Un studiu realizat de o firmă de recrutare relevă faptul că pe primele trei luni ale anului viitor, în regiunea Sud-Vest Oltenia „se prognozează cea mai slabă piață a forței de muncă din ultimii șase ani“. Cei mai mulți dintre angajatorii din regiune care au participat la respectivul studiu susțin că nu vor face angajări în următoarele trei luni. Mai mult, unul din cinci antreprenori din Oltenia a spus că va face disponibilizări în intervalul ianuarie-martie 2017.
Regiunea Sud-Vest Oltenia este singura din țară în care cei mai mulți dintre angajatorii care au participat la un studiu specializat privind perspectivele evoluției pieței muncii, realizat de firma de recrutare Manpower, consideră că nu vor face noi angajări în intervalul ianuarie-martie 2017. „În regiunea Sud-Vest, intențiile de angajare slăbesc comparativ cu trimestrul I 2016, Previziunea Netă de Angajare fiind de -5%, cea mai puțin optimistă și singura negativă din țară, cu 1 punct procentual mai slabă decât în ultimul trimestru și cu 16 puncte procentuale mai slabă decât în intervalul ianuarie – martie 2016“, se arată în comunicatul de presă transmis de Manpower. Previziunea Netă de Angajare se obține făcând diferența dintre procentul de angajatori care anticipează o creștere a volumului total de angajări și procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în firmele lor, în trimestrul următor.
În vestul țării se estimează că se vor face cele mai multe angajări
Cum stau lucrurile în restul țării? Cei aflați în căutarea unui loc de muncă se pot aștepta la un climat favorabil angajărilor în șapte din cele opt regiuni ale țării, în special în regiunea Vest, arată firma de recrutare. „Previziunea Netă de Angajare de +22% raportată de angajatorii din regiune (regiunea Vest – n.r.) este cea mai puternică din ultimii aproape doi ani, îmbunătățindu-se considerabil atât față de trimestrul IV din 2016, cât și față de trimestrul I din 2016 (…). Angajatorii din regiunea Nord-Vest continuă să fie optimiști, Previziunea Netă de Angajare de +16% rămânând stabilă comparativ cu trimestrul IV din 2016 și îmbunătățindu-se în raport cu primul trimestru al lui 2016. Angajatorii din regiunea Sud raportează la rândul lor o Previziune Netă de Angajare de +16%, care se îmbunătățește față de trimestrul IV cu zece puncte procentuale (…)“, se arată în comunicatul de presă al celor de la Manpower.
La studiul respectiv au participat 625 de angajatori din România, din fiecare județ al fiecărei regiuni a țării. Firmele respective activează în zece domenii ale activității economice.
19% din firmele intervievate intenționează să facă reduceri de personal
Potrivit Manpower, antreprenorii din județele Olteniei care au participat la studiu nu doar că nu vor face multe angajări în primul trimestru din 2017, dar aproape un sfert dintre ei au declarat că vor trece la disponibilizări. În Oltenia, „doar 8% dintre angajatori intenționează să facă angajări, comparativ cu media națională de 19%, sau cu regiunile unde așteptările sunt cele mai mari, precum Vest, unde ponderea angajatorilor care intenționează să facă angajări este de +24%“, susțin reprezentanții firmei de recrutare care a analizat sondajul. Ei mai spun că în cele cinci județe ale Olteniei previziunile pentru primele trei luni din 2017 sunt și mai sumbre: „19% dintre angajatori intenționează să facă reduceri de personal, față de doar 13% la nivel național“.
Previziunile privind angajarea s-au adeverit în Dolj
Pe parcursul anului în curs, perspectivele de angajare au rămas relativ stabile de la trimestru la trimestru în Oltenia, însă se restrâng considerabil pe primul trimestru din 2017, arată realizatorii studiului-document, ce se vrea un barometru al evoluției pe termen scurt a pieței muncii în perioada următoare.
Potrivit datelor de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, anul acesta a crescut numărul locurilor de muncă din Dolj până la mijlocul anului. Astfel, în luna iulie, în Dolj s-a ajuns la cel mai mare număr de angajați din tot anul, respectiv 146.293 de persoane în total, fiind vârful angajărilor pe tot anul. În schimb, în august și septembrie nu doar că nu s-au făcut mai multe angajări ca lunile anterioare, ci a scăzut numărul persoanelor cu serviciu legal, adică cu contract individual de muncă. În august, numărul angajaților din Dolj a scăzut la 145.946 de persoane, iar în septembrie s-a mai redus, ajungând la 145.572, ceea ce înseamnă că numărul disponibilizărilor făcute în luna respectivă a fost mai mare decât numărul angajărilor noi, efectuate de firme. În octombrie, numărul total de angajați a crescut ușor, cu aproximativ 200 de persoane, conform acelorași statistici furnizate luna trecută de ITM Dolj.