Sport Club Municipal (SCM), patronat de Primăria Craiova, i-a creat probleme financiare unui tânăr baschetbalist. Clubul a comunicat greșit ANAF că l-a plătit pe tânăr cu peste 22.000 de lei pe an, dar în realitate acesta primise anual doar 4.000 de lei. După trei ani de la semnarea contractului cu SCM, Cosmin Duță s-a trezit somat de ANAF că are de plătit o contribuție suplimentară la Sănătate (CASS) de peste 1.000 de lei. A cerut explicații clubului, dar nu l-a băgat nimeni în seamă. S-a dus la fisc, dar degeaba. Atunci s-a adresat instanței și a sesizat GdS, bănuind că ori este o greșeală, ori cineva a luat banii în numele său. După ce jurnaliștii au început să pună întrebări, actuala conducere a clubului a găsit soluția.
„Numele meu este Cosmin Duță. Vă rog să mă sprijiniți în rezolvarea unei grave probleme cu care mă confrunt. Am fost sportiv legitimat la SCM Craiova în anul 2012, cu o indemnizație de 4.000 de lei pe an. În anul 2015 am fost somat de ANAF să plătesc CASS (contribuția la Sănătate – n.r.) la suma de 22.500 de lei pe care aș fi încasat-o de la SCM Craiova“, a scris Cosmin în sesizarea trimisă GdS. Documentele pe care ni le-a prezentat arată cum instituțiile statului îți creează probleme fără să ai nici o vină, apoi bagă capul în pământ ca struțul în loc să încerce să-și repare greșeala.
Cosmin Duță a fost legitimat la SCM Craiova, secția baschet, în 2012. A semnat un contract cu o valoare de 4.000 de lei pe an, practic indemnizația care se acordă sportivilor de vârsta lui. Pe atunci avea 18 ani. Trei ani mai târziu, ANAF avea să-i facă o surpriză neplăcută. „În anul 2015, am fost înștiințat de organele fiscale că aș avea de achitat către statul român o diferență de contribuție la asigurările sociale de sănătate, pentru anul 2012, în sumă de 1.041 de lei. Agenția Națională de Administrare Fiscală mi-a comunicat Decizia de Impunere Anuală din care rezulta că aș fi încasat în anul respectiv suma de 22.500 de lei ca salariu. În termen legal, am formulat contestație împotriva actului administrativ, aceasta fiind soluționată de Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Craiova. Am arătat că, deși am fost remunerat de clubul sportiv, nu am încasat niciodată sumele de bani pentru care mi s-a stabilit cuantumul de plată, nici de la SCM, nici de la o altă persoană fizică sau juridică“, a spus Cosmin Duță. Contestația a fost respinsă de DGRFP pe motiv că acesta figurează în evidențele fiscale cu venituri din convenția civilă încheiată cu SCM Craiova, conform declarației informative 205 depuse de SCM, „venituri pentru care plătitorul (SCM – n.r.) nu a evidențiat și reținut contribuția de asigurări sociale de sănătate aferentă“. Atâta timp cât el primise 4.000 și nu 22.500 de lei, Cosmin Duță a solicitat fiscului să ceară CSM acte doveditoare. „Organul fiscal s-a mulțumit să soluționeze contestația doar pe baza Declarației 205“, a spus Cosmin. Cum problemele plecau, de fapt, de la club, acesta s-a adresat în scris SCM pentru a-i înmâna documentele contabile (state de plată, fluturași de salariu etc.). Clubul i-a înregistrat documentul și l-a aruncat într-un sertar. Acolo a și rămas.
La judecată cu fiscul
Văzând că statul îl pune la plată din cauza greșelii unei alte instituții a statului și nimeni nu vrea să-și asume vina, Cosmin Duță a dat fiscul în judecată pentru anularea deciziei de impunere și a cerut instanței să oblige SCM să-i comunice actele pe baza cărora i-a umflat de patru ori veniturile. „Cum eu nu am încasat niciodată suma de bani menționată de DGFRP Craiova, va rezulta că ori s-a comis o greșeală din partea plătitorului de venituri, ori a semnat fluturașii de salariu și încasat banii altă persoană în locul meu“, se arată în acțiunea depusă la Tribunalul Dolj în aprilie 2016. De atunci au trecut patru termene, dar SCM tot nu s-a deranjat să caute actele și să le trimită. Acest lucru l-a enervat și pe judecător care, la ultima înfățișare, a amenințat clubul că îl amendează cu 300 de lei. „Lipsă răspuns la adresa emisă de instanță. Se revine cu adresă, cu avertisment amendă 300 de lei“, se arată în încheierea de ședință din 8 decembrie. Clubul a ieșit din letargie după ce GdS s-a interesat de caz. A recunoscut că a fost o greșeală, dar, mai important, a găsit și soluția: rectifică declarația trimisă fiscului și trece suma corectă. Adică ceea ce putea face de mai bine de un an.
SCM reface greșeala la foc automat
Directorul SCM din perioada martie 2015 – octombrie 2016, Marius Barcan, nu a dorit să comenteze situația, îndrumându-ne către actuala conducere interimară, asigurată de fosta contabilă-șefă, Daniela Grădinaru. „Am dat o decizie de control intern, dacă tot a fost făcută sesizarea, și am făcut control ca la carte. Am găsit o greșeală. A greșit când a scris (nu se știe cine – n.r.). El (Cosmin Duță – n.r.) a primit o decizie de impunere anuală pe anul 2012 în care avea trecută la total bază de calcul suma de 22.500 de lei. În 2015 a primit-o. Fiscul îi calculează contribuție datorată 1.236 de lei, îi scade 195 de lei calculat de noi și îi spune că trebuie să plătească diferența de 1.041 de lei. Anul 2012 se regăsește în doi ani sportivi, adică sunt două contracte. Unul pe perioada 1 august 2011 – 31 mai 2012 și unul între 1 august 2012 și 30 aprilie 2013. În acea perioadă era și nebunia asta cu plata contribuției la Sănătate, care nu era obligatoriu să fie reținută la sursă. Obligația a fost doar pentu primul semestru din 2012. De aceea Fiscul i-a și scăzut suma oprită de noi. Codul Fiscal a fost o nebunie în acea perioadă. Mai mulți sportivi au primit astfel de decizii pentru Sănătate, noi am făcut adresă la primărie pentru a ști cum procedăm și ni s-a răspuns că nu era obligația noastră să reținem contribuția și să o plătim“, a explicat inițial Daniela Grădinaru.
Potrivit acesteia, greșeala a apărut după ce o persoană a introdus greșit în calculator sumele plătite scrise inițial de mână, într-un tabel. „În primul contract sumele se plăteau în tranșe. Greșeala s-a întâmplat la primul stat. (Cosmin Duță – n.r.) avea planificat 2.000 de lei, a realizat 1.600 de lei, considerată avans, și a rămas lichidarea de 400 de lei. După care, când l-a făcut (tabelul – n.r.) în calculatorul pentru calcularea contribuțiilor, pe avans au trecut 16.000 de lei în loc de 1.600 de lei. Și de aici toată nebunia. A greșit cine le-a făcut la vremea respectivă. Nu am ce să aflu. Este o greșeală și punct. Nu vreau să dau explicații pentru ceea ce nu am făcut eu“, a spus Daniela Grădinaru.
Directoarea a recunoscut că lucrurile puteau fi rezolvate foarte ușor. „A venit o citație de la tribunal care cerea niște documente sub amenințarea unei amenzi de 300 de lei. A trebuit să caut Declarația 205 în doi ani fiscali. Acum eu sunt în funcție și nu vreau să dau o informație care nu era reală și precisă, de aceea am preferat să nu trimit nici un document la prima citație. Dacă problema se poate rezolva acum, se putea rezolva și atunci. Clubul putea să trimită, dar era greu, pentru că nu se mai deschid CD-urile din 2012 ( cu declarațiile – n.r.) și, atunci, voi face o declarație rectificativă. Voi face totul cum trebuie. Am întrebat și se poate depune declarație rectificativă“, a concluzionat Daniela Grădinaru.