Judecat pentru abuz în serviciu și luare de mită într-un dosar privind achiziții suspecte de cloramină, pubele, hidranţi, măşti de gaze și pelerine de ploaie, Mircea Guță, fostul edil din Calafat, a fost chemat în instanță de actualul primar al municipiului, Lucian Ciobanu. Astfel, Primăria Calafat, prin edilul Ciobanu, încearcă să recupereze de la Guță suma de 20.000 de lei – o amendă dată în octombrie 2011 de ANRMAP, care a stabilit atunci că primarul Mircea Guță a încălcat legea, atribuind fără licitație o serie de lucrări pentru asfaltarea străzilor din municipiu.
Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP) constata, în toamna anului 2011, că primarul de atunci al municipiului Calafat, Mircea Guță, a aplicat incorect regulile de estimare a unui contract „în scopul divizării acestuia în mai multe contracte distincte de valoare mai mică“. Asta se întâmpla în 2010, când Primăria Calafat a făcut două achiziții directe de la o societate comercială: mai întâi a cumpărat bitum, asfalt și mixtură asfaltică, după care a întocmit alt contract, cu aceeași societate comercială, pentru asfaltarea unor străzi din Calafat. Costul total a fost de 357.500 de lei. Pentru aceste nereguli, ANRMAP a sancționat cu 40.000 de lei Primăria Calafat, care a achitat suma de 20.000 de lei în termenul legal de 48 de ore. Sancțiunea a fost contestată în instanță, însă Primăria Calafat a pierdut procesul în decembrie 2012. Ulterior, în urma unui control al Curții de Conturi, s-a constatat că bugetul local al municipiului a fost prejudiciat cu suma de 20.000 de lei prin achitarea amenzii date de ANRMAP „fără realizarea unei anchete interne privind persoanele răspunzătoare“. Și raportul Curții de Conturi a fost contestat în instanță de Primăria Calafat, care a obținut însă doar anularea parțială a documentului.
Primarul, în procescu fostul primar
Au urmat alegerile locale din iunie 2016, iar în campania electorală, Mircea Guță nu a mai candidat și a anunțat că îl susține pe candidatul PSD Lucian Ciobanu. Acesta din urmă a câștigat alegerile, iar după ce s-a instalat în fotoliul de primar nu a avut încotro și l-a dat în judecată pe Guță pentru recuperarea prejudiciului constatat de Curtea de Conturi.
Astfel, Primăria Calafat, prin edilul Lucian Ciobanu, a cerut achitarea de către fostul primar a sumei de 20.000 de lei, plus dobânda calculată din octombrie 2011 la zi.
În acțiunea depusă la Tribunalul Dolj, Primăria Calafat a susținut că această sumă reprezintă „prejudiciul efectiv adus bugetului local prin înregistrarea și efectuarea unor cheltuieli care nu sunt prevăzute de legislația în vigoare“. Tot Primăria Calafat consideră culpa pârâtului (Mircea Guță – n.r.) „ca fiind evidentă, aceasta rezultând din neîndeplinirea obligației legale de a asigura punerea în aplicare a prevederilor legale, inclusiv cele privind luarea măsurilor legale pentru identificarea persoanelor care au determinat sancționarea municipiului și recuperarea prejudiciului produs de la acestea“.
Acțiunea Primăriei Calafat a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Dolj pe 16 decembrie, primul termen de judecată fiind stabilit pentru 27 ianuarie 2017.
Problemele penale ale fostului primar din Calafat
În iulie 2014, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Mircea Guță, acesta fiind acuzat că a păgubit bugetul municipiului cu peste 400.000 de euro prin achiziția unor bunuri la prețuri „umflate“. Este vorba de achiziții directe de cloramină, bănci stradale, pubele, coşuri de gunoi, hidranţi, măşti de gaze, elemente pentru pichete PSI, elemente componente pentru staţii autobuz, pelerine de ploaie, sârmă etc., de la SC Bricomat SRL, SC Perhart Instal SRL şi SC Agmeb Materiale SRL. Pentru aceste achiziții, Guță ar fi primit drept mită un autoturism Chrysler de la Constantin Coman, reprezentantul celor trei firme.
„În calitate de primar al municipiului Calafat şi ordonator principal de credite, în perioada 2008-2011, a determinat şi favorizat cumpărarea mai multor bunuri şi produse, de la SC Bricomat SRL, SC Perhart Instal SRL şi SC Agmeb Materiale SRL, administrate de aceeaşi persoană, respectiv inculpatul Coman Constantin, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce reglementează achiziţiile publice şi la un preţ mult mai mare decât preţul pieţei, cauzând prin aceasta unităţii administrativ teritoriale un prejudiciu total de 1.632.398,75 lei (echivalentul a 403.041,93 euro)“, au reținut procurorii. Dosarul se află pe rolul Tribunalului Dolj, următorul termen fiind stabilit pentru 10 ianuarie.
Dacă acest prim dosar penal vizează achizițiile făcute de Primăria Calafat în perioada 2008-2011, într-un al doilea dosar, aflat în lucru la DNA Craiova, sunt anchetate achizițiile făcute în al doilea mandat al primarului Guță, în perioada 2011-2014.