5.1 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljDolj: Generalul Stoicheci, cel mai longeviv veteran de război din Oltenia, sărbătorit la 106 ani

Dolj: Generalul Stoicheci, cel mai longeviv veteran de război din Oltenia, sărbătorit la 106 ani

Generalul de brigadă Titu Stoicheci, la împlinirea vârstei de 106 ani
Generalul de brigadă Titu Stoicheci, la împlinirea vârstei de 106 ani

Generalul de brigadă în retragere Titu Stoicheci, cel mai longeviv veteran de război din Oltenia, a fost sărbătorit luni de jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Dolj și al Inspectoratului Județean de Jandarmi Mehedinți, la împlinirea vârstei de 106 ani.
Jandarmii s-au prezentat la locuința veteranului Titu Stoicheci, căruia i-au înmânat o diplomă de onoare, o plachetă omagială, un tort și o șampanie, iar sărbătoritul a evocat pentru toți cei prezenți la eveniment momente care i-au marcat viața. „Odată cu înmânarea diplomei de onoare, a plachetei omagiale, a tortului și a șampaniei aniversare, reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean Dolj și ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Mehedinți au ținut să-i transmită bravului jandarm urări de sănătate și multe bucurii alături de cei dragi sufletului. Pentru toți cei prezenți, sărbătoritul a evocat momente care i-au marcat viața, o viață trăită frumos, în care a păstrat amintirile din anii petrecuți în rândurile Jandarmeriei Române“, a precizat IJJ Dolj ieri, într-un comunicat de presă.

„Sănătatea nu vine așa, din afară. Sunt niște reguli pe care trebuie să le respecți“

În urmă cu doi ani, la împlinirea vârstei de 104 ani, Titu Stoicheci a fost sărbătorit la sediul IJJ Dolj, eveniment la care a și participat și în cadrul căruia le-a vorbit celor prezenți – generația mai tânără de jandarmi, familie, rude și jurnaliști-, mai bine de zece minute, atât despre momentele importante din cariera sa, despre bătălia de la Stalingrad, la care a participat, dar le-a dat celor mai tineri și câteva sfaturi pentru viață și sănătate, despre care spune că „nu este ceva care vine din afară, dacă nu respecți niște reguli“.
„Am participat în Al Doilea Război Mondial, cu gradul de sublocotenent până la căpitan, unde am depășit bariera dintre căpitan și maior. Am participat pe front cu Compania 2 Poliție organizată de Legiunea de Jandarmi Dolj, atașată Diviziei 2 Infanterie din Craiova, care a luptat până la sfârșitul războiului, divizie care a avut lupte grele de suportat (…). Aceasta a fost, în mare, istoria. Mă bucur că la ora actuală mă găsesc într-o adunare pestriță, ca să spun așa, din punct de vedere al vârstelor, și vă mulțumesc foarte mult“, a spus Titu Stoicheci.
Veteranul de război a mulțumit conducerii IJJ Dolj pentru organizarea evenimentului în cinstea sa și le-a urat mai tinerilor camarazi să ajungă la vârsta lui, destăinuind și câteva reguli de care a ținut cont în viață. „Vă mulțumesc tuturor pentru organizarea acestei manifestări cu caracter pur sentimental, pentru că este din cugetul dumneavoastră curat, ceea ce pentru mine face foarte mult. Mi-au spus doctorii așa: «Dacă mintea te mai duce, poți să o mai duci încă zece ani». Vă doresc să ajungeți pe treptele cele mai înalte ale profesiei, fără Stalingrad, iar pe scara vârstei, să mă depășiți cu înțelegere, răbdare, gândire corectă și cu sănătate. Să știți că sănătatea nu vine așa, din afară. Sunt niște reguli pe care trebuie să le respecți. Eu nu am consumat nici un fel de alcool, nu am fumat, nu am băut cafea și nu am pierdut nici o noapte“, a povestit veteranul de război.
Generalul de brigadă în retragere Titu Stoicheci s-a născut în comuna mehedințeană Husnicioara, pe 9 ianuarie 1911. După Școala Normală de Învățători din Drobeta Turnu Severin, a urmat Școala Militară de Ofițeri de Infanterie de la Ploiești, pe care a absolvit-o în anul 1933, iar în anul 1936 a fost avansat la gradul de sublocotenent. Între anii 1936-1939 a pus condeiul în mâna elevilor de la Școala Zegaia, din județul Mehedinți.
În anul 1939 a fost concentrat în cadrul Legiunii de Jandarmi Dolj, iar în 1941 a fost trimis pe frontul de la Odessa. La Stalingrad a fost cea mai grea încleștare din cel de-Al Doilea Război Mondial, când a stat adesea cu moartea în față, fără însă a pune în balanță sacrificiul vieții. În anul 1942, s-a întors de pe front, iar în luna martie din anul 1943 a fost avansat la gradul de locotenent și lăsat la vatră. În luna septembrie a aceluiași an a fost concentrat în cadrul Legiunii de Jandarmi Gorj, având diferite etape de concentrare și desconcentrare, până în anul 1947, când a fost avansat pentru rezultate excepționale la gradul de căpitan și trecut în rezervă.
În perioada următoare, și-a continuat profesia de învățător la Școala de la Zegaia, unde a fost director până în anul 1971, când a ieșit la pensie. În semn de respect și considerație, după anul 1990 a fost avansat succesiv la gradele de maior, locotenent-colonel și colonel, în rezervă, iar prin Decretul Prezidențial nr. 943 din 28 noiembrie 2013, începând cu data de 1 Decembrie 2013 a fost avansat la gradul de general de brigadă cu o stea, în retragere, primind, astfel, recunoașterea națională, onoruri și prinosul de recunoștință al generațiilor actuale de jandarmi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS