1.7 C
Craiova
luni, 13 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalSituație complicată pe Dunăre, la Porțile de Fier

Situație complicată pe Dunăre, la Porțile de Fier

Din cauza debitelor foarte scăzute, cele două hidrocentrale, I și II, funcționează la puțin peste un sfert din capacitate, iar pentru zilele următoare hidrologii prognozează debite și mai mici.

În contexul crizei energetice care amenință România în această perioadă, vești rele vin de la Hidrocentralele Porțile de Fier I și II din județul Mehedinți. Doi dintre cei mai mari furnizori de energie ai României au probleme serioase din cauza lipsei de apă de pe Dunăre. Deși suntem în mijlocul iernii, debitul fluviului scade vertiginos către un minim istoric, mai ales că se anunță în continuare temperaturi negative. Conform declarației directorului adjunct al SGA Mehedinți, Adrian Drăghici, fluviul avea astzăzi la intrarea în țară, la Baziaș, un debit de 1.900 mc/s, față de o medie multianuală de 4.990 de mc/s, valoarea obișnuită în această perioadă: „La raportarea Hidroelectrica de astăzi se înregistra un debit de deversare la Porţile de Fier I şi I, aproximativ cu debitul de la intrarea în ţară, respectiv un debit de 1.900 mc/s. În perioada următoare, tendința privind debitele fluviului este de staționare, în ușoară scădere, iar în momentul în care temperaturile vor crește un pic, probabil că va exista o ușoară creștere, dar părerea mea este că va fi staționar. Este un debit mic, sub jumătate din valoarea multinațională pentru luna aceasta, respectiv de 4.990 mc/s“, a declarat adjunctul SGA Mehedinți.

Debite mici, producţie de energie la fel

Debitele scăzute din această perioadă influențează foarte mult și producția de energie. Din cele șase hidroagregate de la Porțile de Fier I, doar două sunt în funcțiune, iar la Porțile de Fier I jumătate din cele zece turbine funcționează. Dar nici acestea nu funcționează la întreaga capacitate, adică nu furnizează sistemului naţional întreaga cantitate de energie pe care ar putea să o producă. Cei 1.900 mc/s sunt împărţiţi cu partea sârbă, acestea fiind convenţiile încheiate între cele două state în momentul finalizării celor două investiţii de la Porţile de Fier I şi II. „Din păcate, debitul Dunării este unul foarte scăzut şi din păcate există şi o prognoză nefavorabilă, în scădere. Acesta este şi motivul pentru care la Porţile de Fier I sunt în funcţiune doar două hidroagregate, undeva capacitatea centralei este pe la 25%, iar la Porţile de Fier II sunt în funcţiune doar cinci din cele zece hidroagregate, energie produsă fiind undeva la 30 – 35% din capacitatea centralei. Ceea ce este rău, din punctul meu de vedere, pentru România, în general, este că iarna fiind foarte grea şi gerul foarte mare, consumul de energie electrică este unul foarte ridicat, aşa încât România se află la limita unei crize energetice. Este şi motivul pentru care cea mai mare capacitate pusă la această oră în funcţiune este energia pe cărbune. Dacă debitul mai scade, producţia sigur va scădea, dar nu cu foarte mult, dar ea se va menţine la aceşti parametri foarte, foarte scăzuţi, ceea ce nu este bine pentru România“, a declarat Cristinel Popescu, preşedintele Sindicatului Porţile de Fier.
Mihai Căruntu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS