4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjModificările Codului Penal „rezolvă“ dosare de abuz în serviciu

Modificările Codului Penal „rezolvă“ dosare de abuz în serviciu

La cele cinci Parchete din judeţul Gorj se află în instrumentare un număr total de 515 dosare care vizează comiterea infracţiunii de abuz în serviciu. La Parchetul de pe lângă Judecătoria Novaci sunt înregistrate 50 de astfel de dosare penale, din care cinci sunt de anul acesta. La Parchetul de pe lângă Judecătoria Motru sunt în lucru 77 de dosare penale care vizează infracţiunea de abuz în serviciu, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Cărbuneşti – 110, iar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu – 262.

16 dosare la Parchetul Judeţean

La Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj sunt în lucru 16 dosare penale, toate vizând infracţiunea de abuz în serviciu. Anchetele sunt împotriva unor poliţişti sau funcţionari de primării. „La Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj nu mai sunt instrumentate cauzele de abuz în serviciu cu prejudiciu. Acestea ajung la Parchetele locale sau la Direcţia Naţională Anticorupţie, în funcţie de natura faptelor. Noi am mai rămas cu fapta de abuz în serviciu, care este dezincriminată acum. Este vorba de plângerile împotriva unor poliţişti sau unor funcţionari publici. Oameni nemulţumiţi de cum a fost soluţionat un dosar, de exemplu, şi au depus o plângere împotriva poliţistului care a lucrat în dosar. În momentul acesta avem în lucru 16 dosare în care nu a fost începută urmărirea penală cu privire la persoane“, a declarat Cristina Ciobanu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

Fostul şef al CEO scapă de dosarul de abuz în serviciu, potrivit noii ordonanţe

Fostul manager al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciobotărică, ar urma să fie unul dintre beneficiarii modificărilor aduse Codului Penal, în ceea ce priveşte infracţiunea de abuz în serviciu. Laurenţiu Ciobotărică este director al Direcţiei Financiare din CEO şi a fost trimis în judecată anul trecut pentru abuz în serviciu, alături de alți doi directori din instituție. Este vorba de Daniel Antonie, director la Divizia Minieră, acuzat de abuz în serviciu, și Dorina Jianu, director Legislație și Guvernanță Corporativă, pentru complicitate la abuz în serviciu. Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laurențiu Ciobotărică, în calitate de președinte al Directoratului, și Daniel Antonie, în calitate de membru al Directoratului, în 22 decembrie 2015, au aprobat și acordat în mod nelegal unei persoane o compensație financiară constând în cinci remunerații fixe lunare avute de aceasta din urmă în calitate de membru al aceluiași Directorat, adică 128.100 de lei. Prejudiciul este sub cel de 200.000 de lei, reglementat de Codul Penal modificat prin noua ordonanţă de guvern.

Scapă şi Antonie

Potrivit noilor reglementări, de acuzaţie va scăpa şi Daniel Antonie, directorul Diviziei Miniere. „Cei doi au beneficiat de sprijinul inculpatei Jianu, care a întocmit o opinie juridică favorabilă punctului de vedere al acestora. Concret, Ciobotărică, în înțelegere cu Jianu, nu a făcut altceva decât să amestece/să suprapună în mod intenționat diverse prevederi legale și situații de fapt pentru a crea confuzie și a da o aparență de legalitate acțiunilor lor ilicite. Anterior, această activitate infracțională a fost precedată de nenumărate demersuri inițiate de Ciobotărică, cel care, încă de la numirea sa în funcție, a încercat să se debaraseze de persoana compensată financiar în condițiile de mai sus, astfel încât să aibă posibilitatea numirii unei alte persoane agreate în aceeași funcție. Cei trei inculpați au avut reprezentarea faptului că în atribuțiile Directoratului SC CEO SA nu intră aprobarea și plata vreunui gen de remunerație, această competență aparținând altui organism din cadrul societății respective. Acționând în această manieră, aceștia au cauzat agentului economic cu capital de stat un prejudiciu de 128.100 de lei, reprezentând contravaloarea plăților compensatorii acordate în mod nelegal fostului membru al Directoratului CEO“, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Dosarul este judecat la Tribunalul Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS