4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljIzolarea conductelor pe părțile comune scade factura la căldură

Izolarea conductelor pe părțile comune scade factura la căldură

Conductele care tranzitează apartamentul pot fi izolate pentru a reduce costul facturii la căldură
Conductele care tranzitează apartamentul pot fi izolate pentru a reduce costul facturii la căldură

Craiovenii care nu mai folosesc căldură din sistemul centralizat de încălzire al orașului pentru că și-au montat alte surse de încălzire a locuinței pot să scadă cheltuielile la întreține dacă își izolează conductele care transportă agent termic.

Izolarea coloanelor care traversează apartamentele duce la diminuarea suprafeţelor echivalente termic și, implicit, la reducerea cheltuielilor la întreţinere ale craiovenilor care și-au montat centrală termică sau panouri electrice. Totuși, izolarea coloanelor nu înseamnă scutirea totală de la plata cheltuielilor comune de încălzire.
Deşi au făcut niște cheltuieli cu montarea de centrale de apartament, mulți dintre craiovenii care locuiesc la bloc plătesc sume importante reprezentând contravaloarea agentului termic aferent conductelor care le traversează locuinţele. Din acest motiv, ei au apelat la o metodă care să le mai reducă din datoriile faţă de furnizorul de căldură, de care credeau că au scăpat odată cu debranşarea. Proprietarii și-au izolat conductele care le traversează apartamentele, mergând până acolo încât au izolat și țevile din subsol, pentru a ceda mai puțină căldură. Într-o astfel de situație este și Dumitru Ionescu, proprietar din blocul A1 de pe strada Știrbei Vodă. Craioveanul și-a montat panouri electrice pentru a-și asigura căldura din apartament, a închis caloriferele și a izolat conductele care îi traversează apartamentul, dar este nemulțumit că nu i se reduce factura la căldură pe părțile comune. „Eu nu mai folosesc caloriferele. Mi-am montat panouri electrice și am închis toate celelalte surse de căldură. Am izolat conductele care trec prin casă și, cu toate acestea, nu mi se calculează o scădere a costurilor pentru energia termică pe părțile comune. În bloc, noi avem repartitoare și firma trebuie să ia în calcul această modificare. De exemplu, pentru luna octombrie am de plătit căldură pe părțile comune 83,45 de lei. Nu mi se pare corect să plătesc această sumă din moment ce eu am conductele izolate. Firma Techem, care ne-a montat repartitoarele și ne-a făcut inventarierea, trebuie să vină să constate aceste modificări“, susține Dumitru Ionescu, proprietar în blocul A1. Iar cazul acestuia nu este singular, în aceeași situație aflându-se și craioveni care au centrale de apartament.

Dumitru Ionescu și-a izolat conductele din apartament cu scopul de-a scădea factura
Dumitru Ionescu și-a izolat conductele din apartament cu scopul de-a scădea factura

Izolarea conductei conduce la o diminuare a consumului individual cu până la 45%

Reprezentanții firmei de repartitoare spun că acolo unde există astfel de izolații ale conductelor care transportă agent termic, consumul și implicit factura scad până la 45% din totalul costurilor cu căldura. „În situația proprietarilor de apartamente care folosesc altă sursă de încălzire și au procedat la izolarea conductelor care tranzitează locuința, aceștia trebuie să știe că un material izolant cu o grosime de 10 mm le poate reduce consumul cu 45%. Concret, în cazul proprietarului din blocul A1, dacă acesta a făcut izolarea după ce s-a făcut inventarierea, trebuie să ne anunțe să facem alte măsurători ale corpurilor de încălzire, să stabilim noul SET (suprafeţele echivalente termic) și, prin urmare, îi scade factura pe părțile comune“, a precizat Cătălin Popescu, reprezentantul firmei Techem.
Izolarea conductei nu presupune diminuarea cu 100% a suprafeţei echivalente termic, ci conduce numai la o diminuare a consumului individual. Cu alte cuvinte, izolarea coloanelor nu înseamnă scutirea totală de la plata energiei termice pentru încălzire, ci diminuarea cantităţii de energie termică repartizată în funcţie de suprafața echivalentă termic rămasă după izolare.
Din punct de vedere tehnic, nu este considerată izolaţie termică în instalaţii simpla acoperire sau „mascare“ a unor coloane cu materiale izolante specifice lucrărilor de construcţii, precum rigips, carton, cărămizi, bolţari, faianţă, gresie, parchet, şapă.
În cazul apartamentelor prevăzute cu repartitoare de costuri, repartizarea cheltuielilor cu energia termică se face numai de către firma ce are în exploatare repartitoarele şi prestează servicii în baza contractului încheiat cu asociaţia de proprietari.
În acest caz, repartizarea energiei termice se face de către firma de repartitoare, conform prevederilor din Norma tehnică aprobată prin Ordinul Preşedintelui ANRSC nr. 343/2010.
Ce trebuie să facă proprietarii care au montate repartitoare

Pentru izolarea coloanelor, în cazul apartamentelor prevăzute cu repartitoare de costuri, proprietarul spaţiului de locuit sau cu altă destinaţie trebuie să solicite aprobare în acest sens de la asociaţia de proprietari. Ulterior, locatarul execută lucrările de izolare a coloanelor cu resurse proprii, iar după executarea lor trebuie să se adreseze firmei de repartitoare pentru constatarea şi verificarea execuţiei lucrărilor de izolare, inclusiv aplicarea sigiliilor, și pentru întocmirea procesului-verbal de constatare. Proprietarii apartamentelor debranşate situate în condominii prevăzute cu repartitoare se vor adresa numai firmelor care au montat repartitoarele, nu SC Termo Craiova SRL.

Conductele care tranzitează apartamentul pot fi izolate pentru a reduce costul facturii la căldură
Conductele care tranzitează apartamentul pot fi izolate pentru a reduce costul facturii la căldură

Pași de urmat de către proprietarii cu centrale

Cazul craioveanului Dumitru Ionescu nu este singular. La fel de nemulțumiți că plătesc căldură pe părțile comune sunt și craiovenii cu centrale de apartament, fie că sunt sau nu într-un bloc în care s-au încheiat convenții de facturare individuală. În această situație este și Ion Badea, proprietar în blocul 9 din cartierul Cornițoiu, cu distribuție pe orizontală. Acesta spune că și-a montat centrală de apartament și nu înțelege de ce mai plătește căldura pe părțile comune, cu precădere căldura de pe casa scării. „Eu mi-am montat centrală și nu văd rostul facturării căldurii pe părțile comune și mai ales pe casa scării, unde coloanele trebuie să fie izolate. În acest fel s-ar diminua și costul nostru pentru părțile comune“, este de părere Ion Badea.
În cazul apartamentelor în care s-au efectuat măsurători, s-au determinat suprafeţele echivalente termic (SET) şi sunt încheiate convenţiile de facturare individuală pentru care se emit facturi individuale pentru consumul de energie termică, repartizarea energiei termice se face de către operatorul local conform prevederilor art. 12 din Ordinul preşedintelui ANRSC nr. 483/2010.
În cazul apartamentelor cu măsurători SET şi facturare individuală, după executarea lucrărilor de izolare, proprietarul solicită asociaţiei de proprietari verificarea lucrărilor de izolare conform recomandărilor din condiţiile tehnice de izolare şi întocmeşte în două exemplare procesul-verbal de constatare. Asociaţia de proprietari centralizează datele şi solicită la SC Termo verificarea lucrărilor de izolare efectuate (inclusiv aplicarea elementelor de sigiliare). Procesul-verbal de constatare a izolării coloanei va fi însoţit de o fişă tehnică sau declaraţia de conformitate pentru materialul izolant, din care să reiasă în mod obligatoriu grosimea izolației și materialul cu care s-a izolat. Diminuarea SET după izolarea conductelor va fi luată în calcul de către furnizor pentru consumul energiei termice aferente lunii următoare depunerii cererii.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS