4.2 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCJ Dolj mai lucrează la capitolul transparență decizională

CJ Dolj mai lucrează la capitolul transparență decizională

 

CJ Dolj şi-a ales ieri un nou vicepreşedinte
CJ Dolj şi-a ales ieri un nou vicepreşedinte

Ședința de ieri a Consiliului Județean (CJ) Dolj, prima pe anul 2017, a fost marcată de trei evenimente notabile: alegerea unui nou vicepreședinte, după demisia Alinei Tănăsescu, aleasă deputat în urma scrutinului din 5 decembrie 2016, validarea mandatelor a cinci noi consilieri județeni, care le-au luat locul celor ajunși în Parlamentul României, dar și dezbaterea unui proiect inițiat de Isidor Răducea (consilier județean din partea PNL) privind transparența decizională la nivelul CJ Dolj și a instituțiilor subordonate. Legat de primele două aspecte, lucrurile au decurs normal. Noii consilieri județeni – Olimpia Neagoe, Constanța Tanciu, Gabriela Panait și Marian Roșca (din partea PSD) și Mihai Soare (PNL) – au fost validați și au depus jurământul de credință. Nici Oana Bică, propunerea PSD pentru postul vacant de vicepreședinte al CJ Dolj, nu a avut emoții, chiar dacă înaintea votului consilierii PNL au precizat că vor fi împotriva acestei numiri, pentru că nu au fost consultaţi şi pentru că nu s-a propus un candidat şi din partea acestei formaţiuni politice. Oana Bică, ultima dată manager al Ansamblului Folcloric „Maria Tănase“, a primit 24 de voturi „pentru“ şi 12 „împotrivă“, suficient cât să treacă de pe scaunul de consilier județean pe fotoliul de vicepreședinte al Consiliului Județean Dolj.
Când s-a ajuns la ultimul punct pe ordinea de zi, cel privind transparența decizională, proiectul a stârnit discuții și a sfârșit prin a fi retras de către consilierul care l-a inițiat, după ce primise și aviz nefavorabil la comisiile de specialitate. Proiectul presupunea ca toate contractele de achiziție publică încheiate de CJ Dolj și instituțiile subordonate să fie publicate pe site-ul Consiliului, într-o secțiune specială denumită „Transparență decizională“. În raportul de specialitate întocmit de secretarul județului, Gheorghe Barbărasă, se menționa că, potrivit Legii nr. 544 / 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, pentru contractele de achiziții publice nu există obligativitatea comunicării lor din oficiu pe site, decizia aparținând consilierilor. Iar consilierii PSD au votat împotriva acestui proiect în forma sa actuală, „nu pentru că am avea ceva de ascuns“, după cum s-a exprimat președintele CJ, Ion Prioteasa, ci pentru că nu ar putea fi respectat, fiind vorba de foarte multe contracte care se găsesc oricum în SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice). „Ne angajăm să facem acest lucru, dar aici mă refer doar la CJ Dolj, nu și la celelalte instituții din subordine. Noi le vom transmite în scris să își pună contractele pe site, dar asta ține doar de ele“, a mai spus Ion Prioteasa. Până la urmă, s-a ajuns la un compromis: vor fi făcute publice toate achizițiile directe sub valoarea de 16.800 de lei, pentru care nu există obligativitatea urcării lor în SEAP, pentru că restul de achiziții directe, până la pragul maxim de 30.000 de euro, pot fi regăsite și în sistemul electronic. Consilierii județeni au fost de acord ca inițiatorul proiectului să revină cu o nouă propunere privind transparența decizională la CJ Dolj, dar referitoare doar la achizițiile directe.
Un alt proiect la care consilierii județeni s-au împotrivit a fost cel privind prețurile medii ale produselor agricole pe anul 2017 propuse de Direcția pentru Agricultură Dolj, „necesare pentru determinarea veniturilor obținute din arendarea bunurilor agricole, în cazul în care arenda se exprimă în natură“. Din analiza prețurilor medii propuse pentru acest an, reieșea o creștere la majoritatea produselor, cum ar fi grâul, orzul, porumbul, floarea soarelui, cartoful, varza, ceapa uscată, morcovul și strugurii de vin, iar consilierii au considerat acest lucru o exagerare. Prin urmare, au votat pentru menținerea și în 2017 a prețurilor medii de anul trecut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS