 12.00, pe stradă mai treceau răsleț câteva persoane care se îndreptau spre secția de votare. La Călărași, însă, părea ceva mai multă mișcare. La două dintre secții, procentul de prezență la vot se apropia de 20% (ora 12.30), pe listele suplimentare votaseră câte zece persoane, iar pentru urna mobilă fuseseră 47 de solicitări. „A venit și o persoană din Suceava să voteze la noi, dar bineînțeles că nu s-a putut“, a spus președintele uneia dintre secții. La ieșirea de la urne, două femei susțineau că au votat „pentru copiii lor care sunt plecați la muncă în străinătate și care ar putea să fie acasă, lângă părinți, dacă li s-ar oferi locuri de muncă“. Tot aici, înainte de intrarea în una dintre secții, se mai puteau zări afișele electorale, cu primarul Craiovei în prim-plan.

Aglomeraţie la Secţia de vot din Dăbuleni (Foto: Marian Apipie)
Aglomeraţie la Secţia de vot din Dăbuleni (Foto: Marian Apipie)

De departe, cel mai mare procentaj de prezență la vot din această zonă se întâlnea, ieri la prânz, la Dăbuleni. Aici, în apropiere de secțiile de votare era mare agitație, iar polițiștii îi rugau pe cetățenii care își exprimaseră opțiunea de vot să nu mai zăbovească în zonă (printre cei abordați se aflau și câțiva membri PSD). La ora 13.00, peste 25% dintre alegători trecuseră deja pragul secțiilor de votare, iar oamenii continuau să vină la vot, tineri și vârstnici. Și aici existau puține persoane care votaseră pe listele suplimentare, nu mai mult de 20.

Alt oraș din Dolj, Segarcea, se „lăuda“ ieri, în jurul orei 14.00, cu un procent de 15% participare la vot – la secția amenajată în sediul ANAF, și cu 25% – la cea de la Liceul Tehnologic „Horia Vintilă“. Aici însă problema era alta: nici una dintre cele două secții de votare nu era semnalizată. Noroc că oamenii se obișnuiseră cu ele de la votările anterioare. „Era un afiș la intrare, dar poate l-a rupt vântul. Oricum, oamenii știu unde să vină“, au spus cei din secții. Una peste alta, ziua alegerilor nu a părut una specială în orașele și comunele din Dolj vizitate ieri, ci mai degrabă una normală, multe dintre satele întâlnite pe traseu părând chiar părăsite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS