6.7 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoi ani și zece luni de închisoare cu suspendare pentru o țeapă de 1,4 milioane de lei dată APIA

Doi ani și zece luni de închisoare cu suspendare pentru o țeapă de 1,4 milioane de lei dată APIA

Prefectul de Mehedinţi a semnat ordinul de suspendare a unui primar condamnat la doi ani şi zece luni de închisoare, cu suspendare, după ce s-a înfruptat ilegal cu mai bine de 1,4 milioane de lei din bugetul APIA.

Primarul care şi-a pierdut funcţia este Ionică Gheorgheci, fostul edil al comunei mehedinţene Godeanu, condamnat la doi ani şi zece luni de închisoare cu suspendare, de o instanţă de la Curtea de Apel Craiova. Acesta este acuzat că timp de trei ani, între 2009 şi 2013, folosind acte false, a fraudat cu nu mai puţin de 1.426.983,89 lei Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură. Frauda a fost descoperită în urma unui control al Direcţiei Antifraudă control intern şi supracontrol din cadrul APIA, iar ulterior povestea a ajuns în atenţia DNA. Potrivit rechizitoriului procurorilor Departamentului Naţional Anticorupţie, „în perioada 2009-2013, primarul comunei Godeanu, Ion Gheorgheci, prin folosirea de documente false, a obţinut de la APIA – Centrul Judeţean Mehedinţi, în numele tatălui său, fonduri nerambursabile din bugetul naţional şi bugetul Uniunii Europene, în valoare totală de 1.426.983,89 lei, pentru o suprafaţă de 198 de hectare“.
Profitând de faptul că este „stăpân“ la primărie, edilul a întocmit acte false conform cărora tatăl său ar deţine la Godeanu o suprafaţă de nu mai puţin de 198 de hectare de teren, pentru care are dreptul să obţină fonduri europene. În baza acestui dosar, în primăvara anului 2009, Ion Gheorgheci se prezenta la APIA şi obţinea accesul la „borcanul“ cu lapte şi miere al APIA, din care s-a înfruptat nu mai puţin de patru ani, timp în care a încasat anual peste 356.000 de lei. O sursă frumuşică de venituri, din care edilul şi-ar fi luat, între multe altele, şi un superb bolid de lux BMW X6. Povestea ar fi continuat, probabil, dacă sursa de fonduri europene a edilului nu ar fi fost stopată brusc de funcţionarii Direcţiei Antifraudă control intern şi supracontrol din cadrul APIA, care şi-au pus întrebări cu privire la legalitatea celor declarate de acesta în documentele parafate cu ştampila Părimăriei Godeanu. Dar chiar şi atunci, primarul a încercat să-şi acopere ilegalitatea printr-un fals, ajutat de o funcţionară APIA, nimeni alta decât Nuţica Gâdea, soţia primarului dintr-o comună învecinată. Pentru un comision de 500.000 de lei, femeia l-a ajutat pe primar să depună la APIA cinci chitanţe şi şaisprezece declaraţii din care reieşea că nu mai puţin de 21 de localnici din Godeanu i-ar fi vândut tatălului edilului sau i-ar fi încredinţat spre folosinţă cele 198 de hectare de teren, pe o perioadă nedeterminată. Adică exact suprafaţa de teren pentru care tatăl primarului a obţinut ilegal aproape 1,5 milioane de lei din fondurile APIA. Întreaga poveste a fost sesizată procurorilor DNA, care au stabilit că terenul respectiv nu a fost niciodată în proprietatea celor care au obţinut ilegal fonduri europene şi că documentele pe care primarul, ajutat de consoarta edilului vecin, funcţionară APIA, erau întocmite în fals. Primarul a fost trimis în judecată şi, după o condamnare la trei ani de închisoare primită de la o instanţă de la Tribunalul Mehedinţi, a fost condamnat recent, definitiv, de o instanţă a Curţii de Apel Craiova, la doi ani şi zece luni de închisoare, cu suspendare, şi cu interzicerea dreptului de a mai ocupa o funcţie publică timp de cinci ani. „În baza art. 38 alin. 1 – art. 39 alin. 1 lit. b C.pen. contopeşte pedepsele principale aplicate în pedeapsa rezultantă de doi ani închisoare, la care se adaugă sporul de zece luni, în total doi ani şi zece luni de închisoare. În baza art. 45 alin. 1 şi 5 C.pen., dispune ca inculpatul să execute, alături de pedeapsa principală, pedeapsa complementară cu durata de cinci ani şi pedeapsa accesorie, ambele constând în interdicţia de a ocupa funcţia de primar în cadrul unei unităţi administrativ teritoriale“, au decis magistraţii de la Curtea de Apel Craiova.
Din prejuduciu, edilul a plătit până acum statului român doar 36.500 de lei, dar va trebui să restituie întreaga sumă.

Fratele şi tatăl edilului, implicaţi într-un dosar de evaziune fiscală

Familia edilului mehedinţean are, de asemenea, antecedente în ceea ce priveşte relaţia cu oamenii legii. În februarie 2016, poliţiştii de la IPJ Mehedinţi descindeau acasă la fratele şi tatăl edilului, într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de patru milioane de euro cauzat bugetului de stat. Caracatiţa avea tentacule întinse din Mehedinţi până în alte şase judeţe ale României. Poliţiştii spuneau, la vremea respectivă, că tatăl şi fratele edilului ar fi capii reţelei evazioniste. Cei doi au fost ridicaţi şi aduşi la audieri pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, după ce au înregistrat în actele contabile ale mai mulor firme facturi fiscale fictive în valoare de peste zece milioane de euro. Poliţiştii au făcut atunci nu mai puţin de 31 de descinderi în şapte judeţe. 15 percheziții au avut loc numai în Mehedinţi. Oamenii legii au avut mandate pentru 18 persoane din Mehedinţi, Dolj, Gorj, Olt, Hunedoara, Ilfov şi chiar Iaşi, care trebuiau aduse la audieri. Ca să evite punerea sechestrului pe bunurile obţinute ilegal în urma tranzacţiilor, suspecţii le-au înstrăinat apoi prin vânzare unor alte persoane, la preţuri de cinci ori mai mici decât cele reale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS