La Complexul de agrement acvatic din Parcul Tineretului nu se mai lucrează din vară, se așteaptă încă după noua autorizație de construire, mai este de muncă la clădirea pentru bazinele acoperite, iar termenul final acceptat de UE este 30 aprilie 2017. Între timp, autoritățile locale au pierdut șirul termenelor de finalizare a proiectului înaintate și neonorate, toate declarațiile primarului Olguța Vasilescu legate de Water Park dovedindu-se departe de realitate.
Proiectul european de 20 de milioane de euro privind construirea unui complex de agrement acvatic în Parcul Tineretului din Craiova poate fi trecut la categoria eșecuri ale administrației locale, având în vedere apele tulburi în care s-a scăldat de-a lungul vremii și care nici în prezent nu s-au limpezit. Ba chiar au înghețat de la atâtea promisiuni privind termenul de finalizare, toate neonorate. Water Park-ul s-a întrecut în termene de finalizare anunțate și nerespectate, păsuiri din partea UE, expertize tehnice și autorizații de construire emise și revocate, dar mai puțin în lucrări executate conform graficelor stabilite inițial. Iar când GdS a semnalat existența unor probleme privind lucrările de la parcul acvatic, constructorii și autoritățile locale au încercat să ascundă gunoiul sub preș. În prezent, la Water Park se așteaptă o nouă autorizație de construire, după ce precedenta, eliberată în martie 2016 de Primăria Craiova, a fost revocată de aceeași instituție în iulie 2016.
Potrivit unui răspuns trimis GdS de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia, responsabilă cu proiectele europene, parcul acvatic din Craiova ar fi executat în proporție de 90%, clădirea pentru bazine acoperite fiind obiectivul unde ar mai fi de lucru. „Conform Raportului de progres depus de beneficiar (Primăria Craiova – n.r.) la data de 12.12.2016, gradul de execuție a lucrărilor pentru proiectul «Craiova Water Park – Complex de agrement acvatic în Parcul Tineretului» este de 90%. În cadrul proiectului mai sunt de executat lucrări la obiectivul 3 – clădire pentru bazine acoperite, ce constau în închidere fațadă nord și punerea în funcțiune a instalațiilor tehnologice. Începând cu data de 14.07.2016, lucrările au fost sistate din cauza necesității intrării în legalitate cu unele lucrări realizate în neconcordanță cu documentația tehnică vizată spre neschimbare, ce a stat la baza emiterii autorizației de construire 439/25.05.2011. În acest sens, a fost obținut un certificat de urbanism nou și au fost realizate expertizele tehnice privind exigențele esențiale: rezistență mecanică și stabilitate, cât și securitatea la incendiu. În conformitate cu ultimul act adițional de prelungire, proiectul ar trebui să se finalizeze la data de 30 aprilie 2017“, a fost răspunsul ADR Oltenia.
Certificatul de urbanism obținut „în scopul intrării în legalitate a Complexului de Agrement Acvatic din Parcul Tineretului“, la care face referire ADR, este datat 18 octombrie, iar în acesta se menționează, la condiții, că „intrarea în legalitate se face în baza unui referat de expertiză tehnică pentru cerința esențială de calitate «rezistență mecanică și stabilitate» privind starea structurii de rezistență în care se află construcția, precum și pentru cerința esențială de calitate «securitate la incendii»“. Nu este însă prima dată când primăria cere o expertiză tehnică la Water Park.
Primăria a mai făcut o expertiză și în 2015
Înainte de a începe lucrările (martie 2013), Primăria Craiova a emis o autorizație de construire pe baza proiectului tehnic aprobat, iar construcția a început să se ridice conform detaliilor de execuție din documente. Liniștea de pe șantier a fost însă spartă în noiembrie 2014 de procurorii DNA, care susțineau că au descoperit că persoane cu funcții de răspundere din cadrul șantierului au înscris și aprobat la plată cantități de materiale sau lucrări care, în realitate, nu fuseseră executate niciodată, fiind prejudiciat în acest fel bugetul UE cu suma de 2,3 milioane de lei. Din acest motiv, șantierul a „înghețat“ pentru o perioadă.
Pornind de la acest aspect, Primăria Craiova a comandat și ea propria expertiză tehnică și financiară, motivând că vrea să se asigure că lucrările prezintă siguranță. Rezultatul expertizei comunicat de primărie în vara lui 2015 a arătat că structura de rezistență a clădirilor respectă cerințele de securitate, astfel că pe șantier au reapărut muncitorii. În martie 2016, primarul Olguța Vasilescu a semnat eliberarea unei noi autorizații de construire pentru schimbarea soluției constructive la mai multe obiective ale Water Park-ului. Din documentul datat 9 martie reieșea că este vorba despre acoperișul unei clădiri, de clădirea administrativă, de clădirea pentru bazine acoperite și jocuri de apă, de bazine și piscine sau de camerele de tratare a apei. Așa că, după noua soluție tehnică, lucrările s-au reluat, însă doar până vara trecută, când autorizația a fost revocată pentru lucrări realizate în neconcordanță cu documentația tehnică (14 iulie 2016).
Water Park-ul și istoricul inaugurărilor anunțate și ratate
De-a lungul timpului, autoritățile locale au tot înaintat termene de finalizare a lucrărilor și inaugurare a Water Park-ului, dar niciunul nu a fost respectat. Primul termen de finalizare lansat de primarul Olguța Vasilescu, după o vizită făcută pe șantier, a fost vara anului 2014. Apoi, după ce și procurorii DNA au „vizitat“ șantierul, promisiunile de inaugurare s-au mutat în 2015. Primarul anunța ca dată de finalizare a lucrărilor de la Water Park august 2015, apoi octombrie 2015 și, ulterior, decembrie 2015. Nici una nu a stat în picioare. După ce s-a obținut prima păsuire de la UE (cu termen 30 iunie 2016), promisiunile au început iar să curgă. „Mai este un tobogan de montat, câteva finisaje la interior şi să se pregătească terenurile pentru sport. Noi vrem chiar pe 1 iunie, de Ziua Copilului, să îl inaugurăm“, spunea, în aprilie 2016, primarul Olguța Vasilescu. Ziua Copilului a trecut, dar parcul acvatic a rămas închis.
Pe 26 iunie 2016, într-o postare pe o reţea de socializare, edilul le dădea craiovenilor de înţeles că Water Park-ul este gata, iar singura problemă o reprezintă lipsa salvamarilor. „Water Park-ul îşi aşteaptă recepţia. Din păcate, nu am reuşit să rezolvăm încă situaţia salvamarilor, ca să îl putem deschide. Pentru opt locuri vacante, s-a prezentat un singur candidat, care a şi fost admis. S-au scos, din nou, la concurs, celelalte şapte locuri. Dacă ştiţi pe cineva… ca să ne putem bălăci vara asta“, scria pe Facebook Olguța Vasilescu. Surpriza a venit pe 14 iulie 2016, când edilul Craiovei a emis o dispoziție de revocare a autorizației de construire din 9 martie 2016, dată tot de primărie. Lucrările au fost sistate și nu s-au mai reluat, deși, prin toamnă, se spera ca Water Park-ul să fie gata măcar în iarnă și să fie preluat de municipalitate.
Istoricul amânărilor oficiale ale termenului de finalizare
Când s-a semnat contractul cu constructorii Water Park-ului (6 februarie 2013), termenul de finalizare a proiectului a fost stabilit la 32 de luni. Dar nici nu a început bine organizarea de șantier că termenul s-a redus cu șase luni, constructorii anunțând că vor finaliza totul în 29 de luni, adică în aprilie 2015. Pentru că nu era însă chip să se respecte acest termen, durata s-a prelungit cu șase luni, printr-un act adițional, în speță până la 27 octombrie 2015. Ce s-a întâmplat atunci? A apărut imediat un alt act adițional, prin care termenul a fost prelungit, la solicitarea Primăriei Craiova, până la 29 noiembrie 2015. Nici acesta din urmă nu a putut fi respectat, așa că Water Park-ul a intrat rapid pe lista proiectelor cu fonduri europene cu risc de nefinalizare în 2015 și a primit o păsuire până la data de 30 iunie 2016. Cu condiţia ca lucrările să se termine cu bani de la bugetul local, în caz contrar urmând să fie returnată toată finanţarea europeană nerambursabilă acordată până atunci. 30 iunie a trecut, parcul acvatic a rămas tot neterminat, iar primăria a trebuit să ceară o nouă păsuire de la UE. În conformitate cu ultimul act adițional de prelungire, proiectul ar trebui să se finalizeze la data de 30 aprilie 2017, după cum a menționat și ADR Oltenia. Dacă nici până la această dată Water Park-ul nu va fi recepționat, Primăria Craiova va restitui către UE toate fondurile alocate. Contribuţia Uniunii Europene la acest proiect era de 30.320.010 lei.