Taxa de mediu pentru deşeurile inerte şi nepericuloase depozitate la groapa de gunoi, intrată în vigoare de la 1 ianuarie 2017, va fi suportată de populație. La Craiova, cei 80 de lei pe tona de deșeuri colectată în vederea eliminării finale prin depozitare se vor regăsi, de luna viitoare, în facturile emise de firma de salubritate.
După ce au studiat modul în care ar trebui implementată noua taxă de mediu intrată în vigoare de la 1 ianuarie, care se referă la deşeurile inerte şi nepericuloase depuse la groapa de gunoi, autoritățile locale din Bănie au ajuns la concluzia că aceasta nu poate să fie suportată decât de populaţie. Prin urmare, în şedinţa de consiliu local de joi va fi supusă aprobării o hotărâre privind modificarea tarifelor pentru activităţile serviciului de salubrizare, prin care taxa de 80 de lei pe tona de deșeuri colectate și transportate la depozitul de la Mofleni să fie „împărțită“ craiovenilor. „Actul normativ care reglementează această taxă prezintă şi anumite neclarităţi, în sensul în care taxa în cuantum de 80 de lei trebuie să fie achitată către Administraţia Fondului pentru Mediu de către proprietarii depozitelor sau administratorii acestora. În situaţia în care tot serviciul de salubrizare este finanţat prin taxe colectate de autorităţile administraţiei publice locale de la populaţie, este normal ca şi această taxă de depozitare să fie încasată tot de la populaţie. În situaţia în care taxa ar cădea doar în sarcina proprietarului sau administratorului de depozite, ar conduce la un blocaj financiar pentru aceşti operatori, nici un operator sau proprietar de depozit nefiind în măsură să suporte acest cost suplimentar din bugetul propriu“, motivează municipalitatea în raportul care stă în spatele hotărârii de consiliu.
Autoritățile fac și un calcul în acest sens, strict pe anul 2016, perioadă în care operatorul serviciului de salubritate a depozitat în rampa ecologică de la Mofleni 85.000 de tone de deșeuri, pentru a evidenția costul suplimentar greu de suportat de administratorul depozitului: „Raportându-ne la această cantitate, ar însemna ca operatorul depozitului (Eco Sud SA – n.r.) să achite către Administraţia Fondului de Mediu o sumă de 6.800.000 de lei, fără TVA“. Mergând și pe prevederile punctului 10 din anexa 1 la Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor și pe art. 10 din HG nr. 349/2005 privind depozitarea deşeurilor, municipalitatea alege varianta ca generatorii şi deţinătorii de deşeuri, în speță populația, să suporte costurile suplimentare aferente activităţii de depozitare, cauzate de taxa de mediu.
Şi Eco Sud vrea mărirea tarifului
Noua taxă se adaugă la valorile actuale ale tarifului de depozitare a gunoiului din Craiova la groapa de la Mofleni, iar pentru persoanele fizice nu pare să reprezinte o cheltuială suplimentară însemnată. Conform calculelor făcute de operatorul de salubritate, la costul actual de 6,72 lei de persoană/lună, pentru colectarea şi transportul deşeurilor menajere de la populaţie (persoane fizice/asociaţii de locatari) se va adăuga suma de 2,32 lei aferentă taxei de mediu. O persoană va plăti de acum înainte pentru gunoiul menajer 9,04 lei pe lună. Pentru o familie compusă din patru persoane, de exemplu, asta ar însemna un cost lunar cu aproape 10 lei mai mare. În schimb, pentru agenţii economici şi instituţiile publice, preţul va creşte cu 33,32 lei pentru fiecare metru cub de deşeuri, adică de la 73,73 lei/mc, la 107,05 lei/mc. Tot cu 33,32 lei pe metru cub va crește și colectarea şi transportul deşeurilor municipale, de la 144,41 lei/mc, la 177,73 lei/mc. Cel mai mult va crește colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor rezultate din activităţi de construcţii şi demolări: de la 201,87 lei/mc, la 316,11 lei/mc, în cazul de faţă valoarea taxei de mediu inclusă în tarif fiind de 114,24 lei/mc. Cum taxa de mediu se declară și se plătește lunar, până pe data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care s-a desfăşurat activitatea de colectare şi depozitare, populația va resimți majorarea începând de luna viitoare.
În perioada următoare, craiovenii s-ar putea trezi, însă, cu încă o scumpire a gunoiului, pentru că și operatorul depozitului de deșeuri de la Mofleni dorește o creștere a tarifului de depozitare. Motivând că investițiile care trebuie făcute pentru mărirea capacității depozitului nu pot fi acoperite decât printr-o creșterea a tarifului, Eco Sud SA ar dori o majorare a acestuia cu 15 euro, de la 21 de euro pe tonă, cât este în prezent fără taxa de mediu, la 36 de euro pe tonă. Recent, reprezentanții Primăriei Craiova au precizat că vor exista negocieri cu Eco Sud pe seama tarifului, dar numai după ce firma va veni cu argumente solide care să justifice creșterea acestuia.