Colectarea selectivă a deșeurilor în zona de case începută în cursul lunii septembrie 2016 încă se face cu sincope în Craiova. Fie operatorul local, SC Salubritate Craiova SRL, „uită“ să ridice sacii cu deșeuri lăsați de abonați în fața locuințelor, fie craiovenii nu s-au obișnuit cu programul de ridicare a acestora, pe zile și străzi sau sacii sunt furați înainte de a fi ridicați de angajații de la Salubritate.
În luna septembrie a anului trecut, peste 6.000 de craioveni care locuiesc la case au primit de la SC Salubritate Craiova SRL câte un sac galben, destinat depozitării deșeurilor de plastic și metal (doze de aluminiu), și un sac albastru, pentru depozitarea deșeurilor din hârtie și carton. Operatorul local a început să ridice, din două în două săptămâni, de la abonații săi, acești saci. În acest program au fost incluși abonați care locuiesc pe 96 de străzi din zece cartiere ale orașului.
Sunt însă craioveni care se plâng că stau cu acești saci plini cu deșeuri săptămâni întregi, iar cei de la SC Salubritate întârzie să-i ridice. Sunt într-o astfel de situație locuitorii de pe Aleea General Magheru, precum și unii dintre locuitorii de pe strada Caracal. „Cu ridicarea gunoiului nu sunt probleme. Probleme avem cu acești saci pe care nu vin cei de la Salubritate să îi ridice. Eu stau cu ei aici de câteva săptămâni“, a spus locatara de la numărul 24 de pe Aleea General Magheru. Și unii dintre locuitorii de pe strada Caracal se plâng că sacii cu deșeuri nu sunt ridicați cu săptămânile, deși îi scot de fiecare dată în fața porților. „Eu tot adun de câteva săptămâni peturi în sacii lăsați de cei de la Salubritate. Nu a venit nimeni să-i ridice până la această dată. Când am sunat au spus că vin în zilele de miercuri, apoi au spus că vin din două în două săptămâni. Acum au spus că vin în zilele de joi. Până acum, miercurea îi scoteam la poartă și apoi îi băgam în curte, fiindcă îi găseam neluați. Acum am să scot acești saci joia viitoare să văd ce se întâmplă“, a declarat o localnică de pe strada Caracal.
Reprezentanții SC Salubritate Craiova SRL explică în ce fel se face colectarea deșeurilor reciclabile în Craiova, în zona de case. „Procedura de ridicare a sacilor prevede ca, o dată la două săptămâni, abonații să lase sacii cu materiale reciclabile în fața porții, de unde sunt preluați de lucrătorii noștri și transportați cu un autovehicul special, compartimentat. Angajații noștri nu au voie să intre pe proprietăți private și nici să apeleze proprietarii prin intermediul dispozitivelor de semnalizare acustică (sonerii) de la porți. Proprietarii care lasă saci cu materiale reciclabile în fața imobilului primesc, la schimb, alți doi saci colorați“, a declarat Cristina Ghenea, purtător de cuvânt SC Salubritate Craiova SRL.
Aceasta a mai spus că programul de colectare selectivă, extins și la case, a dus la creșterea cantităților colectate. „O analiză a cantităților de materiale reciclabile colectate începând din luna septembrie 2016 relevă o dublare a cantităților de plastic strânse lunar. În 2016, cantitatea de plastic colectată a fost de 20,1 tone, cu 40% mai mult decât cea strânsă și livrată reciclatorului în 2015“, a adăugat Cristina Ghenea.
Sacii cu deșeuri reciclabile sunt furați
Cei de la Salubritate spun că mai sunt sincope în ridicarea sacilor cu materiale reciclabile, din cauza unor nesincronizări între proprietari și angajații de la Salubritate. Totodată, sacii lăsați de abonați sunt furați înainte de a fi ridicați de operatorii de la Salubritate.
„Proprietarii scot sacii cu materiale reciclabile după trecerea lucrătorilor noștri pe stradă. Din păcate, în aceste situații, întoarcerea autovehiculului, în vederea preluării sacilor rămași neridicați, nu mai este posibilă întrucât acest lucru ar duce la decalarea programului. De aceea, le transmitem tuturor celor care sunt incluși în acest proiect să scoată sacii dimineața. De asemenea, în perioada de patru luni scursă de la demararea proiectului pilot ne-am confruntat cu altă problemă, care tinde să devină un fenomen: sacii cu materiale reciclabile depozitați pe stradă de proprietari dispar înainte de venirea lucrătorilor noștri. Întrucât situația s-a acutizat în ultimele două luni, avem în vedere, în viitor, solicitarea sprijinului Poliției Locale a Municipiului Craiova“, a mai precizat Cristina Ghenea, purtător de cuvânt în cadrul SC Salubritate Craiova SRL.
Containere de colectare selectivă și la asociații?
Containerele destinate colectării selective sunt dorite și de unele dintre asociațiile de proprietari din Craiova. Reprezentanții acestora spun că, în Bănie, proprietarii de la bloc aruncă la platformă gunoi menajer laolaltă cu deșeuri reciclabile. Nu toți merg să lase deșeurile reciclabile la clopotele stradale așezate în mai multe puncte ale orașului. „În contractele pe care asociațiile le au încheiate cu operatorul local scrie că Salubritatea este obligată să aducă aceste containere la platforma de gunoi a asociației. O să fac o solicitare în acest sens, să văd dacă Salubritatea îi dă curs“, a spus Petru Becheru, președintele Asociației de proprietari Bloc „Romarta“.
Drept răspuns, Salubritatea spune că asociațiile nu au cerut tomberoane speciale pentru colectare selectivă. În schimb, va extinde colectarea selectivă și pe alte străzi ale orașului, în zona de case.