Proprietarii din blocul O 1 din cartierul craiovean Brazda lui Novac sunt nevoiți să suporte costul căldurii pe părțile comune, din cauza unui singur locatar care a rămas branșat la termoficare. În plus, acesta nu-și plătește întreținerea, după cum spun vecinii, având o datorie de peste 50.000 de lei. Drept urmare, furnizorul de căldură a debranșat blocul de la rețeaua de agent termic în 2016, după care, în urmă cu câteva săptămâni, l-a rebranșat.
Situația din blocul O1 din cartierul Brazda lui Novac este una bizară. Atât proprietarii din acest bloc, cât și locatarii din alte cinci blocuri învecinate, deși au centrale de apartament, se văd nevoiți să suporte costul căldurii pe părțile comune, din cauza unui singur proprietar rămas pe termoficare. Mai mult, vecinii spun că acesta are la întreținere o datorie de peste 50.000 de lei din care cauză blocul a și fost debranșat anul trecut. „Ne confruntăm cu o problemă neplăcută, din cauza celor de la Termo și a celor de la asociație. Noi în bloc suntem opt apartamente, șapte avem centrale proprii și unul singur este pe termoficare. Alte cinci blocuri vecine sunt debranșate de la sistemul centralizat. Proprietarul care rămas pe sistemul centralizat are o restanță la întreținere de peste 50.000 de lei. Din acest motiv, anul trecut Termo a debranșat blocul. Proprietarul cu restanțe a fost notificat de SC Termo să-și găsească altă sursă de încălzire. Nu a făcut acest lucru, iar cei de la asociație au făcut demersuri către furnizor să-l rebranșeze pentru că beneficiază de subvenție“, a spus Cosmin Lazăr, proprietar în blocul O1.
Prin urmare, angajații de la SC Termo au venit în urmă cu câteva săptămâni și au rebranșat blocul la rețeaua de furnizare a agentului termic, dar „au uitat“ să pună și un contor. „Nu înțelegem după ce logică merg cei de la Termo. În acest caz, ei merg pe pierderi. Este culmea să furnizezi un serviciu unui abonat care nu-ți plătește. În plus, nu au montat aparatul de măsură. Sunt curios cum ne vor factura consumul. Termo se mulțumește să încaseze subvenția pentru apartamentul cu datorii și ce mai ia de la noi pe părțile comune?“, a afirmat Alexandru Burtea, proprietar în blocul O1.
Furnizorul de căldură al orașului se contrazice singur prin această decizie. „În cazul în care rata deconectărilor atinge procentul de 70% la nivelul condominiului, se sistează furnizarea încălzirii și a apei calde (operatorul nu mai poate asigura furnizarea agentului termic la parametrii corespunzători)“, se arată în Acordul solicitat de Termo la deconectarea de la sistemul centralizat de încălzire.
„Locatarul din blocul O1 este un caz social. A solicitat rebranșarea la sistemul centralizat de încălzire. Cei de la asociație ne-au confirmat că respectivul locatar a făcut un angajament de plată și urmează să-și achite restanțele. În caz contrar va fi debranșat“, a precizat Dan Magla, administratorul Termo. La rândul lor, reprezentanții asociației confirmă situația delicată a proprietarului din blocul O1, dar spun că nu au nici un amestec. „Nu am solicitat noi rebranșarea acestui bloc. Nu avem nici un amestec. Este un caz social și cu siguranță a cerut la Termo să i se dea căldură din sistemul centralizat. Nu știu cum se va repartiza consumul de căldură. Împărțirea și facturarea consumului o face firma de repartitoare“, a spus Vasile Calciu, administratorul Asociației de proprietari nr. 18 Brazda lui Novac.
Se încălzește cu panouri electrice, dar plătește căldură la Termo
Situația proprietarului din blocul O1 din Brazda lui Novac nu este singulară în Craiova. Sunt și alți craioveni care s-au debranșat de la sistemul centralizat de încălzire și au optat pentru o sursă alternativă de încălzire, dar sunt nevoiți să plătească și căldura de la Termo, deși nu beneficiază de aceasta. Valentina Chirtu, o proprietară din blocul I1 din cartierul 1 Mai, cu toate că și-a montat panouri electrice în apartament plătește de patru ani și consum de energie termică. „În 2010, am depus la Termo cerere de debranșare, ulterior am recurs la soluția încălzirii spațiului de locuit cu panouri radiante. Asociația de locatari îmi facturează în continuare agent termic, de care în realitate nu mai beneficiez de patru ani. Am acordul asociației și al vecinilor și cu toate acestea sunt legată forțat de un sistem de încălzire pe care nu-l doresc. În bloc mai sunt debranșate alte șapte apartamente din totalul de 19. Oricât ar spune că este zonă unitară, întreb cum s-au debranșat ceilalți“, spune Valentina Chirtu. Este inexplicabilă hotărârea SC Termo, dar și a celor de la asociația de proprietari, deoarece blocul I1 este în afara zonei unitare. „Proprietarul în cauză să vină cu documentația pe care o are la sediul societății“, a spus Dan Magla, administratorul SC Termo Craiova SRL.
Președinte asociației de proprietari spune că refuză să o scoată de la plata căldurii pe proprietara de la apartamentul 16 până când nu-i prezintă procesul-verbal de debranșare cu acordul SC Termo Craiova SRL. „Noi nu putem să o scoatem de la plata căldurii, atâta timp cât nu avem confirmarea de la Termo. Nu știm dacă acele panouri sunt funcționale, pentru că ea nu ne lasă să intrăm în apartament ca să observăm acest lucru. Am făcut adresă la Termo să ne confirme sau să ne infirme dacă este debranșată, dar nu are o aprobare. Dânsa încearcă tot felul de tertipuri de ani de zile, dar i-am spus să se adreseze furnizorului de căldură“, a declarat Mișu Stănescu, președintele Asociației nr. 6, cartier 1 Mai.