4.2 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFeerie de un sfert de milion de euro în Craiova

Feerie de un sfert de milion de euro în Craiova

Primăria Craiova plătește pentru iluminatul de Sărbători din centrul orașului peste un sfert de milion de euro. Beculețele, ghirlandele, țurțurii și celelalte atracții luminoase nu intră în proprietatea primăriei pentru a le folosi și la anul, ci sunt, de fapt, închiriate de la firma care asigură iluminatul zilnic în oraș. Și Primăria Slatina a plătit o sumă asemănătoare pentru ornamente, dar ea le-a cumpărat și rămân ale ei. Primăria Craiova intenționează să cheltuiască și circa 100.000 de lei fără TVA pentru un concert de Revelion cu artiști cunoscuți, dar a postat anunțul de participare târziu, pe 29 noiembrie, când artiștii probabil aveau deja stabilite concertele.

Centrul Craiovei și Centrul Istoric s-au umplut de instalații și ghirlande luminoase puse în funcțiune de 1 Decembrie, după ce au fost montate, spre uimirea tuturor, în luna octombrie, când afară erau 20 de grade. Jocurile de lumini și țesătura de becuri se întind dinspre Colegiul „Carol I“ până la Universitate, cotesc apoi pe Calea Unirii spre Lipscani până pe strada Panait Moșoiu. Sunt frumoase, atrag privirile, dar au costat o grămadă de bani. Și nici nu sunt în proprietatea orașului, ci au fost închiriate. Păstrând proporțiile, e ca și cum o familie plătește o firmă pentru a închiria un pom de Crăciun cu tot cu globuri și instalații și face acest lucru în fiecare an. Primăria i-a lăsat tot timpul pe craioveni să creadă că, prin noul contract semnat pentru concesionarea iluminatului public, firma Flash Lighting va oferi gratuit ornamentele de Sărbători. Tehnic vorbind, le oferă gratis, dar cere bani pentru montarea, întreținerea și demontarea lor. Dacă într-un singur an, 2016, primăria plătește 1,2 milioane de lei (266.000 de euro) numai pentru închirierea lor, în patru ani ajunge la un milion de euro. Și nu rămâne cu nimic în proprietate. Probabil, primăria a plătit și anul trecut pentru iluminatul de Sărbători, deoarece contractul cu Flash Lighting intrase deja în vigoare. Suma de 1,2 milioane de lei a ieșit la iveală după ce GdS a întrebat primăria cât a costat iluminatul din această iarnă. „Pentru realizarea iluminatului ornamental-festiv 2016/2017 a fost alocată la buget în anul 2016 suma de 1.200.000 de lei. În conformitate cu contractul de delegare prin concesiune a serviciului de iluminat public din municipiul Craiova (cu Flash Lighting – n.r.) (…) unul dintre obiectivele concesiunii este iluminatul festiv temporar utilizat cu precădere, în perioada Sărbătorilor de Iarnă (…) Operatorul pune la dispoziția municipalității materialele necesare, iar autoritatea contractantă achită contravaloarea lucrărilor de montare, demontare, exploatare și întreținere a instalațiilor conform tarifelor aprobate prin contract“, se arată în răspunsul primăriei. Iată care sunt elementele decorative pentru a căror montare, demontare și întreținere primăria plătește 266.000 de euro în acest an: șiruri luminoase, plase luminoase, țurțuri luminoși, ghirlandă verde luminoasă, baghete tip picătură curgătoare, figurine luminoase stâlp, figurine medalion, figurine 3D, brad luminos, banner iluminat festiv, ornamente (globuri, steluțe, fundițe).

Încă un rând și la Slatina, dar rămâne în dulap

Și Primăria Slatina a făcut cheltuieli în acest an pentru ornamentele de Sărbători, dar le-a cumpărat. „Pentru a însufleți atmosfera specifică Sărbătorilor de Iarnă, au fost achiziționate: 1 bucată brad înalt de zece metri (valoare: 700 lei), bannere cu leduri, figurine de stâlpi, șiruri luminoase cu leduri, arcade luminoase 3D cu efect curgător, cercuri suspendate 2D cu efect dinamic și baghete luminoase, țurțuri luminoși de culoare alb «rece», baghete curgătoare, fântână arteziană 3D statică (1 bucată), fântâni arteziene 3D cu efect curgător (2 bucăți), precum și ornamente pentru bradul anterior menționat – globuri în diverse culori, fulgi de zăpadă, stele etc. (…) Valoarea ornamentelor decorative de iarnă achiziționate în acest an se ridică la circa 790.000 de lei fără TVA“, se arată într-un comunicat al municipalității oltene.
Pentru montarea și demontarea ornamentelor va plăti și Primăria București, conform unui răspuns trimis Hotnews, în care nu se precizează costul, ci doar faptul că ornamentele se întind pe o lungime de 29 km. În 2015, Primăria București a plătit trei milioane de lei pentru montare, demontare și factura la energie electrică.

Primăria schimbă macazul la Orășelul Copiilor

Orășelul Copiilor a fost amenajat fără ca primăria să se mai asocieze cu vreo firmă (Foto: Lucian Anghel)
Orășelul Copiilor a fost amenajat fără ca primăria să se mai asocieze cu vreo firmă (Foto: Lucian Anghel)

Înapoi la Craiova. În acest an, primăria nu a mai încredințat unei firme organizarea Orășelului Copiilor, așa cum a procedat în ultimii ani, orășel pe care l-a mutat de pe esplanada Teatrului „Marin Sorescu“ în Piața „Mihai Viteazul“. Scandalurile constante și acuzațiile aduse de unii consilieri locali ai opoziției legate de lipsa de transparență în alegerea firmelor au determinat primăria ca în acest an să schimbe regulile. Decizia a venit și după ce GdS a scris că firmele cărora le-a fost încredințată direct amenajarea patinoarului din centru în ultimii patru ani au fost reprezentate de aceeași persoană sau rudele sale, care au schimbat numele firmei în fiecare an. Într-un răspuns trimis GdS, primăria spune că a aprobat toate solicitările firmelor ce au dorit să desfășoare activități în centru și că nu a fost nevoie de licitații, ci s-a mers pe varianta acordurilor de ocupare temporară a domeniului public. Tiribombele, trenulețele și mașinuțele sunt operate de patru agenți economici, dintre care un SRL și trei întreprinderi familiale. Fiecare a închiriat suprafețe cuprinse în 28 și 240 de metri pătrați, iar sumele plătite sunt între 560 și 4.800 de lei. Prețul pe metrul pătrat de închiriere a domeniului public în zona 0 a orașului este de 0,5 lei pe metrul pătrat pe zi. „Organizarea Orășelului Copiilor în Piața «Mihai Viteazul» s-a făcut pe considerentul că această locație dispune de o suprafață mai mare, necesară desfășurării diverselor activități economice specifice acestei perioade“, explică primăria. De ce nu s-a mai semnat contract de asociere cu o firmă, ca în anii trecuți? „Primăria nu a mai considerat oportună încheierea unui contract de asociere cu o firmă pentru amenajarea Orășelului Copiilor“, spune municipalitatea. Cei patru agenți economici nu au voie să folosească instalații de sonorizare, trebuie să mențină curățenia, să nu afecteze circulația pietonală și să plătească energia electrică folosită. Singurul SRL din cei patru agenți economici, Prunaru Dis Parc, este din Buzău, iar unul dintre acționarii săi mai deține o firmă care a fost în centrul unui scandal, la sfârșitul anului 2014, legat tot de organizarea Orășelului Copiilor în Craiova. Firma pe care o deține, Pink Park din Buzău, s-a asociat atunci cu primăria, care i-a oferit gratuit esplanada Teatrului Național „Marin Sorescu“ și i-a plătit utilitățile, iar Pink Park a plătit 16.000 de euro pentru concertul de Revelion.

Concertul de Revelion, mușchiul artistului și notorietatea

Tot din categoria evenimentelor de Sărbători face parte și spectacolul de Revelion din acest an, pentru care primăria a pus la dispoziție circa 100.000 de lei fără TVA (aproximativ 25.000 de euro). Anunțul de participare la licitație a fost postat târziu pe pagina de internet a instituției, 29 noiembrie, când mulți dintre artiștii cunoscuți aveau deja angajamente semnate. Ofertele trebuia depuse până pe 8 decembrie, dar primăria nu a răspuns dacă a găsit un câștigător. Cu acești bani, primăria vrea să angajeze o firmă care să aducă pe scenă trei-patru artiști și să ofere un foc de artificii cu o durată de cinci minute. Cine să fie artiștii? Cel puțin doi trebuie să aibă notorietate, să fie difuzați în prezent atât la radio, cât și la tv și să aibă cel puțin un album lansat. Cerințele au dus la o corespondență savuroasă între primărie și una dintre firmele interesate, care a cerut clarificări. Întrebată dacă pot fi aduși artiști care nu sunt difuzați la radio, dar au notorietate, precum Loredana, Adrian Enache, Horia Brenciu, Andreea Bălan sau Andreea Antonescu, primăria a spus că, din punctul ei de vedere, își menține cerințele din caietul de sarcini, cu precizarea că o parte din artiștii menționați au apariții în emisiuni radio sau tv. Primăria a răspuns și la întrebarea: „Dacă unul dintre artiști nu mai poate sau nu mai dorește să cânte, îl putem înlocui cu un alt artist?“. „Da, se poate înlocui, dar numai în cazuri de forță majoră, cu un artist de același nivel“, a replicat primăria. Nu este clar dacă forța majoră înseamnă că mușchiul artistului nu vrea să mai cânte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS