1.7 C
Craiova
luni, 13 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDenunţător în dosarul lui Vâlcov - secretar de stat la Ministerul Dezvoltării

Denunţător în dosarul lui Vâlcov – secretar de stat la Ministerul Dezvoltării

Al patrulea secretar de stat asumat de PSD Olt a fost numit marți la Ministerul Dezvoltării, tânărul Cătălin Rotea, cu o ascensiune politică greu de egalat, fiind implicat însă într-un proces penal în care fostul ministru al finanțelor publice, Darius Vâlcov, este judecat pentru luare de mită. Cătălin Rotea este un politician în vârstă de doar 33 de ani, dar care, până acum, a ocupat mai multe funcții la care politicieni cu ani buni de experiență nici măcar nu visează. În 2013 a fost, pentru câteva luni, prefect al județului Olt, fiind, la acel moment, cel mai tânăr prefect din țară (avea 29 de ani). Era propus de PNL, care anterior îl sprijinise să ocupe funcția de comisar-șef al Gărzii de Mediu Olt, însă nu acesta a fost partidul care l-a propulsat mai departe, ci PSD, partid în care a ajuns datorită prieteniei cu fostul senator Darius Vâlcov.

Candidat la fotoliul de primar al Balșului

Dacă cea mai înaltă demnitate obținută cu sprijinul PNL a fost cea de prefect, Rotea s-a orientat repede și, de îndată ce fostul primar al Slatinei, Darius Vâlcov, a obținut, în 2012, un mandat de senator, a plecat la București, ca șef de cabinet, mâna dreaptă a celui care avea să ajungă ministru al finanțelor în Guvernul Ponta. Când pe Vâlcov l-a ajuns mâna procurorilor, printre cei care au căzut a fost și Cătălin Rotea, implicat activ în afacerile demnitarului. N-a căzut însă definitiv și, în plin proces de cercetare a faptelor penale ale fostului ministru, chiar în timp ce în spațiul public se vorbea de șpăgi și întâlniri în cimitire, Rotea este numit în fruntea Serviciului de Evidență Informatizată a Persoanei, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Olt (condus de PSD). Din această funcție a fost suspendat pe perioada alegerilor locale, Cătălin Rotea fiind propunerea PSD pentru Primăria Balș. Bătălia pentru Balș a pierdut-o în cele din urmă în fața fostului coleg de partid, penelistul Mădălin Teodosescu.

Martor denunțător în dosarul lui Vâlcov

În timpul cercetărilor efectuate de DNA în ceea ce-l privește pe ministrul Darius Vâlcov, când România vuia la vestea tablourilor găsite în pereți și a lingourilor de aur din seif, Rotea a căpătat calitatea de martor. În această calitate ar fi trebuit să fie audiat, în luna noiembrie, la termenul din procesul în care Darius Vâlcov este judecat la Slatina pentru că ar fi cerut și primit o șpagă de aproape un milion de euro. În noiembrie, Rotea a lipsit motivat, iar la termenul de săptămâna trecută n-a mai putut fi audiat pentru că toți cei trei apărători ai inculpatului Darius Vâlcov au lipsit. Despre cum a cărat șpaga a rămas ca Rotea să povestească în fața judecătorului la termenul din februarie 2017.

Ce spun procurorii

În dosarul de la Slatina, Rotea trebuie să povestească, așa cum a făcut-o în fața procurorilor, cum a făcut ca șpaga pretinsă de Darius Vâlcov să ajungă în locuința acestuia (o primă tranșă), respectiv în seiful pe care Vâlcov îl păstra în casa finului său, deputatul Daniel Bărbulescu.
Procurorii DNA au stabilit prin rechizitoriul pe baza căruia l-au trimis pe Darius Vâlcov în judecată, în cel de-al doilea proces de corupție, următoarele: „În vara anului 2014, ulterior semnării contractului nr. 9022/23.07.2014, dar înainte de data de 27.08.2014, când a fost emisă factura nr. 9805252, Vâlcov Darius Bobdan i-a pretins lui Păduraru Sorin Alexandru, reprezentantul SC CONDOR PĂDURARU SRL, prin intermediul lui Rotea Cătălin Ştefan, 10% din valoarea sumelor, fără TVA, ce urma să fie încasate de SC CONDOR PĂDURARU SRL, în urma încheierii contractului cu SC Compania de Apă Olt SA, respectiv 1.700.000 de lei, în schimbul intervenţiei sale pe lângă factori de decizie din cadrul SC Compania de Apă Olt SA, pentru ca societatea pe care o reprezenta să primească banii la timp şi a primit de la Păduraru Sorin Alexandru, prin intermediul lui Şușală Lucian Petruț şi Rotea Cătălin Ştefan, suma de 1.700.000 de lei în două tranşe, 1.500.000 de lei în luna septembrie 2014 şi 200.000 de lei în luna februarie 2015“.
Vâlcov nu mai era primar al Slatinei, însă avea controlul celor pe care îi lăsase în Primăria Slatina și, pe baza noii calități de „membru simplu“ în PSD Olt, controla inclusiv societățile în care și consiliul județean era parte. Mai mult, cea de-a doua tranșă din șpagă i-a parvenit chiar în perioada în care ocupa fotoliul de ministru al finanțelor.

Doi miniștri și patru secretari de stat

Organizația PSD Olt, cea care a obținut al doilea rezultat pe țară (a depășit-o organizația Giurgiu) la alegerile parlamentare din decembrie 2016, se laudă în prezent cu doi miniștri și patru secretari de stat pe care i-a dat Guvernului Grindeanu.
Ministrul justiției, Florin Iordache, ajuns celebru în urma implicării sale în ceea ce presa a numit „marțea neagră“ și cel de la care se așteaptă susținerea proiectului amnistiei și grațierii, este deputat de Olt, obținând mandat după mandat în acest județ încă din 2000. Al doilea ministru slătinean este Florin Jianu, ministru pentru IMM-uri, antreprenoriat și mediul de afaceri, cu o scurtă experiență pe un post în guvern și în guvernarea Ponta.
În privința secretarilor de stat, la Ministerul Justiției a fost promovată judecătoarea Sofia Mariana Moț, mama primarului Slatinei, Emil Moț, până săptămâna trecută judecător la Curtea de Apel Craiova.
Emil Albotă, venit toamna trecută în PSD Olt, care în ultimii ani a ocupat, cu susținerea UNPR, o funcție de secretar de stat în Ministerul Educației, a fost numit inspector-șef cu rang de secretar de stat al Inspectoratului de Stat în Construcții. Tot PSD Olt și-l asumă și pe Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, care a revenit pe post după o scurtă perioadă de la destituirea sa, în octombrie 2016, de primul-ministru Dacian Cioloș.

Alina Mitran

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS