Zeci de mii de oameni au protestat aseară în toată țara și în străinătate împotriva Legii amnistiei şi graţierii. La Craiova, sute de persoane au ieșit în stradă, iar la București, în mijlocul protestatarilor a ajuns și președintele țării, Klaus Iohannis.
La protestul de la Craiova au participat oameni de toate vârstele, care au declarat că nu sunt de acord cu deciziile guvernului Grindeanu. „Vrem sistem de sănătate, nu iertare de păcate!“, „Legea-i lege pentru toţi, nu făcută pentru hoţi“, „Ei graţiaţi, noi furaţi“, „În democraţie, hoţii stau la puşcărie!“ au fost doar câteva dintre mesajele transmise de craioveni către guvernanţi. „Cei din guvern vor să scape politicienii corupţi de acuzaţii, practic să le spele dosarele. Ar fi fost bine să iasă mai multă lume din casă pentru că e mai cald afară decât în locuinţe. Termo le-a dat un motiv să iasă în stradă, oprind căldura“, a declarat Horia Epure, unul dintre protestatari.
Un alt protestatar era nemulţumit de faptul că guvernul nu a prioritizat rezolvarea problemelor din sistemele de educaţie şi sănătate. „Penalii, condamnaţii nu au ce să caute printre noi. Graţierea trebuie să o facă preşedintele, nu guvernul. Iar dacă guvernul vrea să emită astfel de ordonanţe, trebuie să le pună în dezbatere publică mai întâi, ca să îşi dea şi cetăţenii cu părerea, şi instituţiile în măsură să facă acest lucru. Dacă ar fi fost în dezbatere publică, eu le-aş fi transmis să o retragă. România nu are nevoie de aşa ceva. Noi avem nevoie de spitale. De ce nu s-au grăbit să dea ordonanţe pentru spitale, pentru şcoli? Prin această ordonanţă se doreşte, de fapt, salvarea lui Dragnea, lui Tăriceanu şi compania, iar noi nu suntem de acord. Pentru acest lucru cerem demisia guvernului“, a spus Manuel Borţoi.
Un craiovean a fost determinat să iasă la miting de teama de a nu fi eliberaţi cei peste 2.500 de condamnaţi despre care s-a scris în ordonanţa de urgenţă pe care guvernul Grindeanu intenționa să o aprobe. „Suntem aici pentru că nu suntem de acord cu Legea amnistiei şi graţierii. Nu vrem ca aceia care au făcut rău să fie eliberaţi sau să li se reducă din pedeapsă. Vrem ca aceia care au furat 27 de ani în România să plătească în faţa legii. Prin această ordonanţă se urmăreşte, de fapt, să fie scăpaţi politicienii corupţi de răspundere. Cei care nu au ieşit până acum în stradă ar trebui să se gândească mai mult la viitorul lor şi al copiilor lor. Cei din Craiova ar trebui să ştie că în ultima lună şi jumătate au avut loc două crime în plină stradă, iar dacă ar fi eliberaţi peste 2.500 de infractori aceste lucruri s-ar putea agrava“, a declarat Traian Staicu, un alt protestatar. Toţi cei prezenţi la protestul din centrul Craiovei au susţinut că vor continua să iasă în stradă până ce guvernul va renunţa definitiv la ordonanţa de urgenţă privind graţierea şi amnistia.
Iohannis, în mijlocul oamenilor
Românii au ieșit în stradă indiferent unde s-au aflat, în țară sau străinătate. Peste 20.000 de oameni au mărșăluit în București, lor alăturându-li-se și președintele Klaus Iohannis. „Am venit aici ca alte mii de cetățeni. O gașcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislația din România, vrea să slăbească statul de drept. Or, așa ceva nu se poate admite. Este inadmisibil – sute de politicieni certați cu legea să se găsească cu dosarele curate! Românii, pe bună dreptate, sunt indignați“, a afirmat șeful statului. „Iohannis e cu noi“, „La guvern!“, „Bucureștiul cere «Fără grațiere!»“, „Dragnea nu uita, pușcăria e a ta“, „Fără amnistie, vă vrem la pușcărie“, au strigat protestatarii. Oamenii au ieșit în stradă și în Cluj, Pitești, Piatra Neamț, Baia Mare, Suceava, Satu Mare, Brașov, Iași, Sibiu, Constanța, Timișoara, Arad, Galați, dar și în Danermarca, Norvegia, Paris și Londra.