14.4 C
Craiova
miercuri, 8 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljLicitații trucate pe banii pentru laptele elevilor

Licitații trucate pe banii pentru laptele elevilor

Foto: Arhiva GdS
Foto: Arhiva GdS

Consiliul Concurenţei (CC) a amendat cinci companii producătoare de lactate cu peste 8,5 milioane de lei (aproximativ 1,9 milioane euro) pentru trucarea unor licitaţii în cadrul Programului Cornul şi Laptele, organizate în perioada 2010 – 2011 în trei județe, printre care și Dolj. GdS a descoperit că licitația care a fost controlată de Consiliu a avut loc în 2010, iar suma din contract s-a ridicat la 8,5 milioane de lei. Licitațiile din Dolj au de ani de zile aceiași câștigători care se rotesc între ei.
Consiliul Concurenței a publicat vineri un comunicat în care a anunțat că a amendat cinci companii producătoare de lactate pentru trucarea licitațiilor pe care le-au câștigat în cadrul programului guvernamental Cornul și Laptele prin care se oferă gratuit produse elevilor din clasele I-VIII. Județele în care inspectorii au descoperit probleme sunt Giurgiu, Ialomiţa şi Dolj. Potrivit comunicatului, companiile sancționate sunt Albalact SA – 4.953.725 de lei, Simultan SRL – 2.215.758 de lei, Dorna SA – 1.020.891 de lei, Lacta SA – 261.306 lei și Deltalact SA – 139.860 de lei. „În urma investigaţiei, Consiliul Concurenţei a constatat că pe parcursul licitaţiilor, cele cinci companii au acţionat concertat, în sensul că, în prima etapă au depus oferte pentru toate loturile scoase la licitaţie de autorităţile contractante, iar în etapa a doua, de licitaţie electronică, şi-au împărţit loturile pentru care au licitat. Concret, în cadrul fiecărei licitaţii, în etapa de licitaţie electronică, fiecare ofertant şi-a ales unu sau două loturi pentru care a acţionat, ceilalţi ofertanţi nelicitând pentru acestea. În acest fel, au licitat doar pentru loturile pe care ştiau că le vor câştiga, eliminând concurenţa“, arată Consiliul Concurenței. „O licitaţie este eficientă din punct de vedere al preţurilor şi calităţii bunurilor ofertate numai în condiţii de concurenţă reală. În această situaţie, ofertanţii au acţionat în mod concertat: contractele au fost adjudecate prin rotaţie, fiecare dintre cele cinci companii câştigând cel puțin un contract în cadrul fiecărei licitaţii“, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, citat în comunicat. Consiliul a precizat că două dintre cele cinci companii, Albalact SA şi Simultan SRL, și-au recunoscut faptele şi, drept urmare, amenda le-a fost redusă cu 20%. GdS a căutat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) licitațiile organizate în Dolj în cei doi ani. Trebuie precizat că în toată țara licitațiile pentru programul Cornul și Laptele sunt organizate de consiliile județene.

Culmea concurenței: să lupți pentru bani, dar să ai același subcontractant

Licitația din Dolj care a avut câștigători o parte din firmele amendate de Consiliu s-a derulat în anul 2010. Procedura de achiziție a fost lansată în luna iulie, iar forma aleasă de Consiliul Județean Dolj a fost licitația deschisă. Produsele lactate au fost licitate pe trei loturi, iar suma estimată a contractelor a fost de 8,1 milioane de lei fără TVA. Șapte firme au depus oferte, dar doar trei au câștigat contractul aferent fiecărui lot: Albalact, firmă cu sediul în județul Alba – 1,8 milioane de lei fără TVA, Simultan SRL, cu sediul în județul Timiș – 2,3 milioane de lei fără TVA și Dorna – cu sediul în județul Suceava – 2,7 milioane de lei fără TVA. În total, cele trei firme au primit 6,9 milioane de lei fără TVA, adică 8,5 milioane de lei cu TVA (circa 1,9 milioane de euro – cât amenda primită de toate cele cinci firme de la Consiliul Concurenței). Simultan și Dorna au câștigat alte două contracte pentru produse lactate în cadrul aceluiași program guvernamental și în 2012, când CJ Dolj a scos la licitație produse împărțite în trei loturi. Dorna a obținut un contract în valoare de 1,9 milioane de lei fără TVA, iar Simultan un contract de 1,6 milioane de lei fără TVA. Firma care a câștigat al treilea lot se numește Sole Mizo, este din județul Timiș, iar contractul a avut o valoare de 1,7 milioane de lei fără TVA. La această licitație au depus oferte șase firme, dar doar trei au fost declarate admisibile, adică exact cele ale câștigătorilor. Aceleași trei firme au câștigat și licitația din 2013, suma totală a contractelor ridicându-se la șase milioane de lei fără TVA. În 2014, CJ Dolj a scos la licitație laptele elevilor renunțând la loturi. Întreaga sumă de circa un milion de euro fără TVA a fost câștigată de Simultan, după ce oferta sa a fost declarată singura admisibilă din cele două depuse. În 2015, a venit rândul Albalact să câștige contractul. Două firme au depus oferte la licitația în valoare de 5,4 milioane de lei fără TVA, Dorna Lactate și Albalact, dar ultima a luat toți banii.
Una dintre cele mai interesante licitații care nu a intrat încă în atenția Consiliului Concurenței este cea organizată de CJ Dolj în septembrie anul acesta. Pentru contractul de 4,5 milioane de lei fără TVA s-au înscris în cursă două firme, Simultan și Albalact, adică aceleași care recunoscuseră că au trucat licitații, așa cum arăta comunicatul CC. Dintre cele două, doar oferta firmei Albalact a fost declarată admisibilă. Interesant este că ambele firme, teoretic concurente, au avut același subcontractant, firma Setracom din Baia Mare. De asemenea, alt aspect interesant este că la licitațiile în care au concurat unele împotriva altora nu s-au depus contestații.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS