În numai câteva săptămâni, administrația municipiului Băileşti se va muta într-un spaţiu nou şi modern în care s-au investit peste două milioane de lei. Clădirea dispune de camere special amenajate pentru situaţii de urgenţă, dar şi de un buncăr. Funcţionarii publici, dar şi elevii liceului care se învecinează cu primăria vor avea la dispoziţie o cantină modernă. Vechea clădire în care a funcționat primăria va fi transformată în casă memorială şi muzeu al satului românesc.
Primăria Băileşti a funcţionat ani buni într-o casă revendicată. De doi ani însă, clădirea care inițial a fost şcoală, apoi Palat al Copiilor (Casa Pionierilor, cum este cunoscută în zonă) a intrat în proces de reabilitare şi modernizare. „Moştenitorii prinţului Ştirbei au revendicat imobilul în care a funcţionat ani buni primăria. Ne-au înţeles şi au acceptat să funcţionăm în acel spaţiu fără să ne solicite chirie. Dorinţa noastră este ca în acest imobil să amenajăm o casă memorială în cinstea familiei Ştirbei, dar şi un muzeu al satului românesc, Muzeul «Câmpiei Băileştiului», iar la subsol vrem să înfiinţăm «Crama Zaibărului», având în vedere că marca de vin a fost înregistrată la OSIM în urmă cu nouă ani“, a spus Costel Pistriţu, primarul municipiului Băileşti.
Clădirea în care a funcţionat primăria datează din anul 1920. S-a transformat însă radical, iar astăzi este unul dintre cele mai moderne imobile din judeţ. „Prima şcoală a Băileştiului a funcţionat în acest imobil, apoi a fost Palatul Copiilor. Are o valoare sentimentală pentru majoritatea băileştenilor. În această clădire se ţineau cursuri de aeronautică, electrotehnică, electronică, foto, muzică, dans, carturi. Imobilul a fost ridicat cu ajutorul locuitorilor, singuri au ars cărămida, iar constructorii au realizat o clădire impunătoare. Împreună cu arhitectul am decis însă să construim o aripă nouă în prelungirea acestui imobil. La sfârşitul anului 2016, întreaga construcţie a fost gata. Sperăm ca în câteva zile să ne mutăm în noul sediu“, a adăugat primarul municipiului Băileşti.
Cantină pentru elevi şi angajaţi
Parterul imobilului a fost gândit ca o zonă unică în care să fie concentrate toate serviciile de care are nevoie o persoană. Birourile sunt extrem de spaţioase şi au mobilier nou, iar la subsol a fost amenajată o cantină, unde, pe lângă angajaţii primăriei, vor putea servi aici masa şi elevii Liceului „Mihai Viteazul“ care se află chiar lângă clădirea cea nouă a administraţiei locale. Cantina este dotată corespunzător, doar din punct de vedere procedural mai trebuie îndeplinite anumite condiţii. „A fost gândită şi pentru a veni în sprijinul funcţionarului public, să nu mai plece din imobil, să nu mai piardă timp pentru a-şi cumpăra ceva de mâncare. În momentul în care am gândit-o nu mă aşteptam ca într-un viitor apropiat cornul şi laptele să dispară şi să intervină în legislaţie masa caldă despre care se spune că va fi oferită elevilor. Iniţial, ne-am gândit ca această cantină să fie la dispoziţia elevilor de excepţie, a olimpicilor din oraş, ca un bonus pe lângă taberele gratuite pe care deja le oferim acestora. Şi Liceul Tehnologic «Ștefan Anghel» are cantină, iar pe viitor sperăm ca şi restul unităţilor de învăţământ să se dezvolte în acest sens“, a precizat Pistriţu. La subsol, clădirea are un buncăr pentru situaţii din urgenţă, iar la mansardă, una dintre încăperi a fost mobilată corespunzător pentru situaţii de urgenţă.
Peste 3.500 de persoane au plecat din Băileşti
În prezent, administraţia locală funcţionează cu 70, 75% din personalul de care ar avea nevoie. Lipsa locurilor de muncă a alungat mii de tineri în străinătate. Peste 3.000 de persoane au plecat din oraş, susţine primarul municipiului: „Aşa cum spunea Amza Pellea, pe timpul său erau 22 de milioane de locuitori în România, iar Băileştiul avea 22.000. Spunea că un băileştean trebuie să facă faţă la 1.000 de români! Iată că acest algoritm este valabil şi astăzi, România are peste 20 de milioane de locuitori, Băileştiul peste 20.000. Cum la nivel naţional sunt peste 3,5 milioane de români plecaţi, în municipiul nostru sunt peste 3.500 de persoane plecate… Administraţia publică locală are nevoie de o infuzie de tineri, de puterea, ambiţia lor, de cei care au hotărât să rămână acasă. Este umilitor să vezi copiii cum pleacă în străinătate“.
Parcul din localitate şi spitalul, priorităţi
Începutul acestui an vine cu veşti bune pentru locuitorii oraşului lui Nea Mărin. Unul dintre cele mai importante proiecte este cel de reamenajare a parcului din localitate. „În zona Balasan, vom amenaja partea de periferie a celor două lacuri. Este un proiect a cărui valoare ajunge la două milioane de euro. Avem alt proiect transfrontalier cu un oraş din Bulgaria pentru dotarea Spitalului Municipal «Prof. Dr. Irinel Popescu». Valoarea totală este de 750.000 de euro pentru fiecare localitate, bani din care va fi cumpărată aparatură, iar medicii vor avea posibilitatea să facă schimb de experienţă. În prezent, spitalul are computer tomograf şi mamograf de ultimă generaţie. Pe fondul de mediu vrem să găsim o soluţie pentru încălzirea imobilului nou al primăriei, pentru eficientizarea energiei deoarece în acest moment este extrem de costisitor. Clădirea este încălzită în prezent cu combustibil lichid, însă prin acest proiect vrem instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă. Acest proiect ne-ar fi costat mai mult decât am investit în întreaga primărie“, a spus primarul.