2.9 C
Craiova
joi, 26 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCâți tineri absolvenți fără loc de muncă există în Dolj?

Câți tineri absolvenți fără loc de muncă există în Dolj?

Mulți tineri ies de pe băncile școlii și nu se angajează nicăieri (Foto: Bogdan Grosu)
Mulți tineri ies de pe băncile școlii și nu se angajează nicăieri (Foto: Bogdan Grosu)

Sunt absolvenți de liceu sau de facultate ori care au abandonat școala, au vârste cuprinse între 16 și 25 de ani, dar nu își găsesc un loc de muncă și nu se mai află în nici o formă de pregătire profesională. Numărul lor nu este evidențiat exact în statistici, deși la nivel european se acordă finanțări pentru această categorie de tineri, tocmai pentru a-i sprijini să se angajeze.

Peste 406.700 de doljeni sunt apți de muncă în Dolj, din care populația ocupată civilă reprezintă 248.800 de persoane (salariați, agricultori, patroni, inclusiv persoane casnice), conform datelor din documentul intitulat „Balanța forței de muncă“, furnizat de Direcția Județeană de Statistică Dolj. Șomerii înregistrați în evidențele statului sunt în număr de 26.138, iar elevii și studenții cu vârstă de muncă totalizează 131.700 de persoane. În cadrul balanței forței de muncă pe județ, Statistica a evidențiat numărul persoanelor aflate în incapacitate permanentă de muncă (pensionari pe caz de boală care nu mai pot munci vreodată) ca fiind 12.400, precum și „alte persoane în și peste vârsta de muncă aflate în activitate“, în număr de 20.200, unde intră inclusiv femeile casnice, conform metodologiei de calcul utilizată de Statistică. Însă mai există o categorie de persoane apte de muncă, neevidențiată distinct în statistici.

Tineri invizibili în statistici

Recent, în legislația muncii a fost introdusă o categorie nouă de tineri, care nu ar fi încadrați în categoria șomerilor, în adevăratul sens al cuvântului. Este vorba despre generația numită generic NEETs (Not in Education, Employment or Training). Această categorie cuprinde tineri cu vârste între 16 și 24 de ani (de fapt, sunt sub 25 de ani), care nu mai urmează vreo formă de învățământ, nu sunt angajați nicăieri și nici nu beneficiază de vreo formă de angajare. Nu se știe cine sunt, iar numărul lor este doar estimat.
Tinerii fără loc de muncă au fost grupați în această categorie, deoarece, la nivel european, există tot felul de programe cu finanțări europene, pentru a-i ajuta pe cei cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani să se angajeze sau să înceapă o afacere.
Și în România au început să fie acordate diverse facilități pentru această categorie de tineri. OUG nr. 60/2016 prevede acordarea unor subvenții lunare, ce se pot acorda pentru o perioadă de 18 luni firmelor care angajează tineri din categoria NEETs.

2.749 de tineri sub 25 de ani își caută un loc de muncă

Autoritățile doljene nu au o evidență clară a tinerilor din categoria NEETs, ci doar a tinerilor sub 25 de ani care nu au un loc de muncă și se află în căutarea unui job. Aceștia intră în rândul șomerilor. În schimb, nu mai figurează în statisticile privind șomajul tinerii care au ieșit de pe băncile școlilor, nu au loc de muncă și nu caută să se angajeze. „Conform cadrului legal în vigoare, tânărul NEETs este definit ca fiind tânărul cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani care nu are loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională. Menționăm că la nivelul județului nostru, până la finele lunii noiembrie 2016, 1.014 tineri din această categorie au beneficiat de serviciile de profilare și încadrare în nivelul de ocupabilitate: ușor ocupabil, mediu ocupabil, greu ocupabil și foarte greu ocupabil“, au precizat reprezentanții Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Dolj, la solicitarea GdS.
La nivelul AJOFM, există evidențiați doar 2.749 de tineri care au sub 25 de ani și care nu au loc de muncă. „Pe 30.09.2016, în evidențele instituției noastre erau înregistrați 26.138 de șomeri, dintre aceștia 2.749 fiind persoane cu vârsta sub 25 de ani. De asemenea, precizăm că în primele nouă luni ale anului 2016 s-au încadrat în muncă 1.171 de persoane cu vârsta sub 25 de ani. Referitor la evoluția numărului de tineri NEETs, menționăm că momentan nu dispunem de date statistice în acest sens“, au precizat reprezentanții AJOFM Dolj.

Fonduri europene pentru o parte a tinerilor NEETs din țară

În trei regiuni de dezvoltare se vor putea obține, în curând, finanțări europene pentru tinerii fără serviciu și care nu mai sunt la școală, fie pentru pregătirea lor profesională, fie chiar ei pot aplica pentru a învăța să fie antreprenori. Ca să își deschidă o afacere, tinerii NEETs din regiunile Sud-Est, Centru și Sud-Muntenia pot primi până la 30.000 de euro, bani europeni, prin Programul Operațional Capital Uman (POCU). În plus, firmele care încadrează tineri NEETs ca ucenici vor putea primi câte 1.125 de lei pe lună pentru fiecare ucenic fără studii superioare sau 1.350 de lei pentru stagiarii cu studii superioare. Ministerul Fondurilor Europene a lansat, săptămâna trecută, în dezbatere publică, Ghidul solicitantului, pentru această categorie de tineri între 16 și 24 de ani, fără loc de muncă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS