Sute de şomeri doljeni au solicitat pe parcursul anului 2016 concediu medical. Alte zeci au rămas fără indemnizaţie de şomaj deoarece au refuzat locurile de muncă oferite de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Dolj, deşi aveau calificarea necesară. Începutul acestui an însă se anunţă promiţător: din primele zile ale lui 2017, foarte multe persoane au venit la sediul agenţiei pentru a solicita detalii despre noile măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă, arătându-se interesate să-şi caute un serviciu chiar şi la zeci de kilometri de casă.
Conform prevederilor Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, plata indemnizației de șomaj încetează la data refuzului nejustificat de a se încadra într-un loc de muncă conform pregătirii sau nivelului studiilor. În ciuda obligaţiilor impuse de lege, în fiecare an sunt şomeri care refuză un anumit loc de muncă, deşi au calificarea necesară. „În perioada ianuarie – noiembrie 2016, la nivelul AJOFM Dolj a fost încetată plata indemnizației de șomaj pentru un număr de 65 de persoane, pe motivul refuzului unui loc de muncă“, a declarat Alina Ghercioiu, purtător de cuvânt la AJOFM Dolj.
361 de şomeri din Dolj au solicitat concediu medical
În anul 2016, 361 de persoane au solicitat suspendarea plății indemnizației de șomaj pentru a beneficia de indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă. Şomerii care intră în concediu medical primesc o remuneraţie care poate reprezenta cel puţin 75% din indemnizaţia de şomaj şi poate ajunge până la 100%. Concediile medicale solicitate de doljeni au cauze variate: de la concediile pentru bolile obişnuite, plătite cu 75%, la probleme medicale survenite pe perioada sarcinii sau alte afecţiuni medicale grave. Cei care beneficiază de indemnizaţie de şomaj au obligaţia, conform legii, să înştiinţeze în scris AJOFM Dolj în momentul apariţiei stării de incapacitate temporară de muncă, comunicând şi datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor şi unitatea în care funcţionează acesta, în termen de 24 de ore de la data acordării concediului medical. În situaţia în care apariţia stării de incapacitate temporară de muncă a intervenit în zile declarate nelucrătoare sau împlinirea termenului de 24 de ore se realizează în zile declarate nelucrătoare, persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj au obligaţia de a înştiinţa în prima zi lucrătoare agenţia pentru ocuparea forţei de muncă la care sunt înregistrate. Indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă se suportă din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Conform OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, numărul maxim de zile remunerate pentru incapacitate temporară de muncă este de 183 într-un an calendaristic. La certificatele medicale cu durata peste 90 de zile, prelungirea trebuie aprobată de medicul expert al asigurărărilor sociale. „Şomerii au dreptul să intre în concediu medical, dar pe această perioadă nu mai primesc indemnizaţia de şomaj, persoana în cauză urmând să fie repusă în plată după ce face o cerere la AJOFM Dolj“, a explicat Alina Ghercioiu.
Mulţi doljeni şomeri interesaţi de primele de încadrare şi instalare
Guvernul a adoptat, la sfârşitul anului trecut, OUG nr. 60/2016, care modifică Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă. Astfel, au fost modificate condițiile și sumele pe care le primesc șomerii care îşi schimbă domiciliul pentru a se angaja. Până în decembrie 2016, această primă de instalare era de 3.500 de lei. „În cursul anului 2016 au fost acordate 30 de prime de mobilitate, 14 prime de încadrare în cuantum de 1.000 de lei și 16 prime de instalare în cuantum de 3.500 de lei, potrivit prevederilor legale anterioare“, a menţionat purtătorul de cuvânt al AJOFM. Între măsurile concrete incluse în noul pachet se găsesc măsuri active destinate ocupării ce încurajează mobilitatea prin acordarea unor prime de instalare şi de încadrare. Prima de instalare se va acorda persoanelor înregistrate ca șomeri care se încadrează într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 km față de cea în care îşi au domiciliul sau reședința şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate acesteia. Prima de instalare se va acorda în două tranșe, 50% la data instalării și 50% după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare, iar cuantumul acesteia este diferențiat: 12.500 de lei pentru șomerii care se încadrează în muncă într-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reședința; 15.500 de lei pentru șomerii care se încadrează în muncă într-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reședința, în situaţia în care sunt însoţiţi de membrii familiei. În cazul în care ambii soți îndeplinesc condițiile de acordare a primei de instalare, unul va primi 12.500 de lei, iar celălalt va primi 3.500 de lei. „S-au prezentat la Agenţie foarte multe persoane interesate de aceste facilităţi. Precizăm faptul că primele de mobilitate (prima de încadrare și prima de instalare) se acordă persoanelor șomere care au domiciliul/reședința sau își stabilesc noul domiciliu/reședința în zonele prevăzute în Planul Național de Mobilitate. Acesta a fost aprobat prin Hotărârea Guvernului 903/2016 publicată în Monitorul Oficial nr. 1017 pe 19 decembrie 2016. În perioada imediat următoare ne aşteptăm să primim cereri în vederea acordării primei de instalare sau de încadrare“, a precizat Alina Ghercioiu.
În Planul Naţional de Mobilitate sunt peste 60 de localităţi din Dolj
Peste 60 de localităţi din Dolj fac parte din acest plan naţional de mobilitate, în special unităţi administrativ-teritoriale din mediul rural cu grad de marginalizare peste medie şi grad de marginalizare severă, unităţi administrativ-teritoriale cu grad redus de dezvoltare conform valorilor indicelui dezvoltării umane locale şi a unităţilor administrativ-teritoriale în care ponderea şomerilor înregistraţi sau a persoanelor beneficiare de venit minim garantat şi alocaţie pentru susţinerea familiei este de peste 10%. Printre localităţile din Dolj prevăzute în Planul Naţional de Mobilitate se numără: Amărăştii de Jos, Argetoaia, Bârca, Bistreţ, Bulzeşti, Caraula, Galicea Mare, Gogoşu, Lipovu, Negoi, Orodel, Rast, Valea Stanciului, Vârtop, Vela.
La sfârșitul lunii noiembrie, 25.702 șomeri în Dolj
În baza de date a AJOFM Dolj erau înregistrați, la sfârșitul lunii noiembrie 2016, 25.702 șomeri. Dintre aceştia, 3.614 erau șomeri indemnizați, 533 – șomeri din rândul absolvenților instituțiilor de învățământ și 3.081 – din rândul persoanelor provenite din câmpul muncii.