4.2 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCât a încasat Primăria Craiova pentru gunoiul depozitat la Mofleni

Cât a încasat Primăria Craiova pentru gunoiul depozitat la Mofleni

Pentru fiecare tonă de deşeuri adusă la depozitul ecologic de la Mofleni, municipalitatea  a primit echivalentul în lei a 0,5 dolari (Foto: Arhiva GdS)
Pentru fiecare tonă de deşeuri adusă la depozitul ecologic de la Mofleni, municipalitatea a primit echivalentul în lei a 0,5 dolari (Foto: Arhiva GdS)

În contractul de asociere dintre Consiliul Local al Municipiului Craiova şi SC Eco Sud SRL, privind depozitul ecologic de la Mofleni, se stipulează şi obligativitatea firmei care administrează groapa de gunoi din Bănie să plătească municipalităţii o sumă de bani pentru deşeurile ajunse aici: 0,5 dolari pe tonă, pentru cele aduse din oraş, şi un procent de 2% din încasările realizate din depozitarea altor deşeuri decât cele din Craiova. Câţi bani au intrat în vistieria municipiului din aceste taxe aflaţi în cele de mai jos. 

Miile de tone de gunoi de la Mofleni
Miile de tone de gunoi de la Mofleni

În urmă cu două luni, Craiova s-a confruntat cu o situaţie fără precedent: o criză a deşeurilor. Invocând necesitatea unor lucrări care să asigure optimizarea spaţiului de depozitare, Eco Sud SRL, operatorul Depozitului Ecologic de la Mofleni, lua decizia de a temporiza accesul maşinilor de gunoi în incinta depozitului. Situaţia a durat cinci zile (3-7 octombrie), timp suficient ca oraşul să fie sufocat de gunoaie. Autogunoierele au aşteptat cu orele să descarce deşeurile menajere la rampă, graficele de colectare au fost date peste cap, iar craiovenii au rămas cu gunoaiele pe la porţi sau cu platformele arhipline. Eco Sud a ieşit apoi la înaintare şi a solicitat Primăriei Craiova o creştere a tarifului aferent depozitării, de la 21 de euro cu TVA, la 29,7 euro plus TVA, considerând că de aici ar trebui să rezulte fondurile necesare dezvoltării Depozitului. În schimb, autorităţile locale au considerat iniţiativa operatorului ca un şantaj, solicitând firmei calcule bine fundamentate, care să demonstreze nevoia de creştere a preţului.
Contractul de asociere dintre Eco Sud şi Consiliul Local Craiova a fost încheiat în 2002, când primăria a pus la dispoziţia societăţii terenul de 49,38 ha pentru realizarea unui depozit ecologic pentru deşeuri menajere, industriale asimilabile deşeurilor solide urbane şi stradale. La clauzele financiare ale contractului era prevăzut un preţ de depozitare de 11,90 dolari pe tonă, exprimat în lei la cursul BNR din ziua plăţii. În primii doi ani însă, părţile au convenit un tarif de 17,85 dolari pe tonă, după care acesta urma să revină la cel adjudecat prin licitaţie, adică 11,90 dolari pe tonă. Între timp însă, între Eco Sud şi SC Salubritate SRL Craiova, firma care colectează deşeurile menajere din oraş şi le transportă la Depozitul de la Mofleni, s-au încheiat mai multe acte adiţionale la contractul de asociere din 2002, în care se stipula şi tariful de depozitare. Primul act încheiat a păstrat preţul de 11,90 dolari/tonă (cu acea excepţie a primilor doi ani, când tariful a fost de 17,85 dolari), însă actul următor a modificat tariful la 21 euro/tonă, TVA inclus (modificare începând cu 25.09.2008). De atunci s-au încheiat acte adiţionale în fiecare an, dar tariful pe tonă a rămas acelaşi: 21 de euro, cu TVA.

Câţi bani a plătit Eco Sud

În contractul de asociere dintre Consiliul Local Craiova şi Eco Sud SRL (nr. 17/5.06.2002), pe lângă tariful perceput pentru deşeurile menajere depozitate la groapa de la Mofleni se mai stipula însă ca o cotă parte din acest tarif şi un procent din încasările firmei să se întoarcă în contul primăriei. Mai exact, la art. 42 (literele a şi b) se menţionează că CL Craiova va primi echivalentul în lei a 0,5 dolari pe tona de deşeuri depozitate, la cursul de schimb oficial al BNR în ziua plăţii, dar şi 2% din încasările realizate de Eco Sud din activitatea de depozitare a altor deşeuri decât cele livrate direct sau indirect de către Consiliul Local Craiova. Conform contractului, prin noţiunea de încasări „se înţelege totalitatea sumelor încasate din activităţile prestate de firmă în cadrul Depozitului Ecologic de la Mofleni, pe bază de tarif“. Alt procent din încasări, de data asta de 7%, era prevăzut să fie cedat Primăriei Craiova, dacă Eco Sud desfăşura la Mofleni activitate de tratament şi eliminare a deşeurilor industriale.
Pornind de la incidentul din urmă cu două luni, la acea vreme s-a pus problema dacă părțile au respectat de-a lungul timpului toate clauzele din contractul de asociere, inclusiv aceea privind obligaţia Eco Sud de a transfera trimestrial către Trezoreria Municipiului Craiova sumele menţionate mai sus. A plătit Eco Sud vreun ban Primăriei Craiova? Firma spune că da.
Într-un răspuns oferit GdS, Eco Sud susţine că începând din 2005 şi până în luna septembrie 2016 a plătit primăriei suma de 1.819.777 lei. La aceasta s-ar fi adăugat şi alţi 119.767 de lei, reprezentând penalităţi de întârziere, pentru că „au existat unele mici întârzieri la plata acestor obligaţii, în legătură directă cu frecvenţa încasărilor tarifului de depozitare“, după cum s-au exprimat reprezentanții societății. Adică un total de 1.939.544 de lei, echivalentul a 451.057 de dolari, la cursul actual stabilit de BNR. Chiar dacă tariful de depozitare a crescut între timp de la 11,90 dolari pe tonă, la 21 de euro, contribuţia de 0,5 dolari pe tonă convenită iniţial a rămas la fel. „Nu s-a mărit această contribuţie de 0,5 dolari pe tonă, întrucât nu a existat o modificare de contract pe această temă“, a explicat Eco Sud. Operatorul Depozitului Ecologic de la Mofleni susţine că a mai plătit, pentru perioada 2005 – septembrie 2016, şi suma de 187.949 de lei, reprezentând acel procent de 2% specificat în contract. „În ceea ce priveşte taxa de 7%, aceasta nu a fost plătită niciodată, întrucât societatea nu a desfăşurat activitate de tratament şi eliminare a deşeurilor industriale“, a mai menţionat Eco Sud.

Sumele declarate de primărie și Eco Sud nu coincid

Pentru a vedea dacă spusele operatorului sunt veridice, am cerut aceleaşi date şi de la Primăria Craiova. Municipalitatea a precizat că „până în prezent, Consiliul Local al Municipiului Craiova a încasat conform art. 42, lit. a (acea cotă de 0,5 dolari pe tona de deşeuri depozitate, n.r.), suma de 539.366,47 dolari şi, conform art. 42, lit. b (acel procent de 2% din încasări, n.r.), suma de 173.471,38 lei. Pe perioada derulării contractului de asociere, SC Eco Sud SRL a achitat trimestrial sumele datorate“.
Sumele transmise însă de primărie nu coincid cu cele declarate de Eco Sud, dar nici nu par să fie prea mari discrepanţe. La prima categorie, între suma încasată de primărie şi cea plătită de Eco Sud este o diferenţă în plus de 88.309 dolari, dar asta se poate explica prin faptul că suma înaintată de operator a fost exprimată în lei, ea fiind covertită în dolari la cursul actual al BNR. Or, în ultimii zece ani, dolarul a fost cotat mult mai jos faţă de nivelul actual (a stagnat mulţi ani în jurul valorii de 3,3 lei şi a început să crească din 2015). În schimb, diferenţa în minus de 14.478 de lei dintre suma declarată ca plătită de Eco Sud şi cea anunțată ca încasată de Primăria Craiova nu pare să aibă explicație, banii rătăcindu-se parcă pe drum.

Cum a ajuns Eco Sud să solicite creşterea tarifului

La începutul lunii octombrie, accesul mașinilor de gunoi la depozit a fost restricționat, la poartă formându-se cozi de zeci de metri
La începutul lunii octombrie, accesul mașinilor de gunoi la depozit a fost restricționat, la poartă formându-se cozi de zeci de metri

Contractul de asociere dintre Eco Sud şi CL Craiova a avut ca obiect „proiectarea, finanţarea, execuţia, exploatarea şi postmonitorizarea unui Depozit Ecologic de Deşeuri Solide Urbane în Municipiul Craiova, pe baza contribuţiilor specifice ale fiecărei părţi“. Potrivit contractului, Consiliul Local contribuia cu terenul pentru realizarea Depozitului şi se obliga să asigure depozitarea gunoiului colectat, iar Eco Sud contribuia cu construcţia Depozitului, gestionarea şi administrarea acestuia. Când a pornit scandalul gunoiului din Craiova, iar Eco Sud solicita primăriei creşterea tarifului, una dintre motivări a fost şi aceea că firma a fost obligată de lege să plătească impozit pe terenul de la Mofleni, lucru neluat în calcul atunci când s-a încheiat contractul de asociere.
„Contractul a fost încheiat încă din anul 2002, perioadă în care plata impozitelor sau taxelor aferente terenului nu intra în obligaţiile subscrisei, pe cale de consecinţă, astfel de costuri nu au fost prevăzute în tariful de depozitare a deşeurilor stabilit împreună cu Consiliul Local al Municipiului Craiova la data încheierii sau pe parcursul executării acestuia. În conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare la data semnării contractului, plata oricăror impozite sau taxe pentru teren revenea proprietarului terenului, în speţă Municipiului Craiova. Ulterior, prin intrarea în vigoare a Codului fiscal, în special prin modificarea adusă acestuia prin Legea nr. 343/2006, intrată în vigoare pe 1.01.2007, s-a introdus obligaţia plăţii taxei pe teren, ca şi sarcină fiscală. Abia pe 27.09.2012, în urma controlului efectuat de inspectori din cadrul Primăriei Craiova, s-a încheiat un Raport de Inspecţie Fiscală şi s-a emis decizia nr. 125284, prin care s-a stabilit în sarcina Eco Sud obligaţia de plată a sumei de 493.262 lei, reprezentând «taxa de teren», şi majorări de întârziere în cuantum de 415.031 de lei aferente perioadei 31.03.2007 – 31.08.2012. În anii 2013 și 2014 s-au emis, de asemenea, decizii de impunere pentru aceeași taxă pe teren. Pe 25.09.2014, Eco Sud a plătit suma de 1.432.000 de lei, reprezentând 714.063 de lei taxa de teren şi 717.938 de lei accesorii“, au explicat reprezentanţii societăţii, într-un răspuns transmis GdS.
Depozitul Ecologic Mofleni a fost inaugurat în anul 2005, iar fluxul mediu de deşeuri se ridică la 400 de tone zilnic, depozitul deservind Craiova şi alte 32 de localităţi din Dolj. Fiind proiectat pentru a asigura depozitarea a aproximativ 6.000.000 mc deşeuri, se estimează că depozitul va funcţiona timp de 39 de ani. Zona de depozitare destinată stocării deşeurilor are o suprafaţă aproximativă de 39 de hectare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS