4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFrigul dă peste cap planurile legumicultorilor doljeni

Frigul dă peste cap planurile legumicultorilor doljeni

Temperaturile scăzute din această iarnă au dat peste cap planurile legumicultorilor doljeni. Fie că au întârziat plantarea legumelor, fie că le-au crescut costurile pentru încălzirea solariilor, oamenii spun că au avut de suferit. În comuna doljeană Işalniţa, unul dintre cele mai importante bazine legumicole din Oltenia, problemele au început încă din toamna anului trecut, când oamenii şi-au văzut solariile distruse de vânt.

Işalniţa este recunoscută pentru legumele timpurii care se produc aici. Din comuna doljeană ajung pe piaţa din întreaga Oltenie, şi nu numai, primele roşii, cele dintâi recolte de varză, salată, ardei ori ceapă. La fel ar fi trebuit să stea lucrurile şi în acest an, dar vremea rea a dat peste cap planurile legumicultorilor. După ce, în toamna anului trecut, vântul a distrus nenumărate solarii, acum gerul este cel care a paralizat activitatea oamenilor. „În această iarnă, au fost probleme deosebite din cauza temperaturilor care au ajuns şi la – 20 de grade Celsius. Cei care deţin solarii nu au putut să îşi cultive legumele pentru că le-a fost teamă să nu le îngheţe. În mod normal, în această perioadă se plantează ridichiile, ceapa, usturoiul, spanacul. Ridichiile ar trebui să crească într-o lună, dar, din cauza temperaturilor scăzute, se prelungeşte perioada. Pe lângă faptul că lucrările sunt întârziate, şi costurile cu încălzirea solariilor vor fi mai mari. Altă problemă cu care s-au confruntat oamenii anul trecut a fost faptul că vântul puternic a smuls folia de pe solarii. Din cele 11 hectare de solarii, două hectare au fost distruse atunci. Oamenii au venit la primărie şi au depus cereri prin care solicită subvenţii de la stat pentru a-şi recupera pierderile“, a spus Eugen Bălan, viceprimarul din Işalniţa.

Legumele vor apărea pe piaţă mai târziu cu trei săptămâni

Deşi în această perioadă majoritatea legumelor timpurii ar fi trebuit deja plantate, din cauza temperaturilor scăzute, acestea se află încă în răsaduri în solarii încălzite. Din acest motiv, legumicultorii estimează că primele legume olteneşti vor apărea pe piaţă cu o întârziere de trei săptămâni. „Varza trebuia plantată pe 10 ianuarie, suntem pe 26 şi, după cum se vede, va mai fi o săptămână de frig, deci mai stăm pentru că nu vreau să risc. Răsadul e deja bătrân, dar nu avem ce face, nu pot asigura căldura optimă, cuprinsă între 8 şi 10 grade Celsius, pentru că nici cazanul nu poate face faţă. În condiţiile acestea, nu plantez pentru că distrug şi răsadul, şi cultura. De cinci ani, de când fac căldură în solarii, nu m-am mai confruntat cu o asemenea situaţie. Cel mai probabil, legumele vor ieşi pe piaţă cu o întârziere de trei săptămâni. Anul trecut a fost bine, am ieşit cu varza pe 10 martie la piaţă, iar pe 10 aprilie, cu roşiile. Anul acesta rămâne de văzut. Mă tem că, la sfârşit, vom ajunge ca tot ce scoatem din marfă să băgăm în căldură, deci trei luni de muncă se duc pe apa sâmbetei. Combustibilul este scump, subvenţii nu sunt, nu mai vorbim de transportul lemnului“, a spus pentru Gazeta de Sud un legumicultor din Işalniţa, care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

Flori mai scumpe de 1 Martie

Gerul năprasnic a afectat şi activitatea producătorilor de flori din comuna Işalniţa. Alina Badea deţine un solar în care a plantat 50.000 de fire de lalele şi estima că în primăvară va reuşi să obţină un profit care să îi acopere întreaga investiţie. Costurile pentru încălzirea solarului sunt însă foarte mari, aşa că singura soluţie este să crească preţul florilor pentru a putea achita facturile. „Am dat drumul mult mai devreme la centrală şi a mers şi peste zi. În anii trecuţi, o porneam spre sfârşitul lunii ianuarie, în timp ce acum pe 4 ianuarie deja mergea. Preţul florilor va fi puţin mai mare pentru că altfel nu ne scoatem investiţiile. Florile vor ieşi pe piaţă la sfârşitul lunii februarie – începutul lui martie şi sperăm să fie şi câştigurile pe măsură“, a spus Alina Badea, inginer horticol, din Işalniţa.
De fapt, speranţa într-un câştig mai mare a fost şi motivul pentru care a ales să înceapă o afacere în acest domeniu. S-a ocupat câţiva ani cu legumicultura şi s-a gândit apoi că poate florile vor fi lozul câştigător.
Indiferent că sunt legumicultori sau că produc flori, localnicii din Işalniţa îşi doresc la unison să câştige lupta cu produsele din import şi să pătrundă mai uşor în supermarketuri. Oamenii speră ca munca lor şi calitatea produselor să fie elementele care conving, în cele din urmă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS