4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAproape 500.000 de lei, prejudiciu în al doilea dosar „Masa caldă“

Aproape 500.000 de lei, prejudiciu în al doilea dosar „Masa caldă“

Complexul Energetic Oltenia se va constitui parte civilă în noul dosar
Complexul Energetic Oltenia se va constitui parte civilă în noul dosar

Anchetatorii au stabilit prejudiciul în al doilea dosar „Masa caldă“, instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu. Este vorba de o pagubă în dauna Complexului Energetic Oltenia (CEO) însumată la aproape 500.000 de lei.
Dosarul a fost deschis în anul 2013, iar expertiza financiar-contabilă cerută de procurori a ajuns în posesia acestora zilele trecute. Aceasta arată că prejudiciul rezultat din decontarea ilegală a unor mese pentru mineri şi a unor cheltuieli de protocol este de 493.226 de lei. Vizaţi sunt zece actuali şi foşti directori din minerit.
Acuzaţiile vizează comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Potrivit anchetatorilor, în dosar a fost deja începută urmărirea penală.
AGA va aproba demersul de recuperare a banilor

CEO se va constitui parte civilă în al doilea dosar „Masa caldă“, în care prejudiciul a fost estimat recent la aproape 500.000 de lei. Directorii traşi la răspundere sunt următorii: Ion Stoichiţoiu, Constantin Lăzăroiu, Aristică Tănăsoiu, Daniel Olaru, Nicolae Viaşu, Mihail Raicu, Constantin Cărămizoiu, Dorel Vavură, Ion Sgondea, Elena Mihaela Trufelea. Dosarul a fost deschis ca urmare a unui raport de control realizat de Corpul de control al Complexului Energetic Oltenia.
Potrivit documentului, au fost constatate neconcordanţe între numărul de mese comandate pentru salariaţi şi numărul de posturi efectiv prestate, precum şi decontarea, în mod ilegal, a unor sume de bani cu titlul de cheltuieli de protocol. Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu a transmis CEO o adresă în care se menţionează prejudiciul estimat şi dacă societatea păgubită se constituite parte civilă în dosar. În acest sens au fost deja făcute demersuri, iar o documentaţie va fi supusă aprobării Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) CEO, care are programată o şedinţă pe 16 ianuarie 2017.

Primul dosar „Masa caldă“ are un prejudiciul de 2,6 milioane de lei

Este de aminit că în primul dosar „Masa caldă“ sunt vizaţi, de asemenea, peste 20 de actuali şi foşti şefi din minerit, în frunte cu Daniel Burlan, fostul manager al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia.
Primul dosar „Masa caldă“ a fost soluţionat cu trimitere în judecată şi a ajuns pe rolul Tribunalului Dolj. Prejudiciul rezultat tot din decontări ilegale de mese este de 2,6 milioane de lei. Dosarul a fost returnat însă procurorilor pentru refacerea anchetei. Magistraţii doljeni au decis luna trecută să retrimită dosarul „Masa caldă“ la Parchet, în motivarea deciziei arătându-se constatarea unor neregularităţi în privinţa rechizitorului.
Potrivit anchetatorilor, în perioada ianuarie 2009-aprilie 2013, la exploatările miniere din subordinea fostei EMC Motru au fost decontate în plus circa 300.000 de porții de mâncare. Beneficiar al decontărilor a fost firma Cazare Cantine Motru, administrată de omul de afaceri Alexandru Ciorecan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS