Baia de Aramă este un reper al învăţământului din judeţul Mehedinţi. Aici funcţionează una dintre cele mai importante instituţii de formare a tinerilor din mediul rural şi nu numai. Este vorba de Colegiul Tehnologic „Constantin Brâncoveanu“, care, începând din acest an, are şi un campus şcolar modern pentru elevii ce vin să studieze aici.
Bazele învăţământului liceal din Baia de Aramă au fost puse în urmă cu aproape şase decenii. Înfiinţarea liceului a fost, de fapt, o continuare firească a începuturilor în educaţie, care datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Atunci, un preot pe nume Ioan Ştefan venea de la Hinova şi se stabilea în Baia de Aramă. Asemenea lui Creangă, după un timp avea să renunţe la haina preoţească şi să se dedice educaţiei copiilor. „Primul dascăl pe care îl avem menţionat este preotul Ioan Ştefan. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, acesta a venit de la Hinova şi s-a stabilit în Baia de Aramă. Şcoala de lângă mănăstire i-a purtat numele, iar în faţa mănăstirii există o statuie a lui. Mormântul lui se află în cimitirul din Baia de Aramă. Lângă Şcoala de băieţi, cum era numită Şcoala «Ioan Ştefan», se află şi Şcoala de fete, numită şi Şcoala «Virginia», situată tot pe aleea care duce spre mănăstire. Aceasta a fost construită de Protopopescu din Strehaia“, a spus Cornel Boteanu, profesor în cadrul Colegiului Tehnologic „Constantin Brâncoveanu“ din Baia de Aramă.
Tradiţia învăţământului este veche în Baia de Aramă, iar de-a lungul timpului au existat mai multe forme de învăţământ. În trecut, aici exista o şcoală de meserii, ce a funcţionat în perioada antebelică şi interbelică. În privinţa liceului, profilul lui s-a schimbat de-a lungul timpului. În prezent, acesta se orientează spre domenii de actualitate. „Liceul poartă numele domnitorului Constantin Brâncoveanu, care a trecut pe aici, prin Baia de Aramă. Liceul s-a înfiinţat în 1957 şi dacă la început a avut un profil teoretic şi funcţiona cu un singur rând de clase, apoi lucrurile s-au schimbat şi s-a specializat pe tehnologia minieră. A avut mult timp acest profil, iar apoi a devenit un grup şcolar industrial cu mai multe specializări, introducându-se clasele de informatică, de ştiinţe ale naturii, şi s-a ajuns în prezent la statutul de colegiu tehnologic. Avem şi două clase postliceale, unde concurenţa este foarte mare. De asemenea, avem o clasă de agroturism, care pregăteşte forţă de muncă pentru pensiunile ce se deschid aici în zonă. Totodată, le oferă tinerilor posibilitatea să rămână aici şi să deschidă chiar ei pensiuni şi mici afaceri“, a mai spus Cornel Boteanu.
Campus nou pentru orașul cu cei mai mulți elevi din județ
Faima liceului a ajuns şi dincolo de graniţele judeţului, astfel încât mulţi elevi din Gorj aleg să îşi facă studiile în Baia de Aramă. În prezent, nu mai puţin de 1.400 de elevi trec pragul acestei unităţi de învăţământ. Sabina Luca este unul dintre ei. Este gorjeancă şi a ales să studieze în Baia de Aramă pentru că liceul este aproape de localitatea natală şi, mai mult decât atât, ştie că aici este o unitate de învăţământ de elită. „Sunt din Gorj şi fac naveta la colegiul din Baia de Aramă. Am optat pentru această unitate de învăţământ pentru că este cea mai aproape de mine, dar şi pentru că aici sunt cadre didactice extrem de bine pregătite. După absolvirea liceului vreau să urmez Facultatea de Litere şi să devin profesor chiar aici, în Baia de Aramă“, a spus Sabina Luca, elevă în clasa a X-a.
Numărul mare de elevi şi faptul că provin din zone îndepărtate au fost motivele care le-au determinat pe autorităţile locale să extindă liceul şi să construiască un campus în incinta acestuia. După mulţi ani de aşteptare, lucrările demarate în 2007 au fost finalizate. Începând din acest an şcolar, campusul a fost dat în folosinţă şi este unul dintre puţinele din Mehedinţi. „Această investiţie a început în 2007 pe fonduri guvernamentale, dar în 2011 au fost sistate finanţările către aceste campusuri. Numai la nivelul judeţului Mehedinţi demaraseră cinci astfel de investiţii. În 2014 s-a deschis axa pe Programul Operaţional Regional pentru a putea semna contractul de finanţare pentru această investiţie şi suntem singurii din judeţ care am reuşit să semnăm acest contract de finanţare. Am finalizat acest campus, care este o investiţie importantă în învăţământ pentru că în Baia de Aramă există cel mai mare număr de elevi din judeţ. Până acum, cadrele didactice erau obligate să funcţioneze în trei schimburi. Odată cu realizarea acestei investiţii ne-au fost aprobate două clase postliceale, auto şi sanitară, care pot fi urmate gratuit de către cei care doresc, şi, de asemenea, am putut înfiinţa o grădiniţă cu program prelungit. Totodată, am achiziţionat şi microbuze, iar copiii beneficiază de transport gratuit“, a spus Ionel Rafael Dunărinţu, primarul din Baia de Aramă.
După ce îşi finalizează studiile liceale, mulţi dintre absolvenţi se îndreaptă spre centre universitare din Craiova, Timişoara sau Bucureşti. Există însă şi tineri care exploatează potenţialul turistic al zonei şi îşi deschid mici afaceri în acest domeniu.