Aproape toate pliculeţele cu denumiri de etnobotanice care fuseseră scoase la vânzare anul trecut la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Gorj conţineau droguri. Este vorba de 900 de plicuri al căror conţinut era înregistrat ca îngrăşământ de flori şi care purtau denumiri de etnobotanice. Substanţele fuseseră confiscate de inspectorii vamali din Gorj, în anul 2011, şi predate spre valorificare la ANAF, în cadrul magazinului din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Gorj. Marfa era însoţită de o analiză realizată la vremea respectivă în cadrul laboratorului DIICOT Bucureşti. Potrivit documentului, substanţele nu ar fi fost unele cu efecte nocive pentru sănătate şi, astfel, pliculeţele cu denumiri dubioase au fost scoase la vânzare, la un preţ de 25 de bani bucata.
O nouă analiză arată contrariul
În urma apariţiei în spaţiul public a informaţiilor potrivit cărora Finanţele Publice Gorj au la vânzare posibile pliculeţe cu droguri, în luna decembrie a anului trecut procurorii DIICOT Gorj s-au autosesizat. A fost declanşată o anchetă şi comandată o nouă analiză la un laborator specializat. Analiza chimică realizată la un laborator de specialitate, la cererea DIICOT, arată că din cele 900 de pliculeţe, 600 conţin droguri de risc şi de mare risc şi 300 sunt substanţe psihoactive. „A venit raportul preliminar. Sunt droguri de risc şi mare risc, dar cu menţiunea că ele la momentul acela (al confiscării – n.r.) nu erau considerate droguri. Toate sunt. Cam 600 sunt droguri de risc şi de mare risc şi vreo 300 sunt substanţe psihoactive. Deci toate sunt droguri. (…) Pe pliculeţe scria îngrăşământ natural, chestii din astea“, a declarat Mihaela Porime, procuror-şef la structura centrală a DIICOT.
Cum au ajuns drogurile în magazin şi nu la DIICOT
Drogurile au ajuns la magazinul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Gorj în baza documentelor de laborator amintite şi a procedurilor realizate în cazul confiscării de mărfuri. Aproape toate ajung să fie valorificate la magazinele specializate ale ANAF, respectiv ale Administraţiilor din ţară. Magazinul de la Târgu Jiu se află chiar la parterul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Gorj. Potrivit reprezentanţilor AJFP Gorj, nici un pliculeţ cu droguri nu ar fi ajuns la cetăţeni prin cumpărare. Întreaga cantitate de droguri ar fi fost confiscată de procurorii DIICOT Gorj. Pliculeţele, cu denumiri specifice etnobotanicelor, nu au dat de gândit angajaţilor de la Finanţele Publice pentru ca aceştia să nu le scoată la vânzare, ci să sesizeze DIICOT. Potrivit anchetatorilor, în cauză a fost dispusă începerea urmăririi penale in rem pentru fapte nu împotriva unor persoane. Fapta vizată este de efectuare de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive. „Este începută urmărirea penală in rem. Au delegat poliţişti să audieze“, a declarat procurorul-şef al DIICOT, Mihaela Porime.
Drogurile au ajuns la comercializare, întrucât, în momentul confiscării, nu era în vigoare legea care interzicea comercializarea etnobotanicelor.